Nagradni izlet najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade u Zadar i Nin

Zadar – Nin, 23. ožujka 2019.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je 23. ožujka 2019. godine jednodnevno putovanje u Zadar i Nin. Izletom je nagrađeno šest najbolje plasiranih ekipa iz osnovnih i pet iz srednjih škola koje su sudjelovale na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu.

 

Dolaskom u Zadar učenici, njihovi mentori i članovi Povjerenstva stavili su svoje molitve u ruke sv. Krševana, sv. Šime i sv. Stošije. Potpun doživljaj vrijedne spomeničke baštine pružila je svojim gostoprimstvom s. Viktorija Gadža. Tako su mnogi bili u mogućnosti da iz svoje bogate riznice naučenog gradiva ožive višestoljetnu i burnu povijest grada. U tome im je pomogao i gospodin Anđelo Gracin – čuvar u župnoj crkvi sv. Šimuna.

Na mjestu gdje se nalazi neraspadnuto tijelo čovjeka koji je primio Isusa u ruke, olimpijci su otvorili svoja srca s najljepšom korizmenom nakanom: biti Bogoprimatelj. Milost međusobne ljubavi i zajedništva osnažili su euharistijskim slavljem koje je predvodio don Josip Periš. Svatko je imao prigodu, potaknut nadahnutom propovijedi, daleko od svoga doma doći u blizinu Očeva doma. “Ima li ljepše poruke Evanđelja nego one u kojoj Boga možemo zvati svojim Ocem? Naš Otac je dobar, bogat, sinovi su Njegovo najveće bogatstvo. On nas uvijek uvažava i pod cijenu da potrati svoje bogatstvo. On uvijek ide prvi ususret. Pričajte svojim prijateljima o takvom Bogu koji nas ljubi, daje nam slobodu, poštiva našu osobnost i uvijek oprašta“, poručio je don Josip. O tome da sveta misa mijenja one koji su osobno uključeni u Kristova otajstva i „topi željezo“, govorila su i dva brončana anđela izrađena od zaplijenjenih turskih topova.

Tihi svjedoci vjere podizali su mnoge spomenike i crkve na ovim prostorima. Jedna od njih je i crkva sv. Marije koja pripada ženskom benediktinskom samostanu u čijem se sklopu nalazi stalna postava Zlato i srebro Zadra. Sestra Anselma Stulić provela je učenike pokraj vrijednih relikvijara, ikona, križića i skulptura naglašavajući da je upravo čovjek, u suradnji sa Stvoriteljem, to neprocjenjivo zlato i srebro. Na suradnju i svetost pozivale su i relikvije ruku svetaca. One nisu samo posmrtni ostatak nego i simbol mira, blagoslova, darivanja i praštanja. To je dobro znala i sveta Stošija – vjerna zadarska čuvarica prema kojoj su učenici krenuli nakon razgledavanja ove jedinstvene izložbe.

U najvećoj katedrali u Dalmaciji učenici su imali prigodu vidjeti znamenite vrijednosti poput galerije, korskih klupa, rekonstruirane ranokršćanske krstionice, kripte, oltara i ostalih dragocjenosti. Ipak, ostali su zadivljeni snagom plamena vjere svete Stošije, jačeg od onoga koji je sažgao njezino tijelo. Put iz katedrale doveo je učenike do svetog Donata – zaslužnog za njezin trag svetosti na ovim prostorima. Iako u crkvi svetog Donata mnogi provjeravaju zvučne karakteristike, pjesma učenika i vjeroučitelja nije bila provjera nego dvostruka molitva. Ta okrugla predromanička crkva bila je pravi podsjetnik na vječnost i beskonačnost, na susret s Bogom, ali i na međusobni susret koji se nastavio zajedničkim ručkom i šetnjom gradom. Okupljanje pokraj Morskih orgulja i Pozdrava Suncu donijelo je trenutke osluškivanja i divljenja nad onim što nastaje iz Božjeg poziva na suradnju. Ukazujući na iduće odredište, Zadar je pozdravio olimpijce životnom porukom o tome kako je, iako često razaran, svaki put iz ruševina nicao jači, ljepši i bogatiji.

Uslijedio je povratak na izvore kršćanstva i mjesto gdje počinje hrvatska državnost – u grad Nin. Mnogi su se prisjetili Branimirove godine i, po uzoru na pradjedove, povjerili obitelji i Domovinu Isusu Kristu. Posjet župnoj crkvi sv. Anselma s riznicom crkvene umjetnosti bio je još jedan poziv na naviještanje i življenje vjere. Gospodin Petar Magaš govorio je o crkvi koja je za vrijeme hrvatskih narodnih vladara bila ninska katedrala. Trenutak sabranosti mnogi su doživjeli u kapeli Gospe od Zečeva u kojoj se nalazi Gospin kip s božanskim Djetetom na rukama. Diveći se ovoj ljepoti sakralne baštine, učenici su mogli prepoznati najljepšu katedralu koju svatko nosi u sebi.

Crkva svetog Križa, polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti, bila je zadnje odredište ovog nagradnog putovanja. Svojom arhitekturom upućivala je posjetitelje da u ovom svetom korizmenom vremenu pohite istinskom Suncu. S pjesmom na usnama i nakanom da Krist sjajnije zasja u njima, sudionici su krenuli svojim domovima.

Marina Šimić

Zanimljivosti

U zabavnom parku Gardaland, u Italiji, izgrađena je katolička crkva posvećena sv. Filipu Neriju, u kojoj pojedine grupe imaju svetu Misu.

Humor

“Bože, daj mi mudrost da razumijem svoga šefa! Daj mi ljubavi da mu oprostim! Daj mi strpljenja da razumijem njegova djela! Ali dragi Bože nemoj mi dati snagu, jer ako mi daš snagu RAZBIT ĆU MU GLAVU!!!”

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)