Nagradno olimpijsko putovanje u Dubrovnik

Dubrovnik, 09. ožujka 2013.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je jednodnevno nagradno putovanje u Dubrovnik za po pet najbolje plasiranih ekipa koje su sudjelovale na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka za učenike osnovne i srednje škole.

Prvoplasirane ekipe ustupile su svoje mjesto za nagradno putovanje ekipama koje su osvojile šesto mjesto budući da će se državno natjecanje iz vjeronauka održati u Dubrovniku. Nakon kraćih zaustavljanja, pedeset učenika sa svojim mentorima i članovima Povjerenstva stiglo je u Dubrovnik - administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske.

U Dominikanskom samostanu, koji se nalazi u istočnom dijelu starog grada uz gradske zidine, učenici su imali prigodu oživjeti naučenu ovogodišnju građu na temu Sveti Dominik i Red propovjednika. U crkvi svetog Dominika dočekali su ih dominikanski novaci, a jedan od njih, Mihovil Mikas, pozdravio je olimpijce i upoznao ih s kompleksom zgrade koji čine jednobrodna crkva, klaustar i četiri manje samostanske crkve. Preko velikog Raspeća Paola Veneziana, slike Čudo sv. Dominika, brojnih umjetničkih djela koja se čuvaju u samostanskom muzeju i bogate knjižnice, učenici su se prisjećali naučenog sadržaja, ali i stjecali nova znanja.

Uslijedilo je razgledavanje bogate spomeničke baštine. Uz stručno vodstvo gospođe Ivane Marić, sudionici su obišli povijesnu jezgru grada: Stradun, Knežev dvor, crkvu Sv. Vlaha, katedralu, Veliku Onofrijevu fontanu i Palaču Sponza - jednu od najljepših palača u Gradu. Zatim su se, u prostorijama Isusovačke gimnazije, okupili na zajedničkom ručku kojega su darovali župnici pobjedničkih ekipa.

Posebnu radost doživjeli su obilaskom 1940 metara dugih dubrovačkih zidina. Promatrajući gradske zidine, koje su stanovnicima trebale osiguravati miran i siguran život, mnogi su fotografiranjem zaustavili ove lijepe trenutke. Hrabri pojedinci su s ponosom istaknuli dolazak u Minčetu, najmonumentalniju tvrđavu s koje su vidjeli nezaboravan pogled na grad i njegov položaj između strmih padina brda Srđ i otvorenog mora.

Kratku stanku učenici su samoinicijativno iskoristili za osobne molitve u crkvi Franjevačkog samostana. Tu ih je dočekao fra Veselko Grubišić i otkrio im bogatstvo koje kriju Franjevački samostan i crkva s posebnim osvrtom na ljekarnu, samostansku knjižnicu i muzejsku zbirku, ali i na povijest Domovinskog rata koji je u Dubrovniku ostavio poseban trag.

Za darovano zajedništvo i nezaboravne trenutke učenici i njihovi mentori zahvalili su Bogu sudjelujući na zajedničkom euharistijskom slavlju u baroknoj crkvi svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika.

Marina Šimić

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Umre muž. Nakon nekoliko mjeseci umre i žena i dolazi u raj. Čim je ugledala muža potrči k njemu: – Ljubavi, opet smo zajedno! – NE! Jasno je bilo rečeno: “Dok vas smrt ne rastavi”! na to će muž

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)