Imendan na Božić Novo!

0 preuzimanja

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Najveći broj ljudi u Hrvatskoj koji nose ime Božidar, Božo, Božena... rođeno je upravo na sam Božić. Najviše ih je rođeno pedesetih godina prošlog stoljeća, a najmanje u novom tisućljeću.

Božidar je muško ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od staroga pridjeva boži - božji i dar. Božidar je vrlo popularno ime, među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko osam tisuća osoba koje nose ovo ime. Većina osoba koje se zovu Božidar žitelji su Zagreba (ukupno preko tisuću), Splita (preko dvjesto) te Rijeke (preko dvjesto). S obzirom na broj stanovnika, Božidar najčešće je ime među stanovnicima Lobora gdje se svaki šezdeseti stanovnik tako zove.

Božo je muško ime, koje u Hrvatskoj većinom nalazimo među Hrvatima te manje među Srbima. Ime je izvedeno iz imena Bogdan. Božo je vrlo popularno ime, među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko sedam tisuća osoba koje nose ovo ime. Većina osoba koje se zovu Božo žitelji su Zagreba (ukupno oko tisuću), Splita (preko tristo) te Dubrovnika (preko sto). S obzirom na broj stanovnika, Božo najčešće je ime među stanovnicima Civljana gdje se svaki dvadeseti stanovnik tako zove. Božena je žensko ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od korijena i božja.

Božena je dosta često ime, među dvjesto najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko četiri tisuće imenjakinja. Većina osoba koje se zovu Božena žitelji su Zagreba (ukupno oko tisuću), Varaždina (preko sto) te Splita (preko sto). S obzirom na broj stanovnika, Božena najčešće je ime među stanovnicima Jesenja gdje se svaki dvjestoti stanovnik tako zove.

izvor: http:imehrvatsko.net

 

 

Pregleda: 1678 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Božićne zanimljivosti
Božićne zanimljivosti

Grof Nikola Monte Mellini napisao je godine 1709. nekoliko stihova i rečenica s lijepim željama za Božić te poslao svojim prijateljima i rodbini, stoga se smatra izumiteljem božićnih čestitki. Iako je zamisao bila lijepo prihvaćena slanje čestitki za Božić proširilo se tek u 19. stoljeću kada su dvije tiskare u Milanu počele prodavati razglednice s prigodnim crtežima.

Plivanje u ledu na Bogojavljenje
Plivanje u ledu na Bogojavljenje

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

Zanimljivosti

Po običaju afričkog plemena Karagu mladenci moraju, danju i noću, nositi maske godinu dana. Za vrijeme ovog “probnog braka” njihova veza utemeljena je samo na dogovoru roditelja i mladi je mogu raskinuti. Ali u slučaju da skinu maske, za kaznu, nikad se neće smjeti rastaviti.

Humor

“Velečasni, mogu li spasiti dušu ako za crkvu dam 10 000 kuna?” – pita škrtac na umoru. “Nisam siguran, ali ja bih na Vašem mjestu pokušao.”

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)