Nagradni izlet najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade Splitsko-makarske nadbiskupije

Dolina Neretve, 28. svibnja 2022.

Splitsko-makarska nadbiskupija već tradicionalno nagrađuje ekipe osnovnih i srednjih škola koje su bile najuspješnije na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi. Nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, u organizaciji Katehetskog ureda po četiri najuspješnije ekipe iz osnovne i srednje škole s njihovim mentorima, 28. svibnja 2022., posjetile su dolinu Neretve.

P1710342Olimpijci su najprije posjetili Metković gdje su u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš. U homiliji se osvrnuo na Isusov oproštajni govor s posljednje večere kao svojevrsnu duhovnu oporuku  svojim učenicima u kojoj sažima sve ono što im je prethodno propovijedao. Tako Isus govori o ljubavi, čuvanju njegovih zapovijedi, poslanju Duha Svetoga, progonima koji čekaju njegove učenike, ali želi im i otkriti Oca te govori o sebi kao o Sinu koji je povezan s njim. „Isus ih poziva da zaiskaju od Oca i da će im dati sve što traže da njihova radost bude potpuna. Svi mi u životu tražimo radost, ali smo svjesni da život nije protkan samo radosnim trenutcima već i razočaranjima, neispunjenim planovima i snovima. Čak i onda kad nam se ostvare neke želje nismo u potpunosti radosni zato što uvijek tražimo više. To nam pokazuje da su Isusove riječi istinite te da ljudska radost ne može biti potpuna ukoliko je tražimo u sebi ili u drugom čovjeku već nam je samo može dati Bog“, istaknuo je predstojnik Periš i pojasnio kako nam to svjedoči da u nama postoji nešto božansko, da smo slika Božja te da nas zato ništa ovozemaljsko ne može u potpunosti usrećiti. Priključivši se Kristovu pozivu don Josip je pozvao okupljene učenike da se Ocu uvijek obraćamo po Isusu koji je najveći posrednik između nas i Boga.

P1710348

Na kraju misnog slavlja župnik don Davor Bilandžić kratko je upoznao učenike i njihove vjeroučitelje sa župom sv. Nikola biskupa koja broji oko 6000 vjernika. Radi se o relativno mladoj župi koja je osnovana 1969. godine, a nova župna crkva s pastoralnim centrom završena je 2009. godine kada je i posvećena župnom zaštitniku sv. Nikoli biskupu, čije se moći čuvaju u pokrajnom oltaru. Učenici su razgledali i pastoralni centar koji je dobio ime po sluzi Božjemu o. Anti Gabriću, rođenom Metkovčaninu i poznatom misionaru u Indiji.

P1710521

Uslijedio je posjet Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću gdje su učenici mogli vidjeti Ornitološku zbirku koja je prvi put za javnost otvorena 1952. godine. Po veličini spada među najveće zbirke takve vrste u Europi te sadržava više od 340 preparata među kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih u Neretvi. U razmjerno malome prostoru preparati su razmješteni po staništima te pružaju uvid u bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trsticima, kamenjaru te melioriranim i obrađenim površinama.

Izletnici su se zatim smjestili u neretvanske lađe te zaplovili kanalima i rukavcima delte Neretve. Na lađi su uživali u domaćim jagodama te pogledu na jedno od posljednjih močvarnih područja Mediterana koje predstavlja pravo nacionalno blago Hrvatske. Zahvaljujući domaćim vodičima upoznali su se s bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta Neretve te specifičnom poljoprivredom, uzgojem voća i povrća na zemlji, otetoj od močvare, rijeke i mora. Do velikog dijela poljoprivrednih površina može se doći samo lađama, pa je posebno mjesto u životu Neretvana, a time i u priči o starim običajima i današnjem stilu života, imala upravo lađa.

P1710538

Nakon ručka na obali Neretve učenici su se zaputili u Vid gdje ih je oduševio Muzej Narona. Taj arheološki muzej osnovan je 2005. godine i prvi je muzej u Hrvatskoj izgrađen 'in situ', jedinstvenom načinu prezentacije arheološkog lokaliteta. Naime, na mjestu starorimskog naselja Narona u Vidu kod Metkovića, tijekom iskapanja 1995.-1996. godine naišlo se na senzacionalna otkrića koja su odjeknula svijetom. Pronađeno je najmanje 19 kipova i to 16 kipova rimskih careva i drugih pripadnika carske obitelji te ostaci rimskog hrama Augusteuma koji čine osnovu muzejskog postava. Postav muzeja je podijeljen na vanjski i unutarnji dio, a ukupno je izloženo oko 900 nalaza (kipovi, keramika, nakit, staklo, novac...) s različitih lokacija u Naroni koji datiraju od kraja 3. stoljeća prije Krista do 15. stoljeća poslije Krista.

P1710651

Na povratku svojim kućama učenici su posjetili Ploče i razgledali novu župnu crkvu Kraljice Neba i Zemlje. Župnik don Ante Bitunjac upoznao je učenike s nastankom župe 1961. godine i dugogodišnjim mukotrpnim naporom oko izgradnje ove velebne crkve na rivi u središtu grada, jer su Ploče bile jedini grad u Republici Hrvatskoj koji nije imao svoju crkvu. Don Ante je okupljenim učenicima i vjeroučiteljima približio zasluge višegodišnjeg župnika don Petra Mikića koji je u teškim okolnostima stvarao povijest ove župe i župne crkve. Velika i lijepa crkva, kao vrlo uspješna mješavina različitih graditeljskih stilova, posvećena je 2007. godine. Na kraju je župnik Bitunjac priredio izletnicima osvježenje u prostorijama pastoralnoga centra.

 

Pri povratku u Split učenici su još posjetili spomenik kulture Franjevački samostan i crkvu Gospina Uznesenja u Zaostrogu. Samostan nastanjuju bosanski franjevci, izbjegli iz Bosne Srebrene nakon osmanlijskog osvajanja Bosne 1463. godine. Uz grob fra Andrije Kačića Miošića, učenici su razgledali i samostansku knjižnicu s više od 30.000 knjiga i 30-ak vrijednih inkunabula, stari arhiv, kao i muzejsku samostansku zbirku s predmetima iz antike, crkvenog obrta i narodnih rukotvorina.

Puni lijepih dojmova, u zajedničkoj molitvi i pjesmi, učenici su se u kasnim večernjim satima sretno vratili svojim domovima, uz obećanje da će se i sljedeće godine prijaviti na vjeronaučnu olimpijadu.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Najstarija pjesmarica na hrvatskom jeziku, iz 1635. godine, nalazi se u franjevačkom muzeju na otoku Krapnju pored Šibenika. Na otoku je pronađen još jedan primjerak iz iste godine koji se čuva u Zagrebu.

Humor

Vojni časnik pita župnika: “Koliko bi vojnika moglo prespavat u crkvi?” – “Za vojnike ne znam, ali dok ja propovijedam, spava oko 5 stotina” – odgovori župnik.

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)