Plivanje u ledu na Bogojavljenje Novo!

0 preuzimanja

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

[caption id="attachment_26868" align="aligncenter" width="602"] Usred zime buše se rupe u ledu, a tisuće ruskih pravoslavnih kršćana okupljaju se kako bi uronili u ledenu vodu te proslavili blagdan Bogojavljenja. (Tverska oblast, Rusija 2015.) - TASS-PHOTO[/caption]

Nakon što je Rusija primila kršćanstvo 988. godine, Bogojavljenje je postalo jedan od najvažnijih blagdana. Dan uoči Bogojavljenja, 18. siječnja, na rijekama i jezerima su se otvarali „jordani” - otvori u ledu u obliku križa koji su naziv dobili po rijeci Jordan. Naime, istočne crkve na blagdan Bogojavljenja stavljaju naglasak na Isusovo krštenje. Svećenik posvećuje vodu u jordanu tako što uz molitvu tri puta zaroni križ u vodu.

[caption id="attachment_26862" align="aligncenter" width="603"] Regija Vologd, Rusija TASS-PHOTO[/caption]

S vremenom se proširilo vjerovanjem da čovjek koji na Bogojavljenje tri puta zaroni u otvor u ledu sa sebe „spere” grijehe koji su se nakupili tijekom godine i stoga na tisuće pravoslavnih vjernika, a i onih koji nisu vjernici, plivaju u ledenoj vodi ili izvrše obred trostrukog zaranjanja.

[caption id="attachment_26861" align="aligncenter" width="602"] Sankt-Peterburg - TASS-PHOTO[/caption]

U Moskvi se svake godine otvara sve veći broj opremljenih kupališta. Po pravilu, pored njih se nalaze tople svlačionice, a tu su i spasioci i liječnici.

izvor: hr.rbth.com/multimedia

Pregleda: 1905 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Čestit Božić ili sretan Božić?
Čestit Božić ili sretan Božić?

Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.

Božićne jaslice - zanimljivosti
Božićne jaslice - zanimljivosti

- Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje.

Zanimljivosti

Slika Čudotvorne Gospe Sinjske, rad nepoznatog venecijanskog majstora iz 15. st. štovala se 150 g. u Rami u Bosni. U Sinj je prenesena 28 godina prije čudesnog oslobođenja od Turaka tj. 1687. godine.

Humor

Vračara će jednoj ženi: “Vidim u kartama da će vaš muž uskoro umrijeti…” “To znam”, odgovori žena, “a što kažu karte hoće li biti istrage?”.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)