Nagradno olimpijsko putovanje u Dubrovnik

Dubrovnik, 09. ožujka 2013.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je jednodnevno nagradno putovanje u Dubrovnik za po pet najbolje plasiranih ekipa koje su sudjelovale na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka za učenike osnovne i srednje škole.

Prvoplasirane ekipe ustupile su svoje mjesto za nagradno putovanje ekipama koje su osvojile šesto mjesto budući da će se državno natjecanje iz vjeronauka održati u Dubrovniku. Nakon kraćih zaustavljanja, pedeset učenika sa svojim mentorima i članovima Povjerenstva stiglo je u Dubrovnik - administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske.

U Dominikanskom samostanu, koji se nalazi u istočnom dijelu starog grada uz gradske zidine, učenici su imali prigodu oživjeti naučenu ovogodišnju građu na temu Sveti Dominik i Red propovjednika. U crkvi svetog Dominika dočekali su ih dominikanski novaci, a jedan od njih, Mihovil Mikas, pozdravio je olimpijce i upoznao ih s kompleksom zgrade koji čine jednobrodna crkva, klaustar i četiri manje samostanske crkve. Preko velikog Raspeća Paola Veneziana, slike Čudo sv. Dominika, brojnih umjetničkih djela koja se čuvaju u samostanskom muzeju i bogate knjižnice, učenici su se prisjećali naučenog sadržaja, ali i stjecali nova znanja.

Uslijedilo je razgledavanje bogate spomeničke baštine. Uz stručno vodstvo gospođe Ivane Marić, sudionici su obišli povijesnu jezgru grada: Stradun, Knežev dvor, crkvu Sv. Vlaha, katedralu, Veliku Onofrijevu fontanu i Palaču Sponza - jednu od najljepših palača u Gradu. Zatim su se, u prostorijama Isusovačke gimnazije, okupili na zajedničkom ručku kojega su darovali župnici pobjedničkih ekipa.

Posebnu radost doživjeli su obilaskom 1940 metara dugih dubrovačkih zidina. Promatrajući gradske zidine, koje su stanovnicima trebale osiguravati miran i siguran život, mnogi su fotografiranjem zaustavili ove lijepe trenutke. Hrabri pojedinci su s ponosom istaknuli dolazak u Minčetu, najmonumentalniju tvrđavu s koje su vidjeli nezaboravan pogled na grad i njegov položaj između strmih padina brda Srđ i otvorenog mora.

Kratku stanku učenici su samoinicijativno iskoristili za osobne molitve u crkvi Franjevačkog samostana. Tu ih je dočekao fra Veselko Grubišić i otkrio im bogatstvo koje kriju Franjevački samostan i crkva s posebnim osvrtom na ljekarnu, samostansku knjižnicu i muzejsku zbirku, ali i na povijest Domovinskog rata koji je u Dubrovniku ostavio poseban trag.

Za darovano zajedništvo i nezaboravne trenutke učenici i njihovi mentori zahvalili su Bogu sudjelujući na zajedničkom euharistijskom slavlju u baroknoj crkvi svetoga Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika.

Marina Šimić

Zanimljivosti

U Egiptu su mačke bile smatrane svetim životinjama, a kazna za njihovo ubojstvo bila je smrt. Ako bi u nekoj kući mačka uginula prirodnom smrću, svi članovi obitelji morali su ući u punu korotu, kao da je umro neki njihov bliski rođak.

Humor

Tri župnika razgovaraju o tome kako će se riješiti slijepih miševa u crkvi. Prvi reče: ja sam pokušao zračnom puškom pa sad imam rupe na freskama. Drugi ih je sve skupio i daleko odvezao ali su se opet vratili. Treći župnik je uspio. Sve ih je krstio i krizmao i od tada ih u crkvi vidio nije.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)