Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Solin, 12. rujna 2020.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 12. rujna 2020. upriličeno je euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije u novoposvećenoj crkvi Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

ivanaUz poštivanje epidemioloških mjera, svečano misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa svećenicima koji obavljaju službu vjeroučitelja u školi i predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem te uz sudjelovanje preko 150 vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić je protumačio teološku, duhovnu, egzistencijalnu i spasenjsku simboliku i bogatstvo liturgijskog prostora novoposvećene crkve za koju će se od Svete Stolice zatražiti naslov basilica minor. „Liturgijski prostor, oslikani zidovi i mozaik žele katehizirati i evangelizirati” – istaknuo je je nadbiskup te predstavljaju „dinamizan života vjere, dinamičan dijalog koji se ne može iscrpiti”. Sakralni prostor nas poziva „čitati svoj život u svjetlu slikom prikazane povijesti spasenja”.

darko

Mons. Barišić je pojasnio simboliku naslikanog grijeha praroditeljâ Adama i Eve, Kajina i Abela, Izakovog blagoslova Jakovu, Josipa i njegove braće, Mojsija koji izvodi narod preko Crvenog mora iz ropstva, Jone i ribe, Isusa koji hoda po vodi i spašava Petra, zmaja koji biva bačen u jezero ognjeno i sumporno, a što sve u punini zadobiva smisao u Isusu Kristu proslavljenom i uskrslom. Mozaik, djelo sakralnog umjetnika Marka Rupnika i njegovog tima, predstavlja nebeski Jeruzalem, proslavljenost kao smisao i cilj ljudskog života i povijesti. Na mozaiku, protumačio je mons. Barišić, prikazani su Blažena Djevica Marija, evanđelisti i sveci, koji oko proslavljenog Krista predstavljaju zajedništvo univerzalne Crkve Istoka i Zapada, Crkve u Hrvata i mjesne Crkve, sljednice drevne Salone.

Unutrašnjost crkve je „Biblija u bitnom, Biblija života u slici u kojoj će svatko moći vidjeti da se radi o njegovoj grešnosti i spasenju”. Oslikani zidovi događajima biblijske povijesti spasenja, krstionica, mozaik i oltar u koji su ugrađene moći sv. Dujma „komuniciraju dinamiku milosti Božje unutar naše grešnosti. U crkvi možemo vidjeti jesmo li oni koji žive dar neba u Isusu Kristu. Sakralni prostor nam otkriva vlastito dostojanstvo, sinovsko dostojanstvo djece Božje i poziva nas na život u skladu s takvim dostojanstvom” – zaključio je mons. Barišić.

Na kraju svete mise, u ime svih vjeroučitelja predstojnik don Josip Periš zahvalio je nadbiskupu Barišiću na predvođenju euharistijskog slavlja, na vrlo lijepom tumačenju svih umjetničkih biblijskih motiva koji krase novu crkvu, kao i na njegovoj trajnoj brizi i pratnji vjeroučiteljâ u zajedničkom hodu trajne katehizacije i evangelizacije povjerenih učenica i učenika. Zatim je nadbiskup mons. Marin Barišić podijelio je vjeroučiteljima 32 kanonska mandata od kojih je 15 na neodređeno vrijeme, 9 na određeno vrijeme i 8 za tekuću školsku godinu. 14 vjeroučitelja dobilo je premještaj u druge škole. Nakon uručenja kanonskih mandata uslijedio je zaziv Duha Svetoga.

Uz zagovor Svete Obitelji, sv. Dujma, sv. Staša, svih svetaca i blaženika hrvatskog naroda, svim prosvjetnim djelatnicima želimo blagoslovljenu i uspješnu novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Toni Trutin

 fotogalerija: Silvana Burilović Crnov

Zanimljivosti

Kad bismo cjelokupno svjetsko stanovništvo sveli na selo sa stotinu stanovnika u njemu bi živjelo 57 Azijata, 21 Europljanin, 14 Amerikanaca i 8 Afrikanaca. Živjele bi tu 52 žene i 48 muškaraca, 70 nebijelaca i 30 bijelaca, 70 nekršćana i 30 kršćana, 89 heteroseksualaca i 11 homoseksualaca. Šest posto osoba posjedovalo bi 59 posto svega privatnog bogatstva, a sva bi šestorica bila iz SAD-a. U nastambama bez najosnovnijih uvjeta stanovanja obitavalo bi njih 80; 70 bi ih bilo nepismenih, pedeset neishranjenih, 1 bi umirao, 1 bi se rađao, samo bi 1 imao računalo i samo bi se 1 mogao pohvaliti sveučilišnom diplomom.

Humor

“Jesi li čuo, izabran je novi papa?” “Da, ali opet katolik.”

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)