Od sv. Angele Folinjske do Nazaretske kućice u Loretu

Foligno - Loreto, 5. travnja 2024.

Peti dan hodočašća vjeroučitelji su proveli u dva svetišta. Ujutro su posjetili crkvu svete Angele Folinjske, a popodne svetište u Loretu.

U crkvi sv. Angele Folinjske vjeroučitelji su upoznali njezin život, obraćenje u kasnim tridesetim godinama i pisma koje je pisala. Ispred njezinog groba dugo su se zadržali u molitvi. Lijevo od njenoga groba nalazila se kutijica s njezinim mislima i porukama. Nakon molitve, gotovo svi su ponijeli po jednu poruku sa sobom jer su te kratke misli bile teološki i duhovno vrlo bogate. Neke njene misli su npr. iz jedne od vizija gdje joj Bog govori: „Pozivam sve u život vječni. Oni koji žele doći, dolaze. Nitko se ne može opravdati da nije pozvan. A da shvatiš koliko sam ih ljubio i kako sam ih rado pozivao, pogledaj križ.“

Jedna od najčešće citiranih misli svetice je: „Ako želiš vjeru, moli; ako želiš nadu, moli; ako želiš milost, moli; ako želiš siromaštvo, moli; ako želiš služenje, poniznost, čestitost, ljubaznost, snagu, moli!”.

Sveta Angela rođena je 1249. godine u Folignu. Živjela je vrlo raspušteno, a bila je i preljubnica. Godine 1285. ispovjedila se i obratila. Ubrzo su joj umrli muž, majka i sva djeca. U jednoj viziji ukazao joj se sv. Franjo koji ju je pozvao da živi u siromaštvu. Nakon te vizije ušla je u treći franjevački red. Umrla je na glasu svetosti. Svetom ju je proglasio papa Franjo 2013. godine.

5 dan hodocasca 0011

Nakon upoznavanja sa sv. Angelom, vjeroučitelji su se družili uz kavu i kolačiće te razmjenjivali dojmove o proteklim danima zajedništva. Svi su se složili da je bilo jako lijepo, vrlo duhovno, poticajno i korisno. Fra Domagoj se potvrdio kao vrstan voditelj, duhovnik, svećenik i franjevac, veliki mali brat koji je uz mnoštvo korisnih informacija prenio i Franjin duh poniznosti, radosti i služenja. Svaki dan uz krunicu, Franjine opomene, svetu misu i poticajnu propovijed, uskrsni tjedan je bio pravi mali Emaus u kojem su vjeroučitelji imali priliku prijateljevati s uskrslim Gospodinom.

Mjesta koja su vjeroučitelji  za vrijeme hodočašća posjetili bila su pomno odabrana i upućivala su na svjedočku ljubav prema Kristu, na žar ljubavi prema Bogu i drugima, na poniznost, molitvu, upućenost na Boga i služenje bližnjemu. U prelijepoj Umbriji, Toscani i Marki vjeroučitelji su uspjeli ponovno razbistriti pogled prema Bogu i bližnjima. Obnovljeni u duhu, odmoreni i okrijepljeni u tijelu, poželjeli su opet doći na ista sveta mjesta, jer ona potiču na molitvu, obraćenje i osnažuju korake prema Kristu.

5 dan hodocasca 0056

Popodne su vjeroučitelji stigli u Loreto, gdje su se svetištu Svete kuće ili Nazaretske kućice pomolili u i zapjevali. U zajedništvu s drugim hodočasnicima iz Dalmacije vjeroučitelji su u kripti sv. Pelegrina, predvođeni fra Domagojem Runjom slavili sv. misu zahvalnicu za divno hodočašće pod geslom  „Pogledajte ruke  moje i noge“ (Lk 24, 39). U propovijedi je fra Domagoj istaknuo da se prisutnost Duha Svetoga mora osjetiti, biti vidljiva, uočljiva. Ako to ne postoji, upitna je nazočnost Duha Svetoga – jer i Sveto Pismo upućuje da ćemo ga po plodovima njegovim prepoznati.

 

Zajedničkom fotografijom svih hodočasnika u Loretu, vjeroučitelji su ovjekovječili ovaj milosni uskrsni tjedan i uputili se prema trajektu za Split u nadi da će i plodovi  ovog hodočašća biti vidljivi u njihovim obiteljima, školama, župnim zajednicama i svugdje gdje ih Gospodin pozove da mu služe.

Katehetski ured SMN

 

Zanimljivosti

Najstarija crkva u Portu (Portugal) Sao Martinho de Cedofeita nosi naziv “brzo napravljena” (cedofeita) jer je završena nekoliko mjeseci prije roka.

Humor

“Bože, daj mi mudrost da razumijem svoga šefa! Daj mi ljubavi da mu oprostim! Daj mi strpljenja da razumijem njegova djela! Ali dragi Bože nemoj mi dati snagu, jer ako mi daš snagu RAZBIT ĆU MU GLAVU!!!”

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)