Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije

Solin, 10. rujna 2022.

Prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 10. rujna 2022. godine u crkvi Svete Obitelji u Solinu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata. 

40

Svetu misu je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, a u koncelebraciji su bili don Klement Radosoljić i o. Ante Jakus. Na misi je, uz novu predstojnicu Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranku Garmaz, sudjelovalo oko 120 vjeroučitelja.Prenijevši nazočnim vjeroučiteljima pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše koji je zbog posjeta Udbini danas bio odsutan, don Franjo je u uvodnom dijelu homilije pročitao njegovu poruku za početak nove školske i vjeronaučne godine. Nadbiskup u poruci „Zajedno na putu“ podsjeća na život svetog Grgura Velikoga, rimskog gradonačelnika iz 6. stoljeća koji je postao papa. Kazavši kako je Grgur napustio svoj ugledni društveni položaj kako bi započeo hod s Kristom, nadbiskup Kutleša ističe da je milost Duha Svetoga uklonila sve natruhe grijeha i sebičnosti iz Grgurova života, učinivši njegovu osobnu povijest dijelom povijesti spasenja. „Primjer svetoga Grgura Velikoga pokazuje nam da sve ono što stječemo obrazovanjem i odgojem, jednoga dana može imati itekako važnu ulogu u našem poslanju i djelovanju, ali na preobražen način. (…) Stojimo, dakle, na početku puta koji nas može dovesti kamo i ne slutimo. Poput svetog Grgura, i mi možemo iskusiti kako Bog preobražava naš život te nas čini sposobnima za velika djela, velika djela ne po mjerilima ekonomskoga ili društvenoga uspjeha, nego po mjerilu velikodušne ljubavi koja se do kraja daje za Boga i brata čovjeka“, kazao je, između ostalog, nadbiskup Kutleša.

 11Nakon čitanja Nadbiskupove poruke, generalni vikar je nastavio homiliju, istaknuvši kako sva znanja i metode vjeroučitelja mogu biti blagoslov samo ako ih prožima Duh Sveti.

„Želio bih da djeca i mladi u vama vide više od učitelja. Prenošenje vjere zahtijeva osobno zalaganje i promjenu vlastitoga srca. Znamo kako se sveti Pavao borio s Korinćanima koji su službeno prihvatili vjeru, ali srcem nisu prionuli uz nju. Iako se svakodnevno bori s njima, Pavao im pristupa s velikom ljubavlju i strpljivošću, međutim ne skriva od njih istinu. Sam je iskusio što znači piti čašu vražju, što čovjeku prouzrokuje tvrdoća vlastitoga srca. Međutim, Pavao se nakon susreta s Kristom mijenja te zbog toga može Korinćane poticati da piju čašu Gospodnju, čašu koja preobražava ljudske živote. Poput Pavla, i vjeroučitelji su pozvani vlastite živote te svoje učenike usmjeravati prema čaši Gospodnjoj“, kazao je don Franjo.

Poručivši kako poziv vjeroučitelja uključuje čitavo ljudsko biće, generalni vikar je podsjetio na Isusove riječi o dobrom stablu koje rađa dobrim plodovima, dodavši kako sami ne možemo zasaditi „dobro stablo“ jer je ono dar od Boga. Nastavivši, naglasio je kako vjera i obraćenje nisu privatne stvari: „Zato smo danas zajedno ovdje. Zajedno smo na putu, vjeroučitelji trebaju jedni druge. Zajedništvo je potrebno graditi i u vlastitim obiteljima te župnim zajednicama. Takvim zajedničkim hodom u vjeri, s kolegama i bližnjima, vjeroučitelji postaju sposobni u školi biti donositelji Kristova svijetla“.

Zaključujući homiliju, don Franjo je poželio vjeroučiteljima da poput svetog Grgura vlastite sposobnosti i talente stave u Božje ruke kako bi postali blagoslov vjeroučenicima i čitavoj Crkvi.

21Prije samog čina podjele kanonskih mandata, vjeroučiteljima se obratila nova predstojnica Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši generalnom vikaru na predvođenju misnog slavlja, prof. Garmaz je kazala kako će raditi na učvršćivanju duhovne i profesionalne kvalitete vjeroučitelja od kojih očekuje čestitost u obavljanju vjeroučiteljskog poziva.

„Potaknuti Duhom Svetim, dopustimo da se u nama probudi misionarski polet. On nam je potreban kako bismo se od kateheze održavanja zaputili u vrijeme odlučne zauzetosti u poslanju“, poručila je predstojnica, dodavši kako je u vremenu sekularizirane kulture potrebno djeci i mladima pokazati da je Božja riječ učinkovita. Potaknuvši vjeroučitelje na uključivanje u župnu katehezu, naglasila je „kako župne katehete imaju važnu ulogu u katehezi obitelji jer poučavanjem pozivaju roditelje na autentično očinstvo i majčinstvo“.

 

Govoreći o važnosti vjeroučitelja u odgoju i obrazovanju, predstojnica Garmaz je podsjetila na osobitu ulogu žena u odgoju i obitelji: „Postsinodalna apostolska pobudnica Verbum Domini ističe da žene znaju potaknuti slušanje riječi, osobni odnos s Bogom, prenijeti smisao praštanja i evanđeoskog dijeljenja. Budući da među vama imamo veliki broj vjeroučiteljica, vjerujem da će škola ljubaznosti započeti već sutra u vašim obiteljima, zbornicama i razredima“.

Zaključujući, zaželjela je vjeroučiteljima sretnu i Kristovim blagoslovom ispunjenu novu školsku i nastavnu godinu.

48

Zatim je uslijedio čin podjele kanonskih mandata. Generalni vikar je podijelio 22 kanonska mandata vjeroučiteljima (16 novih te 6 onih koji se odnose na premještaje vjeroučitelja). Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga, a zajedničko druženje uz zakusku nastavljeno je u prostorijama župnog pastoralnog centra u organizaciji župe Gospe do Otoka.

Slavko Blažić

 

 

Zanimljivosti

Bijela crkva Sacre-Coeur (Srca Isusova) na Brdu mučenika u Parizu poznato je okupljalište mladih. S tog mjesta se pruža jedan od najljepši pogleda na grad.

Humor

Na Havajima uzimaju drugi pokrivač. +18°C Dalmatinci, Talijani i Grci uključuju grijanje. +15°C Dalmatinci panično kupuju drugu jaknu od perja s kapuljačom. +10°C Dio životinja priprema se za zimski san. +5°C Dalmatinci masovno odlaze na bolovanje. 0°C Talijanski automobili ne mogu upaliti. -1°C Dah se jasno vidi, a Rusi jedu sladoled i piju hladno pivo. -10°C Francuski automobili ne mogu upaliti. -12°C Politicari počinju pričati o beskućnicima. -15°C Američki automobili ne mogu upaliti. -20°C Dah se može, ne samo vidjeti nego i čuti. -25°C Japanski automobili ne mogu upaliti. -29°C Njemački automobili ne mogu upaliti. -30°C Rusi zakopčavaju gornje gumbe na košuljama. -35°C Ni jedan normalni automobil ne može upaliti. -40°C Ruski automobil ne može upaliti. -50°C Mnogi stanovnici Helsinkija umiru od hladnoće. -60°C U Moskvi zakopčavaju kapute, navlače šubare i rukavice. -80°C Čak i odvjetnici zavlače ruke u vlastite džepove. -100°C Oceani su pokriveni višemetarskim ledom te izumire posljednja flora i fauna na zemlji. -120°C Alkohol se smrzava, a Rusi padaju u tešku depresiju. -273,15°C Takozvana “apsolutna nula” prekida kretanje elementarnih čestica u svakoj materiji. Sa smrznutim suzama na licu, zadnji preživjeli Rus posljednjom snagom liže okamenjeni grumen votke.

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)