Nagradno olimpijsko putovanje u Dubrovnik

Dubrovnik, 09. ožujka 2013.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je jednodnevno nagradno putovanje u Dubrovnik za po pet najbolje plasiranih ekipa koje su sudjelovale na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka za učenike osnovne i srednje škole.

Prvoplasirane ekipe ustupile su svoje mjesto za nagradno putovanje ekipama koje su osvojile šesto mjesto budući da će se državno natjecanje iz vjeronauka održati u Dubrovniku. Nakon kraćih zaustavljanja, pedeset učenika sa svojim mentorima i članovima Povjerenstva stiglo je u Dubrovnik - administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske.

U Dominikanskom samostanu, koji se nalazi u istočnom dijelu starog grada uz gradske zidine, učenici su imali prigodu oživjeti naučenu ovogodišnju građu na temu Sveti Dominik i Red propovjednika. U crkvi svetog Dominika dočekali su ih dominikanski novaci, a jedan od njih, Mihovil Mikas, pozdravio je olimpijce i upoznao ih s kompleksom zgrade koji čine jednobrodna crkva, klaustar i četiri manje samostanske crkve. Preko velikog Raspeća Paola Veneziana, slike Čudo sv. Dominika, brojnih umjetničkih djela koja se čuvaju u samostanskom muzeju i bogate knjižnice, učenici su se prisjećali naučenog sadržaja, ali i stjecali nova znanja.

Uslijedilo je razgledavanje bogate spomeničke baštine. Uz stručno vodstvo gospođe Ivane Marić, sudionici su obišli povijesnu jezgru grada: Stradun, Knežev dvor, crkvu Sv. Vlaha, katedralu, Veliku Onofrijevu fontanu i Palaču Sponza - jednu od najljepših palača u Gradu. Zatim su se, u prostorijama Isusovačke gimnazije, okupili na zajedničkom ručku kojega su darovali župnici pobjedničkih ekipa.

Posebnu radost doživjeli su obilaskom 1940 metara dugih dubrovačkih zidina. Promatrajući gradske zidine, koje su stanovnicima trebale osiguravati miran i siguran život, mnogi su fotografiranjem zaustavili ove lijepe trenutke. Hrabri pojedinci su s ponosom istaknuli dolazak u Minčetu, najmonumentalniju tvrđavu s koje su vidjeli nezaboravan pogled na grad i njegov položaj između strmih padina brda Srđ i otvorenog mora.

Kratku stanku učenici su samoinicijativno iskoristili za osobne molitve u crkvi Franjevačkog samostana. Tu ih je dočekao fra Veselko Grubišić i otkrio im bogatstvo koje kriju Franjevački samostan i crkva s posebnim osvrtom na ljekarnu, samostansku knjižnicu i muzejsku zbirku, ali i na povijest Domovinskog rata koji je u Dubrovniku ostavio poseban trag.

Za darovano zajedništvo i nezaboravne trenutke učenici i njihovi mentori zahvalili su Bogu sudjelujući na zajedničkom euharistijskom slavlju u baroknoj crkvi svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika.

Marina Šimić

Zanimljivosti

Riječ u hebrejskom koja znači “korablja” upotrebljava se samo za Noinu korablju i košaru u kojoj je Mojsije plutao NIlom.

Humor

davidova_zvijezda_vjeronaukU staroj sinagogi, a može biti da je bilo i u crkvi, polovica okupljenih ustade za vrijeme molitve, a druga polovica ostade sjediti. Zbog toga je nastala takva svađa, da se rabin odlučio posavjetovati sa starcem od 98 godina, koji je bio jedan od osnivača sinagoge. Poveo je starcu predstavnike sukobljenih strana. Onaj koji je stajao za vrijeme molitve upita:”Je li običaj stajati tijekom molitve?” Starac odgovori: “Ne, to nije naš običaj.” Onaj čiji su pristaše sjedili reče: “Je li običaj sjediti za vrijeme molitve?” Starac će: “Ne, to nije naš običaj.” Na to se javi rabin: “Molimo Vas, pomozite! Nastao je pravi sukob, svi viču jedni na druge da ustanu ili sjednu…” “E TO JE NAŠ OBIČAJ!” – reče starac.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)