Božićne jaslice - zanimljivosti Novo!

0 preuzimanja

- Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje.

jaslice sveti Frane 2013

- Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški 1223. godine sa živim ljudima i životinjama u šumskoj špilji kod Greccija u blizini Asiza. Jasle sa slamom bile su pored oltara. Privezao je magarca i konja. Franjo je govorio, nije služio misu, jer nije bio svećenik, već đakon.

- Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine.

- Najveće jaslice na svijetu postavljene su 2012. godine u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije. Prostirale su se na više od 17 000 četvornih metara, a sadržavale su 339 figura u ljudskoj veličini i stotinjak glumaca.

- Sicilijanski kralj Karlo III. sakupljao je jaslice, koje su bile sve sadržajnije i raskošnije. Uskoro su i drugi imali kolekcije jaslica. Među poznatijim jaslicama u Europi su provansalski santoni ("mali sveci"), krakovske i napuljske jaslice. - Najstarije hrvatske jaslice čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka, rad su nepoznatog majstora. - U Kolumbiji su figurice koje predstavljaju Mariju i Josipa odjevene u narodnje nošnje. - U Bijeloj kući u božićno vrijeme izložene su talijanske jaslice iz 18. stoljeća. - U nekim državama svijeta, glumci i izvođači kostimirani u Mariju, Josipa i Isusa putuju od grada do grada i na ulicama predstavljaju žive jaslice te traže prenoćište kod ljudi po kućama. - Papa Ivan Pavao II. započeo je 1982. godine, tradiciju postavljanja jaslica u Vatikanu na Trgu sv. Petra ispred božićnog drvca. - U doba Francuske Revolucije klasične jaslice su bile zabranjene u Francuskoj pa su se pojavile jaslice s figurama svjetovnog karaktera: obrtnika, slijepaca..., jer su figure Isusa i biblijskih osoba bile nepoćudne.

- Poslije Prvog svjetskog rata narasla je popularnost i počela komercijalna proizvodnja i prodaja jaslica.

- U nekim jaslicama nalaze se likovi Sveta tri kralja, a ponegdje se oni pojavljuju tek neposredno prije blagdana Bogojavljenja (6. siječnja).

- U rijetkim slučajevima, u jaslicama postoje i figure osoba iz Staroga zavjeta: Adama i Eve, Noe, dvanaest Jakovljevih sinova, proroka i drugih.

- U Meksiku, postoji tradicija postavljanja jaslica u domovima 16. prosinca, kada počinje devetodnevna svečanost sjećanja na zaruke Marije i Josipa.

- Postoje umjetnički prikazi jaslica, koji se mogu prilično razlikovati od tradicije, poput figura u obliku geometrijskih likova.

- Žive jaslice su u crkavama zabranjene u 15. stoljeću, zbog zloupotreba.

- Njemački imigranti donijeli su i popularizirali ideju živih jaslica u Ameriku. Postavljaju se i u školama i djeca aktivno sudjeluju.

- U Gruziji su 2008. godine, prosvjednici uništili osam scena živih jaslica.

- Od 1968. godine, rimski pape imaju ceremoniju blagoslova figurica Djeteta Isusa i kolijevki u posljednju nedjelju prije Božića. U ceremoniji sudjeluju školska djeca. Godine 1978., sudjelovalo je oko 50 000 djece.

- Stanovnici Napulja jaslice postavljaju već 8. prosinca, ali je figura Isusa u jaslicama tek od Božića.

- Na portalu trogirske katedrale sv. Lovre, nalazi se reljef Isusova rođenja, koji podjeća na jaslice, rad majstora Radovana.

- Od oko 1970. godine u SAD-u u živim jaslicama pojavljuje se ovce i magarci, a ponekad se iznajmljuju životinje iz zoološkog vrta.

- U Dubrovniku je 2005. godine pokrenut Međunarodni festival jaslica i božićnih običaja u Hrvatskoj.

- Etnografski muzej iz Zagreba svake godine priređuje izložbe božićne tematike, gdje se izlažu i umjetničke jaslice.

- Hrvatski umjetnici od 1985. godine, redovito sudjeluju na međunarodnoj izložbi jaslica u Rimu.

- Posljednjih godina, u Hrvatskoj su sve češće žive jaslice na gradskim trgovima u božićno vrijeme.

- Najveće jaslice u Splitu zadnje 3 godine su u klaustru sv. Franje na obali.

izvor wikipedija.hr

Pregleda: 1773 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Plivanje u ledu na Bogojavljenje
Plivanje u ledu na Bogojavljenje

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

Imendan na Božić
Imendan na Božić

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Zanimljivosti

Prema Talmudu Jeruzalemu je Bog dao devet desetina sve zemaljske ljepote, ali i devet desetina sve patnje i boli.

Humor

– Noćas je kod nas došao anđeo i donio ti malu seku. Želiš li je vidjeti? – A je li anđeo još tu, njega bih radije vidio.

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)