Na splitskom Kamenu održane prve duhovne vježbe za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije

Split, 3.- 5. ožujka

Prve duhovne vježbe za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije održane su, od 3. do 5. ožujka, u samostanu sestara Službenica Milosrđa na splitskom Kamenu. Vježbe je predvodio profesor biblijske teologije na Katoličkom-bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. sc. fra Domagoj Runje.

Kamen

Prvoga dana, fra Domagoj je vjeroučiteljima održao uvodno predavanje u kojem je najavio kako će tema duhovnih vježbi biti dokument Papinske biblijske komisije „Što je čovjek? (Ps 8,5) Putovanje kroz biblijsku antropologiju”. Dokument je objavljen 2019. godine na poticaj pape Franje, a fra Domagoj je vjeroučiteljima u uvodnom predavanju istaknuo kako je sadržaj dokumenta podijeljen u četiri poglavlja: Ljudsko biće stvoreno od Boga, Ljudsko biće u vrtu, Ljudska obitelj i Ljudsko biće u povijesti. „Polazni tekst cijelog dokumenta je drugo i treće poglavlje knjige Postanka, a ima dva hermeneutička načela: poslušnost Božjoj riječi i sveukupnost Pisma. Poslušnost Božjoj riječi znači da svaki biblijski tekst ima kapacitet čuvanja autorove poruke, a sveukupnost Pisma je načelo koje potvrđuje da je Bog autor cijelog Pisma te samim time nije dolično pozivanje na samo jedan određeni biblijski tekst u obrani vlastitog mišljenja”, poručio je.

Program duhovnih vježbi je nastavljen u subotnje jutro predavanjem o prvom poglavlju „Ljudsko biće stvoreno od Boga”. Fra Domagoj je, između ostalog, istaknuo kako ovo poglavlje naglašava da je čovjek relaciono biće te upućuje na materijalnu i duhovnu dimenziju ljudskoga života. „Čovjek je stvoren od praha zemaljskog što upućuje na njegovu materijalnu dimenziju. Bog je u stvaranju oblikovao tu materiju dajući joj tako formu. No, osim materijalne čovjek ima i duhovnu dimenziju. Bog mu udahnjuje dah života koji nije samo materijalni dah kao kod životinja. Radi se o božanskom dahu iz kojeg se kasnije razvija teologija sinovstva”, rekao je. Govoreći o smrtnosti, fra Domagoj je naglasio kako je ona suprotnost Bogu te kako nastupa kada su prvi ljudi pojeli sa stabla spoznaje dobra i zla. Kazao je i kako je biološka smrtnost po knjizi Postanka neizbježna, dok se duhovna smrtnost rađa zbog ljudske neposlušnosti Bogu. „Ipak, ranjeno ljudsko stanje ne udaljuje čovjeka od Boga, nego je sredstvo za ostvarivanje Božjeg spasenjskog djela koje svoj vrhunac ima u Isusu Kristu”, poručio je.

 

Nakon prvog predavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje, a zatim i euharistijsko slavlje. Osvrćući se u homiliji na evanđeoski tekst (Lk 7, 36 – 50), fra Domagoj je kazao kako Isus pravdu uspostavlja milosrđem. „Isusova moć opraštanja grijeha govori o njegovoj povezanosti s Bogom jer je Bog onaj koji oprašta grijehe. Kada opraštamo postupamo po božanskom načinu djelovanja. Opraštati može samo onaj tko ima iskustvo milosrđa. Upravo zbog toga Isus stavlja Petra na čelo Crkve. Za dobivanje oprosta je najvažnija vjera. Čuli smo kako se ova žena u evanđelju svojom vjerom i suzama pritjelovila Kristu. Nisu joj bile potrebne riječi. Nakon što se povezala s Kristom u njezinu životu se rađa sloboda i mir”, zaključio je.

Nakon zajedničkog ručka i poslijepodnevnog odmora vježbe su nastavljene predavanjima o drugom poglavlju „Ljudsko biće u vrtu”. Fra Domagoj je naglasio kako je temeljni tekst za egzegezu ovog poglavlja Post 2, 8-20. „Svijet (vrt) je dar čovjeku, ali i poziv na poštivanje. Čovjek se preko ovoga dara treba ostvariti kao slika Božja. U ovom poglavlju vidimo i kako je Bog 'ožalošćen' zbog čovjekove usamljenosti. Zbog toga Bog intervenira stvarajući ženu čija prisutnost pokazuje da smo upućeni na druge”, kazao je. Govoreći o hrani, naglasio je kako prvi grijeh dolazi preko nje te kako danas postoje mnogi zdravstveni poremećaji koji su povezani s hranom. Dodao je i kako konačni lijek za čovjeka dolazi preko hrane – euharistije. Osvrćući se na temu životinja koja je, također, dio ovoga poglavlja fra Domagoj je kazao kako dajući imena životinjama čovjek očituje svoju sposobnost razlučivanja te vlasti nad njima. Uz to, podsjetio je i da je žrtveno bogoslužje u Mojsijevu zakonu Božja naredba, dodajući kako nam ono svjedoči o velikoj važnosti koju su životinje imale u povijesti spasenja. Nakon pauze, uslijedilo je predavanje o trećem poglavlju „Ljudska obitelj”. Govoreći o braku, fra Domagoj je kazao kako je jedinstvo muža i žene manifestacija jedinstva Kristova tijela.

Na kraju dana, sudionici duhovnih vježbi su izmolili Prvu večernju molitvu.

Posljednjega dana vježbi, fra Domagoj je nastavio predavanje o trećem poglavlju govoreći o ratu, poručivši kako je povijest svijeta zapravo povijest raznih napetosti.

Nakon predavanja, uslijedilo je euharistijsko slavlje na kojem se vjeroučiteljima pridružila predstojnica Katehetskog ureda Splitsko – makarske nadbiskupije prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Govoreći u homiliji o Isusovu preobraženju, fra Domagoj je naglasio kako nam u ovom događaju samo nebo otkriva Isusov identitet. „U Očevu izjašnjavanju imamo dvije riječi: ljubav i poslušnost. U Isusu Kristu poslušnost otkriva značenje ljubavi, a ljubav otkriva značenje poslušnosti. Mi smo kroz ove duhovne vježbe vršili čin poslušnosti slušajući Riječ koja je za nas Riječ života”, zaključio je.

Duhovne vježbe su završile zajedničkim ručkom, druženjem i razgovorom, nakon čega su se vjeroučitelji puni pozitivnih dojmova uputili svojim domovima.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Zadnja riječ u Bibliji je Amen.

Humor

Nakon sata vjeronauka potukla se dva dječaka na školskom dvorištu. Vjeroučiteljica ih razdvoji i ukori starijega: “Sram te i stid bilo! A prije pet minuta smo govorili: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!” “On nije moj bližnji”, odgovori dječak, „On je moj brat!”

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)