Čestit Božić ili sretan Božić? Novo!

0 preuzimanja

Čestit Božić ili sretan Božić?
 
Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.
 
Naime pridjev sretan svi razumijemo i njegova upotreba ni u kojoj želji nije sporna. Nesi­gurni smo oko pridjeva čestit. On danas znači: „častan, pošten, valjan, neporočan, ugle­dan” (obično za ljude), ali i „prikladan, dostojan". Nekoć je ovaj pridjev značio i „sretan”, no danas to više ne znači (ovaj je pridjev nastao prema imenici čest, koja je označivala i sreću). Dakle ovaj je pridjev nekoć imao dva značenja, „ugledan” i „sretan" (oba su zapi­sana već u Vrančićevu rječniku iz 1595.), no potonje se značenje s vremenom izgubilo.
 
Upravo je to razlog što pridjev čestit nećemo upotrijebiti za primjerice čestitanje rođendana, Nove godine, Dana državnosti, pa čak ni Uskrsa. Pridjev čestit u sintagmi čestit Božić više je na razini fraze nego stvarnoga suvremenog značenja. U tom smislu izraz čestit Božić možemo tumačiti kao dio tradicije. No pritom ne treba smetnuti s uma da je i izraz sretan Božić također dio tradicije, na kraju, čestit u tom tradicionalnom smislu i treba značiti „sretan”.
 
Želimo napomenuti da izraz čestit Božić nije ni po čemu „hrvatskiji” i bolji od obične želje sretan Božić. Kao što već rekosmo, u prošlosti je pridjev čestit značio upravo „sretan”, a danas mu je značenje ponajprije „pošten, dostojan” i ne upotrebljava se za čestitanje drugih blagdana i praznika. Stoga je govornicima značenje pridjeva čestit u ovom izrazu vrlo nejasno, o čemu svjedoče i brojne „teorije”. Naime, nemajući drugog izbora, govornici su si pokušali sami objasniti značenje pridjeva čestit u „božićnoj” sintagmi. Pretražujući internet naišli smo na uistinu neobična tumačenja, primjerice da je to dan kad je rođen Isus pa se zato čestita s čestit, da se kaže čestit jer Božić dolazi prije Nove godine ili zato što traje jedan dan... Ovi pokušaji objašnjavanja potvrđuju da izraz čestit Božić jednostavno - ne razumijemo.
 
Da zaključimo, izbor pridjeva pri čestitanju potpuno je slobodan. Želite li upotrijebiti pridjev čestit, slobodni ste to učiniti i nitko vas nema pravo ispravljati. Želite li pak izbjeći bilo kakvo i bilo čije političko etiketiranje na mjestu koje nije primjereno tomu, možete posegnuti za nekim „politički neutralnim”, a ipak primjerenim pridjevom poput blagoslovljen, radostan ili veseo.
 
Dejana Šćuric
Pregleda: 2975 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Imendan na Božić
Imendan na Božić

Na Božić slave imendan: Božidar, Božo, Božena, Božica...

Plivanje u ledu na Bogojavljenje
Plivanje u ledu na Bogojavljenje

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

Zanimljivosti

Po istraživanju Vijeća europskih biskupskih konferencija, u Europi postoje zemlje koje imaju konfesionalni vjeronauk, općekršćansku vjersku nastavu ili obveznu religijsku kulturu. Nikakva modela vjeronauka u školama nema u Albaniji, Bjelorusiji, Bugarskoj i Sloveniji.

Humor

Kažu da je papa Franjo nakon što su ga izabrali u ožujku 2013. rekao kardinalima: “Neka Vam Bog oprosti za sve što ste učinili!”

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )