Imendan na Božić Novo!

0 preuzimanja

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Najveći broj ljudi u Hrvatskoj koji nose ime Božidar, Božo, Božena... rođeno je upravo na sam Božić. Najviše ih je rođeno pedesetih godina prošlog stoljeća, a najmanje u novom tisućljeću.

Božidar je muško ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od staroga pridjeva boži - božji i dar. Božidar je vrlo popularno ime, među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko osam tisuća osoba koje nose ovo ime. Većina osoba koje se zovu Božidar žitelji su Zagreba (ukupno preko tisuću), Splita (preko dvjesto) te Rijeke (preko dvjesto). S obzirom na broj stanovnika, Božidar najčešće je ime među stanovnicima Lobora gdje se svaki šezdeseti stanovnik tako zove.

Božo je muško ime, koje u Hrvatskoj većinom nalazimo među Hrvatima te manje među Srbima. Ime je izvedeno iz imena Bogdan. Božo je vrlo popularno ime, među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko sedam tisuća osoba koje nose ovo ime. Većina osoba koje se zovu Božo žitelji su Zagreba (ukupno oko tisuću), Splita (preko tristo) te Dubrovnika (preko sto). S obzirom na broj stanovnika, Božo najčešće je ime među stanovnicima Civljana gdje se svaki dvadeseti stanovnik tako zove. Božena je žensko ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od korijena i božja.

Božena je dosta često ime, među dvjesto najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko četiri tisuće imenjakinja. Većina osoba koje se zovu Božena žitelji su Zagreba (ukupno oko tisuću), Varaždina (preko sto) te Splita (preko sto). S obzirom na broj stanovnika, Božena najčešće je ime među stanovnicima Jesenja gdje se svaki dvjestoti stanovnik tako zove.

izvor: http:imehrvatsko.net

 

 

Pregleda: 1712 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Božićne zanimljivosti
Božićne zanimljivosti

Grof Nikola Monte Mellini napisao je godine 1709. nekoliko stihova i rečenica s lijepim željama za Božić te poslao svojim prijateljima i rodbini, stoga se smatra izumiteljem božićnih čestitki. Iako je zamisao bila lijepo prihvaćena slanje čestitki za Božić proširilo se tek u 19. stoljeću kada su dvije tiskare u Milanu počele prodavati razglednice s prigodnim crtežima.

Božićne jaslice - zanimljivosti
Božićne jaslice - zanimljivosti

- Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje.

Zanimljivosti

Nero-Burning rom program za snimanje podataka na CDR i DVDR tj. za prženje dobio je ime po Luciju Demetriju Neronu rimskom caru koji je spalio Rim 64. godine i zato optužio kršćane.

Humor

Otac, programer, uči dijete govoriti… Kako kaže maca? – mijau, mijau… Kako kaže pas? – vau, vau… Kako kaže miš? – KLIK, KLIK…

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)