Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi

Split, 28. studenog 2009.

„Vjeronauk i vjeroučitelj pred društvenim izazovima” tema je stručnoga skupa za vjeroučitelje u školi na području Splitsko-makarske nadbiskupije koji je priređen u subotu 28. studenoga u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Molitveni početak pripremili su vjeroučitelji iz Hvarsko-bračko-viške biskupije sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem.

vjeroucitelji u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemenista

Okupljenim vjeroučiteljima, kojih je bilo preko dvije stotine predvođeni prvim njihovim vjeroučiteljem splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, predstavnicima splitske podružnice Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, najprije se pozdravnim riječima obratio mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskoga ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Naglasio je da ovaj skup već tri godine zajedno s Katehetskim uredom organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, uime koje je skupu nazočila prof. Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk. U zadnjih 20 godina vjeronauk je najorganiziraniji segment Crkve u hrvatskom društvu. Tomu svjedoče brojni vjeroučitelji, programi i upriličeni stručni skupovi na različitim razinama. Preko vjeronauka smo u izravnom i neizravnom kontaktu s pola stanovništva u Republici Hrvatskoj. No to nas ne smije uljuljati nego još više poticati, naglasio je mr. Periš upozorivši da uvijek treba promišljati o temeljnim odrednicama suvremenoga društva, o pluralizmu ideja i svjetonazora, o brzim transformacijama i tehnološkom napretku, o zastarijevanju ljudskoga znanja ali i o ulozi vjerskoga odgoja u svemu tomu kako bi vjeroučitelji kritički prosuđivali događanja i adekvatno prenosili evanđeosku poruku.

Vjeroučitelje je potom pozdravio nadbiskup Marin Barišić koji je najprije zahvalio na svim pozdravima i molitvama koje su ga pratile za vrijeme boravka u bolnici. Nadalje je, između ostaloga, istaknuo: „Drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji, vidi se da vam je stalo do našega društva. Zauzimate se za njega po onom što radite ali još više po onom što jeste. Svjesni ste da čovjek ne živi samo o kruhu, vitaminima, cjepivu, različitim materijalnim ulaganjima nego od Radosne vijesti – evanđelja“. Stoga, želim da dok usmjeravate pojedince i zajednice pravim vrednotama i vrijednostima, zajedničkom dobru i Bogu, budete adventski dar i nova nada ovom društvu“, zaključio je nadbiskup svoj pozdravni govor.

predavanje strucni skup 300x247Predavanje na temu – Pogled na suvremeno društvo i poticaji u svjetlu vjere – održao je prof. dr. Mile Dželalija, redoviti profesor fizike na Sveučilištu u Zadru i voditelj Operativnog tima za potporu Povjerenstvu za izradu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Kao suprug i otac četvero djece te praktični vjernik na samom je početku izlaganja istaknuo da sve što radi, radi s dubokim promatranjem potreba pojedinaca i društva koliko je moguće u svjetlu vjere. Svoje je predavanje započeo analizom suvremenoga društva koje obilježava ono što ne bi smjelo postojati a to je osamljenost i sebičnost. Neka društvena stanja su: dobno starenje, brze tehnološke promjene i veće poteškoće prema okolišu, a društvene poteškoće su: neodgovornost, sebičnost, užurbanost, zarobljenost tehnologijom, grupne podjele i osamljenost. U našem sustavu odgoja i obrazovanja teško možemo ukazati na onoga tko je odgovoran za određene aktivnosti, upozorio je dr. Dželalija. Nadalje smatra da obrazovanje treba biti dostupno svima, da treba postojati veća prohodnost unutar sustava, tj. optimalno korištenje resursa, briga o stjecanju kvalifikacija i briga o kvaliteti, pouzdanosti. Na kraju se pita kako osigurati poželjna, a onemogućiti nepoželjna događanja u sustavu odnosno postoji li način koordinacije svih dijelova u sustavu? Odgovara da postoji način koji donosi Hrvatski kvalifikacijski okvir MZOŠ, zaključivši svoje predavanje da svi pozitivni primjeri nose ljubav i vjeru. Potom je uslijedila tematska rasprava koja je bila živa, konstruktivna i afirmativna, a predstojnik Periš dao je nekoliko obavijesti iz Katehetskog ureda.

 

biskup Barisic fra spiro marasovic u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemenistaNakon kratke stanke drugo predavanje na temu – Vjeroučitelj pred ugrozom eklezijalne vjere u hrvatskom društvu – održao je prof. dr. fra Špiro Marasović, redoviti profesor i pročelnik katedre moralnoga bogoslovlja na KBF-u Sveučilišta u Splitu. „Eklezijalnost vjere ugrožena je samom logikom demokratskoga društva koja počiva na individualizmu i uvelike na sekularizmu, odnosno laicizmu. Sekularnost i laičnost nisu neuskladive s katoličkim socijalnim naukom, ali laicizam i sekularizam, kao ekstremne, štoviše totalitarne ideologije jesu neuskladive s katoličkim socijalnim naukom. Kad se tomu pridoda i ekonomski individualizam s pratećim potrošačkim mentalitetom, razumijemo da se u jednoj takvoj svijesti događa sveukupno fragmentiranje svih mogućih velikih cjelina, pa tako i cjelina vjere, odnosno moralnih zasada“, istaknuo je dr. Marasović. „Crkva se tomu mora oduprijeti na svim svojim razinama, tj. sa svim načinima koji su tim razinama djelovanja vlastiti, i to ne zbog nekoga prkosa ili neke bolesne bojovnosti, nego zbog mandata samoga Isusa Krista koji ona mora vršiti i izvršiti. Stoga i novi fenomen učitelja vjere laika, koji posjeduju za to crkveno poslanje, mora se na svoj specifičan način suočiti s ovim problemom i potražiti načine kako da mu se na najučinkovitiji način suprotstavi. Ovdje su za to predloženi načini: razvijanje specifične vjeroučiteljske duhovnosti i njihovo strukturalno udruživanje“, zaključio je dr. Marasović.

vjeroucitelji strucni skupKoreferat o temi – Mladi između svjetovne i kršćanske ponude – iznio je Antun Budimir, vjeroučitelj u Osnovnoj školi Josipa Pupačića u Omišu. U svome je kratkom izlaganju istaknuo da mladima osobito danas treba govoriti njima razumljivim jezikom, jezikom doba u kojem žive. „Mladima je prijeko potrebno probuditi osjećaj ponosa i povlaštenosti da se pripada Crkvi. Teško će to biti ukoliko je jezik nesuvremen, ukoliko se iz povijesti naglašavaju negativnosti, ukoliko obitelj nema osjećaja crkvene pripadnosti, a mediji svojim učestalim napisima stvaraju osjećaj srama i krivnje da se uopće pripada Crkvi. Stoga, nasušna je potreba razvijati kod mladih osjećaj potrebe za kršćanskim medijskim prostorom u kojemu će njihova osobna uvjerenja biti potvrđivana, a ne dovođena u pitanje. Stvaranje tog osjećaja u prvom koraku znači upoznavanje mladih s internetskim portalima s kršćanskim sadržajem“, naglasio je vjeroučitelj Budimir dodavši da je jednako tako važno razviti medijske kompetencije kod mladih za sadržaje i korištenje medija. Stručni skup završio je s usretom predstojnika Katehetskog ureda sa vjeroučiteljima iz županijskoga stručnog vijeća Metković – Ploče –Vrgorac.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Subotnji dan hoda je bio 2000 lakata, a 6 lakata je 1 trstika.

Humor

– Oče, vjerujete li zaista, da je Jona bio tri dana i tri noći u utrobi ribe? – Ne znam, ali pitat ću ga kad dođem u Nebo. – Ali, možda on nije u Nebu. – Onda ga Vi pitajte.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)