Državno natjecanje iz vjeronauka ua srednju školu

Vukovar, 15.-16. svibnja 2006.

Ekipa Gimnazije Vukovar u sastavu Katarina Zarinkijević, Davor, Bilandžić, Dario Bošnjak i Majda Namačinski pod vodstvom vjeroučiteljice Ane Mlinarić pobjednica je Druge državne srednjoškolske vjeronaučne olimpijade koja je 15. i 16. svibnja održana u Vukovaru.

 

pobjednicka ekipa2006 drzavnoVjeroučenici iz Vukovara osvojili su 128 bodova. Ista ekipa bila je i prošlogodišnja državna pobjednica ovoga natjecanja te predstavnica Đakovačke i Srijemske biskupije na ovogodišnjem natjecanju, budući da su 16. ožujka na biskupijskom natjecanju u Belom Manastiru osvojili ponovno prvo mjesto. Ujedno je Gimnazija Vukovar bila i domaćin ovogodišnjega državnog natjecanja iz vjeronauka za srednje škole na temu Crkva mjesto dijaloga i oprosta.

Drugo mjesto zauzela je ekipa Klasične gimnazije Don Frane Bulić iz Splita sa 125 bodova dok treće mjesto dijele dvije ekipe s ukupno 123 osvojena boda – Srednja škola Ivanec iz Ivanca i Gimnazija Pula.
Pomoćni đakovačko-srijemski biskup Đuro Hranić uručio je diplome prvonagrađenima, drugoplasiranima Miroslav Klaić, predstojnik Zavoda za školstvo Republike Hrvatske – Podružnica Osijek, a trećeplasiranima Ivan Marić, ravnatelj Hrvatskoga novčarskog zavoda te Nedjeljko Pintarić, direktor Glasa Koncila. Ekipama je uručen i srebrnjak s likom pape Ivana Pavla II. te drugi prigodni darovi kako nagrađenima tako i ostalim sudionicima.

Na natjecanju su sudjelovali biskupijski pobjednici, odnosno trinaest ekipa iz trinaest gradova hrvatskih nad/biskupija: Dubrovnika, Splita, Hvara, Šibenika, Zadra, Rijeke, Pule, Ogulina, Ivanca, Zlatara, Virovitice i Vukovara.
U ponedjeljak 15. svibnja nakon dolaska sudionika u hotel Lav u poslijepodnevnim satima natjecatelji su bili gosti Muzeja Grada Vukovara i ravnateljice Ruže Marić te župe Sv. Filipa i Jakova gdje ih je dočekao fra o. Ivica Jagodić, domaći župnik. Pohodili su i Ovčaru, a na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata sudjelovali u Službi riječi. U večernjim satima u Pastoralnom centru sv. Bono upriličena je Večer zajedništva. Riječi pozdrava uputili su fra o. Ivica Jagodić, prof. Josip Prpa, ravnatelj Gimnazije Vukovar, Tomislav Šota, gradonačelnik Vukovara, Dalibor Adžić, viši savjetnik za vjeronauk pri Zavodu za školstvo. Potom se svaka ekipa predstavila, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su TS KUD-a Dunav pod ravnanjem prof. Franje Viteka te solisti Edita Horvat i Zoran Goman.

U utorak 16. svibnja u hotelu Lav održano je natjecanje. Nakon molitve nazočnima se obratila dr. s. Lucila Zovak, predstojnica Biskupijskog katehetskog ureda Đakovačke i Srijemske biskupije rekavši, između ostaloga, kako je Vukovar najzaslužnije mjesto gdje se mladoj generaciji Crkva na poseban autentičan način može predstaviti kao mjesto dijaloga i oprosta. Osobno sam uvjerena da izvannastavnoj školskoj aktivnosti kao što je vjeronaučna olimpijada, vi mladi prijatelji niste pristupili da bi utrošili svoje slobodno vrijeme, nego naprotiv, jer ste vi poput mladih Vukovaraca iz devedesetih istinski tražitelji pravih vrijednosti na kojima se isplati graditi vlastiti život i stvarati budućnost, te da ste za te vrijednosti spremni doprinositi i žrtve. A nisu li sposobnost dijaloga s drugima i moć praštanja i neprijateljima vrijednosti koje vi mladi prepoznajete i stavljate na vrlo visoko mjesto na ljestvici vrijednosti, rekla je s. Lucila. Govoreći o blagopokojnom papi Ivanu Pavlu II. koji je svojim životom i djelom svjedočio na najodličniji način vrijednosti koje Crkva kao zajednica Kristovih učenika naviješta i pozvana je živjeti, a to su dijalog i praštanje, s. Lucila je rekla: Budući da je Papa kroz sav svoj pontifikat na osobit način računao na mlade i u njih stavljao svoju nadu, neka ovogodišnje vjeronaučno natjecanje i produbljivanje znanja o tako velikom čovjeku kao što je bio papa Ivan Pavao II. pobudi u svima nama želju i volju nasljedovati njegov primjer – da svi budemo graditelji dijaloga, praštanja i mira i vjerni učenici svega onoga što nas je Papa učio. Svoje obraćanje s. Lucila je završila riječima: I nije najvažnije kojim će redom u završnici ovoga natjecanja biti poredani gradovi iz kojih dolazite i biskupije koje predstavljate, nego da gradivo koje ste učili postane i ostane temelj na kojem ćete graditi vlastiti život i na kojemu ćete sutra kao graditelji i nositelji ovoga naroda i mjesne Crkve graditi njezinu budućnost. Tada će i Vukovarske i sve druge žrtve imati smisla.
Pozdravno slovo uputio je i Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra za prosvjetu i školstvo RH koji je, govoreći o ovogodišnjoj temi natjecanja rekao, kako je osobno smatra jako važnom i potrebnom. Dijalog i oprost je teško shvatiti, ali iziskuje nadljudsku hrabrost da ih se izabere za životno geslo. Ne samo kršćanstvo, nego i druge religije i svjetonazori pozivaju na dijalog i oprost iz razloga što imaju svoju ljekovitu dimenziju. Dakle, one su prvotno dar onome koji živi dijalog i tko zna opraštati. Premda je to teško, imamo sreće što imamo svjedoke koji su živjeli i žive i prakticiraju dijalog i oprost među kojima je papa Ivan Pavao II., koji je bio svjedok dijaloga, svjedok praštanja i oproštenja, rekao je Milanović Litre. Istaknuo je Papinu dimenziju znanstvenika i čovjeka koji je ulagao u znanje i nastavio: Vi ste svjedoci ogromnih promjena koje se događaju u odgojno-obrazovnom sustavu RH gdje mi u jednom dokumentu koji nosi naziv Plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2005.-2010. želimo od Hrvatske i mladih ljudi prvotno učiniti ljude znanja. Međutim, znanje samo po sebi ne znači da netko ima i vrijednosni sustav. Zato govorimo o odgoju i obrazovanju. Nadam se da će ova olimpijada pridonijeti obrazovnoj dimenziji, dakle oprosta i dijaloga , ali i odgojnoj da znamo uistinu u životi tako i živjeti. Dakle, živjeti dijalog jer nadamo se uskoro ulasku u EU koja ima slogan “Jedinstvo u različitosti”, što znači drugi kao bogatstvo, a ne drugi kao strah, rekao je Milanović Litre.

Sudionike je pozdravio i Miroslav Klaić, predstojnik Zavoda za školstvo RH – Podružnica Osijek izrazivši zadovoljstvo što se natjecanje održava u Vukovaru. Fra Miroslav Stojić, predsjednik Državnoga povjerenstva vjeronaučnog natjecanja za srednje škole otvorio je srednjoškolsku vjeronaučnu olimpijadu. Nakon pismenoga dijela natjecanja euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Filipa i Jakova predvodio je izaslanik đakovačkoga i srijemskog biskupa Marina Srakića dr. Drago Tukara, biskupijski povjerenik za pastoral mladih. Program je ponovno nastavljen u hotelu Lav, gdje je upriličeno proglašenje pobjednika i uručenje nagrada.

VJERONAUČNA OLIMPIJADA – SREDNJA ŠKOLA
Vukovar, 15. i 16. svibnja 2006.

Državno natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održati će se u Vukovaru 15. i 16. svibnja. Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljaju učenici Nadbiskupske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” iz Splita s voditeljicom s. Petrom Šakić, pobjednici nadbiskupijskog natjecanja.

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

Post je kad jedeš a polako gutaš. (učenik drugog razreda)

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)