Plivanje u ledu na Bogojavljenje Novo!

0 preuzimanja

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

[caption id="attachment_26868" align="aligncenter" width="602"] Usred zime buše se rupe u ledu, a tisuće ruskih pravoslavnih kršćana okupljaju se kako bi uronili u ledenu vodu te proslavili blagdan Bogojavljenja. (Tverska oblast, Rusija 2015.) - TASS-PHOTO[/caption]

Nakon što je Rusija primila kršćanstvo 988. godine, Bogojavljenje je postalo jedan od najvažnijih blagdana. Dan uoči Bogojavljenja, 18. siječnja, na rijekama i jezerima su se otvarali „jordani” - otvori u ledu u obliku križa koji su naziv dobili po rijeci Jordan. Naime, istočne crkve na blagdan Bogojavljenja stavljaju naglasak na Isusovo krštenje. Svećenik posvećuje vodu u jordanu tako što uz molitvu tri puta zaroni križ u vodu.

[caption id="attachment_26862" align="aligncenter" width="603"] Regija Vologd, Rusija TASS-PHOTO[/caption]

S vremenom se proširilo vjerovanjem da čovjek koji na Bogojavljenje tri puta zaroni u otvor u ledu sa sebe „spere” grijehe koji su se nakupili tijekom godine i stoga na tisuće pravoslavnih vjernika, a i onih koji nisu vjernici, plivaju u ledenoj vodi ili izvrše obred trostrukog zaranjanja.

[caption id="attachment_26861" align="aligncenter" width="602"] Sankt-Peterburg - TASS-PHOTO[/caption]

U Moskvi se svake godine otvara sve veći broj opremljenih kupališta. Po pravilu, pored njih se nalaze tople svlačionice, a tu su i spasioci i liječnici.

izvor: hr.rbth.com/multimedia

Pregleda: 1473 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Imendan na Božić
Imendan na Božić

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Čestit Božić ili sretan Božić?
Čestit Božić ili sretan Božić?

Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.

Zanimljivosti

Prema Talmudu Jeruzalemu je Bog dao devet desetina sve zemaljske ljepote, ali i devet desetina sve patnje i boli.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)