Košulja sretnog čovjeka Novo!

0 preuzimanja

Turist_animacijaNeki kralj bijaše jako teško bolestan i obeća dati polovicu svoga bogadstva onomu koji bi ga ozdravio. Osvanuše mnogi mudraci sa svojim savjetima. Ali bez uspjeha. Bespomoćni i zbunjeni, prihvatiše napokon čudan prijedlog nekog vrača: - Treba pronaći sretna čovjeka, svući mu košulju i donijet je kralju . To će mu pomoći! Kraljevi teklići stadoše tražiti i tražiti, ali ne nađoše nikoga tko bi bio zadovoljan i sretan. Tko je bogat, imao je drugih briga. Svatko se na nešto tužio. Jedne večeri kraljev sin prođe uz neku bijednu kolibu i začu nekoga kako govori: - Bogu hvala, danas je bilo dosta posla. Sit sam i sad, umoran, mogu slatko zaspati. Što mi još treba? Kraljev sin pomisli da je napokon našao sretna čovjeka. Odmah pošalje slugu i naredi mu: - Svuci s onog čovjeka košulju. Daj mu novaca koliko god bude htio i odmah donesi košulju kralju! Kad htjedoše s čovjeka svući košulju, opaze da je uopće nema. Bio je tako siromašan.

Pregleda: 1130 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 21. 11. 2019.

Slični dokumenti

Molitva na putu - A. B. Šimić
Molitva na putu - A. B. Šimić

Bože
koji si me do ovoga časa doveo nevidljiv
vodi me i dalje koncu mojih želja

Molitva za zadovoljnu dušu
Molitva za zadovoljnu dušu

VishnuVishnu reče svom pobožnom vjerniku:

"Dosadile su mi tvoje prošnje kojima nema kraja. Uslišit ću tri tvoje molitve. Budi siguran da si ih brižljivo izabrao, jer, kad ti ih budem udijelio, više te neću uslišavati." Oduševljeni vjernik nije oklijevao: "Evo moje prve želje", reče, "Želim da moja žena umre da bih se mogao oženiti boljom ženom." Želja mu je bila smjesta ispunjena. Ali kad su prijatelji i rodbina, koji su došli na sprovod, počeli govoriti o vrlinama njegove žene, pobožni je vjernik uvidio da je prenaglio. Zato je molio Vishnua da mu oživi ženu. Ostala mu je još samo jedna želja. Odlučio je da ovaj put ne učini pogrešku jer više neće biti prigode da je promijeni. I zato se naširoko savjetovao. Neki su mu savjetovali da moli za besmrtnost. Ali što će mu besmrtnost, rekoše drugi, ako nema dobra zdravlja. A što će mu zdravlje, ako nema novaca? I što će mu novac, ako nema prijatelja? Prošle su godine a on još nije odlučio što bi izabrao: život, ili zdravlje, ili bogatstvo, ili moć ili ljubav. Konačno reče Vishni: "Reci mi što da te molim?"

Vishna se nasmijao kad je vidio u kakvoj se neprilici nalazi čovjek: "Moli da budeš zadovoljan bez obzira na to što budeš dobio."

A. de Mello

 

Zanimljivosti

Perma itsraživanjima jendog engleksog Sveuičlišta, poptuno je sveejdno kjoim se resdolijedom pšiu solva u nkeoj rijčei, jeidno je btnio da pvro i psoljednje solvo bduu isparvno naipasni. Osatatk mžoe btii skorz izmejšan, a da rijčei iapk bduu lkao čitljvie. To se dogđaa sotga jer čvojek ne čtia sovlo po svolo, ngeo cjielu rjieč ojdednom.Začuđujuće, zar ne? A uevijk su nam gvoroili da je pavrpois vžaan.

Humor

Misionar u prašumi na biskupovo pitanje odgovara da se ispovijedio zadnji put prije 3 godine jer je najbliži svećenik udaljen oko 300 km pa bi zbog ispovijedi morao izbivati cijeli tjedan. Biskup: “Pa postoji zrakoplov, helihopter…” Misionar: “Točno, ali let mi je malo preskup za lake grijehe, a za teške preopasan…”

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)