XVIII. međubiskupijski susret maturanata

Humac - Međugorje - Mostar, 1. travnja 2017.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je 1. travnja 2017. godine u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Humcu osamnaesti po redu susret vjeroučenika završnih razreda srednje škole iz južnih hrvatskih nad/biskupija.

Ovim hodočašćem vjeroučenici su željeli zahvaliti Bogu, svojim roditeljima i profesorima koji su im bili podrška i pomoć tijekom njihova srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Susret maturanata2017

Na susretu je sudjelovalo oko 2.650 maturanata (53 autobusa) s njihovim vjeroučiteljima i profesorima među kojima je najbrojnija bila skupina iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Prije početka euharistijskog slavlja, gvardijan humačkog samostana fra Dario Dodig pozdravio je sve nazočne te izrazio dobrodošlicu i radost što je franjevačka zajednica na Humcu već osmu godinu zaredom domaćin ovog susreta. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine u kojemu se nalazi bogati knjižni fond s preko 20 tisuća naslova, umjetnička galerija s radovima poznatih slikara i kipara te najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini iz 10. stoljeća.

Susret maturanata2017a

Euharistijsko slavlje je predvodio vojni ordinarij Bosne i Hercegovine, biskup mons. Tomo Vukšić. U svojoj se homiliji obratio maturantima povlačeći paralelu njihova dolaska na Humac s Isusovim ulaskom u Hram iz evanđeoskog odlomka. Premda su na vjeronauku puno toga mogli naučiti o vjeri, to nije dovoljno za buduće korake, poručio je biskup, već treba zauzeti osobni stav prema Isusu. Naglasio je također važnost svakodnevne i ustrajne molitve, a na osobit način molitve zahvaljivanja. U nastavku homilije biskup se osvrnuo na pojavu odlaska mladih iz svoje zemlje te pozvao sve da, koliko je to moguće, djeluju među svojima, u svojoj zemlji jer se „najviše voli ono što je najteže“.

U nastavku euharistijskog slavlja učenici Pomorske škole iz Splita, zajedno sa svojim vjeroučiteljima Stipom Čekom i Hrvojem Petrušićem, izrekli su kratke i sadržajne molitve vjernika. Zbor srednjih škola iz Imotskog pod vodstvom vjeroučitelja Josipa Domazeta je svojim skladnim i jako dobro uvježbanim pjevanjem animirao sve glazbene trenutke ovog susreta okrunjenog euharistijskim slavljem.

Kao i svake godine, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš u ime svih maturanata uručio je novčani poklon gvardijanu samostana za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca. Svi nazočni su ovu gestu ispratili snažnim pljeskom, pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima. Na kraju sv. mise don Josip Periš je također u ime organizatora uputio svima riječi zahvale izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odaziva i dostojanstvenog sudjelovanja na euharistijskom slavlju.

Nakon misnog slavlja druženje maturanata nastavilo se sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Da su vjeroučenici otvoreni milosnim zrakama s neba, mogli su se uvjeriti svi koji su ih promatrali u dugim redovima za sv. ispovijed, susretali u dvorištu samostana, s krunicom u ruci po kamenjaru Brda, na koljenima ispred Gospina kipa. Tko vjeruje u naše mlade, taj uviđa kako je moguće spojiti njihov razigran, ponešto „otkačen“, duh s iskrenom kršćanskom pobožnošću i povjerenjem u Onoga koji nas je privukao „konopcima ljubavi“ na ovaj susret, na hodočašće zahvale.

Mirjana Vučica
Fotogalerija Jerko Župa

Zanimljivosti

Ne zna se kad niti kako je nastala slika Crne Gospe u Jasnoj Gori u Poljskoj. Autorstvo slike tradicija pripisuje čak sv. Luki Evanđelistu.

Humor

Harold Camping, vođa američŤke sekte predvidio je smak svijeta za 21. svibanj 2011, ali pošto se to nije dogodilo on se povukao u sebe i pao u depresiju. Haso, njegov susjed u Kaliforniji, vidjevši ga onako skrhanog, upita: Šta je ba Harolde, šta si tako pokis’o? – Ma čuo si valjda, nije mi se ostvarilo predviđanje. Svi mi se rugaju! -Joj, ma ‘ajde ba Harolde, svako pogriješi, nije smak svijeta!

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)