Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

Split, 26. svibnja 2012.

U subotu, 26. svibnja 2012. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održan je redoviti godišnji stručni skup za odgojiteljice koje provode program vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama.

Stručnom skupu prisustvovalo je stotinjak odgojiteljica s područja cijele Dalmacije.

Stručnom skupu prethodila je sveta misa koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš. On je u svojoj propovijedi posebno govorio o životu svetog Filipa Nerija, čiji je spomendan bio toga dana. Kao odgojitelj mladeži sv. Filip može nam biti uzor u radu s djecom zbog svoje predanosti, radosti i vedre naravi. Radio je s mladima, živio s njima i odgajao ih na jedan poseban, prilagodljiv i duhovit način, uvijek prožet molitvom i čitanjem Svetog pisma.

odgojiteljice u vjeri 2012

Svetka Gulan i Hani Čargo – odgojiteljice koje su prezentirale model rada u skupini

Kaže se za svetog Filipa da je bio svetac smijeha. Njegova radost i smijeh dolazili su od poticaja i doticaja Duha Svetoga. U propovijedi don Josip je pozvao odgojiteljice da se neprestano otvaraju Duhu Svetomu koji jedini može obasjati naša lica kako bismo obnavljali lice Zemlje. Kršćanin nije pozvan da ide smrknut ovim svijetom, već je pozvan naviještati neizmjernu Kristovu ljubav, naglasio je don Josip. Odgojiteljice je usporedio s pomajkama koje svojom dobrotom i ljubavlju pomažu roditeljima u odgoju djece, slično kao što je i sveti Filip imao pomajku koja mu je pomagala da raste i živi u vjeri.

Nakon svete mise djeca iz skupine s vjerskim katoličkim programom Dječjeg vrtića Rusulica premijerno su izvela dvije pjesme: Hvala što vidim i Biblija. Pjesme su nastale u neposrednom radu s djecom na temelju njihovih molitvenih i drugih izričaja, posvjedočile su odgojiteljice Svetka Gulan i Hani Čargo.

Nakon nastupa djece odgojiteljicama se obratio gosp. Tomislav Tomasić, novi viši savjetnik za vjeronauk na području cijele južne Hrvatske koji je objasnio novi postupak prijavljivanja na stručne skupove i dobivanja potvrdnica.

Predavanje na temu Biblija u vjerskom odgoju predškolske dobi održala je doc. dr. Jadranka Garmaz, pročelnica Katedre religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U uvodnom dijelu predavanja prof. Garmaz je govorila o specifičnostima biblijskog jezika kao što je slikoviti govor, pjesnički govor, ponavljanja i dr. te o teškoćama koje se pri čitanju mogu javiti. Da bi se ove teškoće izbjegle Bibliju treba čitati polako, ako treba i ponavljati, ući u igru otkrivanja i poniranja, davanja i primanja… Njezin smisao čitatelju se postupno otkriva.

Moguće su opasnosti u samoj interpretaciji biblijskih tekstova, kao što su: moraliziranje, stvaranje ili prenošenje krivih predodžbi o Bogu, intelektualizam, verbalizam i dr. U prvom planu kod čitanja i interpretacije biblijskog teksta trebao bi biti navještaj radosne vijesti kroz doživljavanje cjelokupnošću svega bića što uključuje intelekt, afektivnu i djelatnu komponentu.

odgojiteljice u vjeri2012a

Susret Isusa i Bartimeja – dramatski prikaz tijekom radionice

Vjerski sadržaji u dječjem vrtiću nikako se ne bi smjeli pretvoriti u puko prenošenje i učenje informacija. U ovoj dobi od velike je važnosti izgradnja ispravnih temelja, a to ćemo postići uvažavajući gore spomenute tri komponente. Biblijski sadržaj najlakše ćemo približiti djetetu polazeći od njega samog, odnosno od njegova iskustva.

Raznolikost pristupa biblijskom tekstu očituje se u mogućnosti pripovijedanja ili čitanja biblijskog teksta. Biblijski tekst trebalo bi predstaviti tako da djeca budu aktivni sudionici biblijskog događaja. Bitna je aktualizacija. U tom smislu prikladnije je pripovijedanje. Pripovijedanje biblijskog teksta ide u dubinu, potiče identifikaciju, evocira iskustvo, aktualizira ključno raspoloženje u priči… Pri tom je potrebno voditi računa i o načinu verbalnog govora kao i o govoru tijela.

Biblijske tekstove biramo tako da njihov sadržaj bude djeci razumljiv, a koji za cilj imaju pobuditi kod djece čuđenje i divljenje te ih odgojiti za dijeljenje i praštanje, razviti osjećaj sigurnosti i povjerenja u Božju dobrotu i providnost.

Nakon predavanja Svetka Gulan i Hani Čargo, odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Rusulica (Cvit Mediterana) prezentirale su jedan o modela rada u svojoj skupini s katoličkim vjerskim programom. Projekt nosi naslov: Susret Isusa i slijepca Bartimeja.

Ovaj je projekt sadržavao jedan cijeli dobro razrađeni niz aktivnosti. Ogojiteljice su najprije u skupini oformile medicinski kutić te spoznajno-istraživački centar u kojem su djeca upoznala svoje tijelo posebno usmjerivši pažnju na organ vida.

Biblijskom tekstu prethodio je i susret s voditeljicom zdravstvenog odgoja u dječjem vrtiću koja je djeci pregledala vid te susret sa slijepom osobom, kao i različite praktične i kreativne aktivnosti, npr. izrada naočala.

Cilj interpretacije biblijskog teksta bio je doživjeti Isusa koji ljubi. Djeca su Isusovu ljubav i spremnost da pomogne čovjeku u nevolji izrazila ovim riječima: „Sigurno je i on (Bartimej) postao njegov učenik!“ Od raznih neoblikovanih i otpadnih materijala djeca su izradila Bartimejev grad, onakav kako ga on vidi, zatim i stabla i livade. Zahvale Bogu za vlastiti vid kao i za prijatelja Bartimeja djeca su slikom i molitvom pretočila u male slikovnice.

odgojiteljice u vjeri2012b

Bartimejev grad – od neoblikovanih i otpadnih materijala

Jedna od govorno-misaonih aktivnosti bila je: Što mi znače moje oči? Plod ovih aktivnosti jesu i dvije pjesme koje su djeca izvela na početku ovog stručnog skupa. Igra kao osnovni oblik dječjeg izražavanja bila je temelj projekta od početka do kraja u kojem je ostvaren cilj senzibiliziranja djece za potrebe drugih, tj. stvaranje moralnih vrednota poput suosjećanja. Odgojiteljice su naglasile da rad na vjerskom odgoju djece obogaćuje i njihov duhovni život te otvara nove vidike i povjerenje među roditeljima.

Vrijedno je spomenuti da su odgojiteljice Svetka Gulan i Hani Čargo cijeli ovaj višemjesečni projekt tematski izložile u jednom razredu, upravo onim redoslijedom kako je i nastajao. Sve sudionice skupa pokazale su veliko zanimanje i bile vidno oduševljene svime što su vidjele i doživjele. Posebno dojmljiv bio je izloženi Bartimejev grad, ali i svi drugi plakati na kojima su bila izložena pisana i likovna ostvarenja djece.

Nakon prezentacije projekta slijedio je rad u radionicama. Jedna skupina imala je zadatak odglumiti susret Isusa i slijepca Bartimeja, druga skupina prikazala je ovaj biblijski tekst uz pomoć scenografije i lutaka, a treća skupina je sastavljala tekst i glazbu prema predloženom biblijskom tekstu.

Sudionici stručnog skupa bili su iznimno zadovoljni uratcima s radionica, kao i cjelokupnim izlaganjem koje je odisalo jednostavnošću, cjelovitošću, jasnoćom ciljeva te brojnim praktičnim primjerima rada s djecom. Da je ovaj stručni skup urodio višestrukim plodovima pokazuje i interes drugih odgojiteljica da prikažu svoje modele rada s djecom na sljedećim zajedničkim stručnim okupljanjima.

Anica Kraljević

Zanimljivosti

Rim je imao milijun stanovnika 133. godine prije Krista i postao prvi milijunski grad na svijetu.

Humor

Mali Ivica moli prije jela: “Blagoslovi, Bože, nas i jelo koje si nam udijelio u svojoj darežljivosti…”, pa promrmlja: “I previše si darežljiv s tom blitvom!”

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)