Nagradni izlet najuspješnijih ekipa s nadbiskupijskih natjecanja u Zadar i Nin

Zadar - Nin, 21. ožujka 2015.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je 21. ožujka 2015. nagradno putovanje za sedam najbolje plasiranih ekipa iz osnovne i četiri najbolje ekipe iz srednje škole na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi koja je održana 19. veljače ove godine u Zdravstvenoj školi u Splitu.

 

Izlet natjecanje 2015

Nakon kraćeg zaustavljanja na odmorištu Krka, nagrađeni olimpijci i njihovi mentori nastavili su putovanje prema Zadru. U ovom središtu Zadarske županije dočekala nas je s. Viktorija Gadža koja je bila naš vodič i domaćin. Pod njenim vodstvom obišli smo katedralu sv. Stošije i vidjeli znamenite vrijednosti poput galerije, korskih klupa, rekonstruiranu ranokršćansku krstionicu, kriptu, oltar, sakristiju i ostale dragocjenosti koje ovu trobrodnu romaničku građevinu čine posebnom. Katedralu na pročelju krasi ruža, ali ipak, najljepša ruža koja je kroz trnje mučeništva dosegla svoju izvanrednu ljepotu je sv. Stošija. Saznali smo detalje iz života te svetice koji je kao mučenica prikazala Kristu.

Vjera je na ovim prostorima podizala mnoge spomenike i crkve. Jedna od njih je crkva sv. Marije koja pripada ženskom benediktinskom samostanu koji je osnovala plemkinja Čika. U sklopu benediktinskog samostana crkve sv. Marije vidjeli smo jednu od najvrijednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvanu Zlato i srebro Zadra. Kroz blago, koje su sačuvale sestre benediktinke, vodile su nas s. Ceclija Kero i s. Marija Sikirić. Divna djela ljudskih ruku, svjedočila su nam da je svaki rad u suradnji sa Stvoriteljem neprocjenjivo blago, posebice ako naše ruke, poput relikvijara u obliku ruku svetaca koji su izazvali našu posebnu pozornost, budu uvijek u položaju molitve i blagoslova.

Uslijedilo je razgledavanje bogate spomeničke baštine. Našu posebnu pozornost privukla je župna crkva sv. Šimuna koja je poznata po srebrnoj škrinji sv. Šimuna iz 1380. godine. O vrijednosti škrinje i same crkve govorio nam je gospodin Anđelo Travica. Poželio nam je da, promatrajući zlatarsko djelo velike vrijednosti, poput starca Šimuna, uvijek imamo Isusa u rukama i da u Njemu prepoznamo Otkupitelja svijeta. Pred otvorenom rakom sv. Šimuna okupili smo se na euharistijsko slavlje koje je predvodio predstojnik don Josip Periš. U nadahnutoj propovijedi sve nas je pozvao da evanđeoske vrijednosti ugradimo u svoj život, stalno ispravljajući sliku koju imamo o Bogu. - Koliko god Isus i danas bio osoba razmimoilaženja, ne trebamo se bojati svjedočiti i kako bi On bio norma, ključ i smisao našega života. U protivnom, može se dogoditi da uz obilje znanja ne budemo vjernici, poručio je don Josip.

Izlet natjecatelji2015

Nakon zajedničkog ručka okupili smo se pokraj Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, na mjestu odakle se pruža pogled na Zadarski kanal i otoke i s kojeg smo ponijeli mnoštvo fotografskih zapisa.

U želji da ovo nagradno putovanje bude naša duhovna izgradnja, krenuli smo prema Ninu. Mali gradić u koji smo kročili, govorio nam je o burnim povijesnim vremenima očuvanja vjere i slobode, uz zaštitu nebeskih zaštitnika sv. Anselma i sv. Marcele. Pohodili smo župnu crkvu sv. Anselma s riznicom crkvene umjetnosti. Od gospodina Petra Magaša saznali smo da je sv. Anselmo bio jedan od 72 Kristova učenika koji je došao u ninske krajeve propovijedati i širiti kršćanstvo, a Marcela je, prema predaji, bila domaćica u kući Marte, Marije i Lazara. Moći kršćanskih navjestitelja, prvih vjesnika kršćanstva na ninskom području, pozivale su na naviještanje i življenje vjere, ali i na osjećaj ponosa što se nalazimo u središtu hrvatstva. Povratak na izvore kršćanstva oživjeli smo ulaskom u crkvu sv. Križa, koja je poznata kao najmanja katedrala na svijetu. Prisjetili smo se da šesterostrana kamena krstionica kneza Višeslava potječe iz Nina, a kao vrijedan sakralni spomenik predstavlja „živog svjedoka“ pokrštavanja Hrvata. Puni dojmova viđenog i doživljenog, krenuli smo svojim domovima gdje nas upravo to čeka: biti „živi svjedoci“ u svojim sredinama.

Marina Šimić

Foto s. Filipa Smoljo i Mirjana Vučica

Zanimljivosti

U Finskom glavnom gradu u središtu stambene četvrti sagrađena je crkva u stijeni. Izvana se vidi samo rotonda opasana ravnim isklesanim stijenama nadsvođena kupolom od bakra i stakla. U visinu se uzdiže do 12 metara.

Humor

Šef željezničke stanice odveo sina prvi dan u školu. Nakon nastave otac pita kako je bilo a dječak odgovara: bez veze, na vratima piše PRVI RAZRED a unutra drvene klupe.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)