Vjera u umjetnosti

Umjetnost je snažna pokretačka snaga koja često nadahnjuje ljude vjerom. Umjetničke slike neodvojive su od prakse i interpretacije vjere. Upravo likovna umjetnost proširuje vizualno opažanje, potiče maštu i kreativnost. Svaki kreativni proces je nešto posebno i neponovljivo. Da bi slike oživjele u djetetovoj podsvijesti i da bi ih učenici mogli sami koristiti, moraju ih razumjeti.

Stoga kao pomoć vjeroučiteljima donosimo novu kolumnu naše suradnice prof. dr. sc. Valerije Kovač. Svaki mjesec prof. Kovač predstavit će umjetničko djelo u kojem će vas na poseban način, kroz teološku meditaciju uvesti u interakciju sa slikom s ciljem da, zajedno s učenicima, otkrijete njezinu poruku. Raznolikost autora, razdoblja, motiva i interpretacija pokazat će vam da je poruka vjere i u svome vizualnom razumijevanju neiscrpna te da se na različite načine može doživljavati, predočivati i aktualizirati.

 

 

SONY DSC
 

Zanimljivosti

Zbirka “Biblija” Zadarske nadbiskupije jedinstvena je u Hrvatskoj, a među rijetkima je i u svijetu, jer sadrži 938 primjerka Biblije na oko 250 svjetskih jezika. Petrove poslanice pisane na papirusu u 3. stoljeću, dar pape Ivana Pavla II, najstarija je Biblija u Zbirci.

Humor

– Oče, vjerujete li zaista, da je Jona bio tri dana i tri noći u utrobi ribe? – Ne znam, ali pitat ću ga kad dođem u Nebo. – Ali, možda on nije u Nebu. – Onda ga Vi pitajte.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)