Nagradno olimpijsko putovanje u Dubrovnik

Dubrovnik, 09. ožujka 2013.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je jednodnevno nagradno putovanje u Dubrovnik za po pet najbolje plasiranih ekipa koje su sudjelovale na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka za učenike osnovne i srednje škole.

Prvoplasirane ekipe ustupile su svoje mjesto za nagradno putovanje ekipama koje su osvojile šesto mjesto budući da će se državno natjecanje iz vjeronauka održati u Dubrovniku. Nakon kraćih zaustavljanja, pedeset učenika sa svojim mentorima i članovima Povjerenstva stiglo je u Dubrovnik - administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske.

U Dominikanskom samostanu, koji se nalazi u istočnom dijelu starog grada uz gradske zidine, učenici su imali prigodu oživjeti naučenu ovogodišnju građu na temu Sveti Dominik i Red propovjednika. U crkvi svetog Dominika dočekali su ih dominikanski novaci, a jedan od njih, Mihovil Mikas, pozdravio je olimpijce i upoznao ih s kompleksom zgrade koji čine jednobrodna crkva, klaustar i četiri manje samostanske crkve. Preko velikog Raspeća Paola Veneziana, slike Čudo sv. Dominika, brojnih umjetničkih djela koja se čuvaju u samostanskom muzeju i bogate knjižnice, učenici su se prisjećali naučenog sadržaja, ali i stjecali nova znanja.

Uslijedilo je razgledavanje bogate spomeničke baštine. Uz stručno vodstvo gospođe Ivane Marić, sudionici su obišli povijesnu jezgru grada: Stradun, Knežev dvor, crkvu Sv. Vlaha, katedralu, Veliku Onofrijevu fontanu i Palaču Sponza - jednu od najljepših palača u Gradu. Zatim su se, u prostorijama Isusovačke gimnazije, okupili na zajedničkom ručku kojega su darovali župnici pobjedničkih ekipa.

Posebnu radost doživjeli su obilaskom 1940 metara dugih dubrovačkih zidina. Promatrajući gradske zidine, koje su stanovnicima trebale osiguravati miran i siguran život, mnogi su fotografiranjem zaustavili ove lijepe trenutke. Hrabri pojedinci su s ponosom istaknuli dolazak u Minčetu, najmonumentalniju tvrđavu s koje su vidjeli nezaboravan pogled na grad i njegov položaj između strmih padina brda Srđ i otvorenog mora.

Kratku stanku učenici su samoinicijativno iskoristili za osobne molitve u crkvi Franjevačkog samostana. Tu ih je dočekao fra Veselko Grubišić i otkrio im bogatstvo koje kriju Franjevački samostan i crkva s posebnim osvrtom na ljekarnu, samostansku knjižnicu i muzejsku zbirku, ali i na povijest Domovinskog rata koji je u Dubrovniku ostavio poseban trag.

Za darovano zajedništvo i nezaboravne trenutke učenici i njihovi mentori zahvalili su Bogu sudjelujući na zajedničkom euharistijskom slavlju u baroknoj crkvi svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika.

Marina Šimić

Zanimljivosti

Panamski biskup Tomas de Berlange istraživao je Galapagos točno 300. godina prije Charlesa Darwina. U svojim bilješkama spominje morske guštere, slonovske kornjače, egzotične ptice. Ova stvorenja u njegovo vrijeme nisu se bojala ljudi. Strah od ljudi pojavio se s redovitim dolascima pomoraca koji su obnavljali zalihe mesa slonovskim kornjačama.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)