Imendan na Božić Novo!

0 preuzimanja

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Najveći broj ljudi u Hrvatskoj koji nose ime Božidar, Božo, Božena... rođeno je upravo na sam Božić. Najviše ih je rođeno pedesetih godina prošlog stoljeća, a najmanje u novom tisućljeću.

Božidar je muško ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od staroga pridjeva boži - božji i dar. Božidar je vrlo popularno ime, među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko osam tisuća osoba koje nose ovo ime. Većina osoba koje se zovu Božidar žitelji su Zagreba (ukupno preko tisuću), Splita (preko dvjesto) te Rijeke (preko dvjesto). S obzirom na broj stanovnika, Božidar najčešće je ime među stanovnicima Lobora gdje se svaki šezdeseti stanovnik tako zove.

Božo je muško ime, koje u Hrvatskoj većinom nalazimo među Hrvatima te manje među Srbima. Ime je izvedeno iz imena Bogdan. Božo je vrlo popularno ime, među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko sedam tisuća osoba koje nose ovo ime. Većina osoba koje se zovu Božo žitelji su Zagreba (ukupno oko tisuću), Splita (preko tristo) te Dubrovnika (preko sto). S obzirom na broj stanovnika, Božo najčešće je ime među stanovnicima Civljana gdje se svaki dvadeseti stanovnik tako zove. Božena je žensko ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od korijena i božja.

Božena je dosta često ime, među dvjesto najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko četiri tisuće imenjakinja. Većina osoba koje se zovu Božena žitelji su Zagreba (ukupno oko tisuću), Varaždina (preko sto) te Splita (preko sto). S obzirom na broj stanovnika, Božena najčešće je ime među stanovnicima Jesenja gdje se svaki dvjestoti stanovnik tako zove.

izvor: http:imehrvatsko.net

 

 

Pregleda: 1692 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Što je bila Betlehemska zvijezda?
Što je bila Betlehemska zvijezda?

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: "Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti." (Evanđelje po Mateju)

Čestit Božić ili sretan Božić?
Čestit Božić ili sretan Božić?

Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.

Zanimljivosti

Nero-Burning rom program za snimanje podataka na CDR i DVDR tj. za prženje dobio je ime po Luciju Demetriju Neronu rimskom caru koji je spalio Rim 64. godine i zato optužio kršćane.

Humor

Ivica se žali liječniku: “Doktore, pričam u snu.” “Pa to nije strašno.”- odgovori liječnik. “Kako nije kad mi se cijeli razred smije.”

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )