O srditosti i opraštanju Novo!

0 preuzimanja

Asirija_ilustracijaJedan je opat običavao na vrlo zoran način poučavati mlađe učenike. Tako je svakog jutra bacao kamen na jedan kip koji je predstavljao pogansko božanstvo u ruševinama obližnjeg rimskog hrama. Uvečer je opat molio oproštenje.

- Oče, što to znači? - upitaju znatiželjni novaci. - Kad u jutru bacim kamen na ovaj mrtvi idol, pokušava li se on izmaknuti? A kada se uvečer pokušavam ispričati, vide li mu se na licu tragovi taštine?

Dok su učenici još bili zatečeni poukom, opat dometne:

- Braćo moja, nas ovdje ima sedam monaha. Želimo li dugo ostati povezani, morate se ponašati kao ovaj kip. Nitko se ne smije srditi kad ga netko uvrijedi, niti se ne smije uznositi kada ga netko zamoli da oprosti.

Ljudevit A. Maračić

Pregleda: 1458 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 09. 12. 2019.
Document history:

o

Slični dokumenti

Svađa dvojice monaha
Svađa dvojice monaha

Bila jednom dva monaha, koji su punih četrdeset godina živjeli u istom samostanu, a da se nijednom nisu posvađali.

Kako me 11-godišnja djevojčica naučila praštanju?
Kako me 11-godišnja djevojčica naučila praštanju?

“Moja kći nije vidjela svog oca još od svoje četvrte godine. Sada ima 11. Kada je imala dvije godine, on me je kontaktirao i pitao ako mogu da mu dopustim da se odrekne svojih roditeljskih prava kako bi joj mogao prestati plaćati alimentaciju.

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Stvori Bog muškarca. Pogleda ga i reče: *“Lijepo si ispao. Zadovoljan sam.” *A onda stvori ženu. *Pogleda je pomno i reče: *“E, ti ćeš se morati šminkati.”

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)