XVIII. međubiskupijski susret maturanata

Humac - Međugorje - Mostar, 1. travnja 2017.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je 1. travnja 2017. godine u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Humcu osamnaesti po redu susret vjeroučenika završnih razreda srednje škole iz južnih hrvatskih nad/biskupija.

Ovim hodočašćem vjeroučenici su željeli zahvaliti Bogu, svojim roditeljima i profesorima koji su im bili podrška i pomoć tijekom njihova srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Susret maturanata2017

Na susretu je sudjelovalo oko 2.650 maturanata (53 autobusa) s njihovim vjeroučiteljima i profesorima među kojima je najbrojnija bila skupina iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Prije početka euharistijskog slavlja, gvardijan humačkog samostana fra Dario Dodig pozdravio je sve nazočne te izrazio dobrodošlicu i radost što je franjevačka zajednica na Humcu već osmu godinu zaredom domaćin ovog susreta. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine u kojemu se nalazi bogati knjižni fond s preko 20 tisuća naslova, umjetnička galerija s radovima poznatih slikara i kipara te najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini iz 10. stoljeća.

Susret maturanata2017a

Euharistijsko slavlje je predvodio vojni ordinarij Bosne i Hercegovine, biskup mons. Tomo Vukšić. U svojoj se homiliji obratio maturantima povlačeći paralelu njihova dolaska na Humac s Isusovim ulaskom u Hram iz evanđeoskog odlomka. Premda su na vjeronauku puno toga mogli naučiti o vjeri, to nije dovoljno za buduće korake, poručio je biskup, već treba zauzeti osobni stav prema Isusu. Naglasio je također važnost svakodnevne i ustrajne molitve, a na osobit način molitve zahvaljivanja. U nastavku homilije biskup se osvrnuo na pojavu odlaska mladih iz svoje zemlje te pozvao sve da, koliko je to moguće, djeluju među svojima, u svojoj zemlji jer se „najviše voli ono što je najteže“.

U nastavku euharistijskog slavlja učenici Pomorske škole iz Splita, zajedno sa svojim vjeroučiteljima Stipom Čekom i Hrvojem Petrušićem, izrekli su kratke i sadržajne molitve vjernika. Zbor srednjih škola iz Imotskog pod vodstvom vjeroučitelja Josipa Domazeta je svojim skladnim i jako dobro uvježbanim pjevanjem animirao sve glazbene trenutke ovog susreta okrunjenog euharistijskim slavljem.

Kao i svake godine, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš u ime svih maturanata uručio je novčani poklon gvardijanu samostana za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca. Svi nazočni su ovu gestu ispratili snažnim pljeskom, pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima. Na kraju sv. mise don Josip Periš je također u ime organizatora uputio svima riječi zahvale izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odaziva i dostojanstvenog sudjelovanja na euharistijskom slavlju.

Nakon misnog slavlja druženje maturanata nastavilo se sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Da su vjeroučenici otvoreni milosnim zrakama s neba, mogli su se uvjeriti svi koji su ih promatrali u dugim redovima za sv. ispovijed, susretali u dvorištu samostana, s krunicom u ruci po kamenjaru Brda, na koljenima ispred Gospina kipa. Tko vjeruje u naše mlade, taj uviđa kako je moguće spojiti njihov razigran, ponešto „otkačen“, duh s iskrenom kršćanskom pobožnošću i povjerenjem u Onoga koji nas je privukao „konopcima ljubavi“ na ovaj susret, na hodočašće zahvale.

Mirjana Vučica
Fotogalerija Jerko Župa

Zanimljivosti

Po običaju afričkog plemena Karagu mladenci moraju, danju i noću, nositi maske godinu dana. Za vrijeme ovog “probnog braka” njihova veza utemeljena je samo na dogovoru roditelja i mladi je mogu raskinuti. Ali u slučaju da skinu maske, za kaznu, nikad se neće smjeti rastaviti.

Humor

Ivica se žali liječniku: “Doktore, pričam u snu.” “Pa to nije strašno.”- odgovori liječnik. “Kako nije kad mi se cijeli razred smije.”

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)