Graditelj i njegov jedrenjak Novo!

0 preuzimanja

jedrenjakGraditelj lađa donio je jednoga dana do svoje radionice uz luku dugačak zaobljeni drveni stup, koji se pravilno sužavao od jednoga kraja prema drugome, i komad uredno složena platna, te ih odložio uz radionicu.

Mnoge je dane marljivo i pažljivo gradio lađu. Bilo je očito da mu je jako stalo do nje. Drveni stup i komad platna promatrali su ga svakoga dana kako neumorno radi. - Meni je sigurno namijenio neko važno mjesto na svojoj lađi. Reče jednom drveni stup važnim glasom. - Inače me ne bi tako pažljivo izradio. - Ne nam samo zašto ćeš mu ti poslužiti - nastavi, obraćajući se komadu platna. Vjerojatno zato da obriše lađu prije nego me stavi na nju. Platno je šutjelo. Bilo je sigurno da će ga čovjek dobro upotrijebiti. I čekalo. Protjecali su dani, pa i tjedni. Graditelj lađe radio je bez prestanka. Ali, kako su dani i tjedni protjecali, kiše su smočile platno, vjetar je na njega štošta nanio i odbacio ga na stražnji zid radionice. Bilo je to sada samo jedno izgužvano prljavo platno. Kada je graditelj lađe gotovo dovršio lađu, drveni stup zadovoljno reče: - Evo, dolazi moj dan - i, pogledavši prema komadu platna, nastavi - šteta što ti više ničemu nećeš moći poslužiti. I doista, graditelj uskoro dođe po drveni stup, odnese ga do lađe i postavi okomito na unaprijed izgrađeno mjesto. Drveni stup je bio jako zadovoljan. Promatrao je odozgo lađu i osjećao se važan. Vrlo važan. I graditelj lađe je bio jako zadovoljan. Promatrao je vitku lađu i njezin snažan jarbol. - Sada preostaje još samo jedno - zaključi. Drveni stup se sa čuđenjem upita što bi to moglo biti. Još se više začudio kada je vidio da graditelj odlazi po ono izgužvano i prljavo platno. Htio ga je upozoriti da se s takvim platnom više ništa ne može učiniti. No, prije nego što je išta uspio izreći, čovjek je to izgužvano i prljavo platno počeo pričvršćivati na njega. A kada ga je učvrstio i raskrilio prema vjetru, i lađu i drveni stup prožme divan, do tada nedoživljen osjećaj. I jedrenjak, zajedno sa svojim ushićenim graditeljem, poleti u zagrljaju vjetra.

Stjepan Lice

Pregleda: 1110 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 21. 11. 2019.

Slični dokumenti

Molitva za zadovoljnu dušu
Molitva za zadovoljnu dušu

VishnuVishnu reče svom pobožnom vjerniku:

"Dosadile su mi tvoje prošnje kojima nema kraja. Uslišit ću tri tvoje molitve. Budi siguran da si ih brižljivo izabrao, jer, kad ti ih budem udijelio, više te neću uslišavati." Oduševljeni vjernik nije oklijevao: "Evo moje prve želje", reče, "Želim da moja žena umre da bih se mogao oženiti boljom ženom." Želja mu je bila smjesta ispunjena. Ali kad su prijatelji i rodbina, koji su došli na sprovod, počeli govoriti o vrlinama njegove žene, pobožni je vjernik uvidio da je prenaglio. Zato je molio Vishnua da mu oživi ženu. Ostala mu je još samo jedna želja. Odlučio je da ovaj put ne učini pogrešku jer više neće biti prigode da je promijeni. I zato se naširoko savjetovao. Neki su mu savjetovali da moli za besmrtnost. Ali što će mu besmrtnost, rekoše drugi, ako nema dobra zdravlja. A što će mu zdravlje, ako nema novaca? I što će mu novac, ako nema prijatelja? Prošle su godine a on još nije odlučio što bi izabrao: život, ili zdravlje, ili bogatstvo, ili moć ili ljubav. Konačno reče Vishni: "Reci mi što da te molim?"

Vishna se nasmijao kad je vidio u kakvoj se neprilici nalazi čovjek: "Moli da budeš zadovoljan bez obzira na to što budeš dobio."

A. de Mello

 
Poruka s pustinjskog kamena - o pohlepi
Poruka s pustinjskog kamena - o pohlepi
Prelazeći pustinju neki čovjek naiđe na ogroman kamen koji je do pola bio zakopan u pijesak. PREVRNI ME I BIT ĆU TI OD KORISTI pisalo je na kamenu ne pretjerano lijepim rukopisom Čovjek je bio uvjeren da se ispod kamena nalazi blago, pa je pokušao prevrnuti kamen. Kamen je bio težak, a vrućina velika, stoga je satima kopao, otkopavao, gurao... Nakon nekoliko sati napornog rada uspio je, i zaprepašten otkrio da ispod kamena nije blago već novi natpis POHLEPA JE UZROK SVIH ZALA NA ZEMLJI. ZAPAMTI OVO I POSTAT ĆEŠ BOLJI ČOVJEK.

Zanimljivosti

Najpoznatiji gladijator bio je Spartacus – vođa pobune robova.

Humor

Obavijest na jednoj srednjoj školi: “Umro je prosvjetni radnik. Obdukcijom će biti utvrđeno od čega je uopće i živio”.

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)