Održana državna Vjeronaučna olimpijada

Šibenik, 2. – 4. travnja 2014.

Državna vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola održana je od 2. do 4. travnja 2014. u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. Poznavanje građe na temu Katolička crkva i znanost kroz dva dana natjecanja pokazalo je sedamnaest osnovnoškolskih i osamnaest srednjoškolskih ekipa iz svih nad/biskupija u Republici Hrvatskoj.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju, uz pobjednike na nadbiskupijskom natjecanju – OŠ Sućidar iz Splita i Franjevačku klasičnu gimnaziju iz Sinja – predstavljale su po kriteriju izvrsnosti i OŠ Tučepi iz Tučepi, Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita i II. gimnazija iz Splita.

pobjednici ekipa os sucidar2014a

pobjednička ekipa OŠ Sućidar sa svojim mentorom don Ivanom Čotićem

Program natjecanja je započeo svečanim kulturnim programom u kojem su nastupili članovi etno-udruge Petrovo Polje iz Ružića, djeca dječjeg vrtića Brat sunce, učenici škole domaćina natjecanja i ženska klapa Skradinke. Natjecateljima i njihovim mentorima pozdrave i riječi ohrabrenja uputili su ravnateljica Katoličke osnovne škole s. Mandica Starčević, zamjenik šibenskoga gradonačelnika Nikica Penđer, šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić, predsjednica Državnog povjerenstva Anita Matković i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Na kraju je natjecanje otvorio šibenski biskup mons. Ante Ivas istaknuvši kako čovjeku nije dovoljna samo znanost i mudrost, jer tek kad znanost oplemeni srce, a srce znanost i znanje, tek onda se događaju velike stvari.

Natjecateljski dio započeo je pisanjem testova, nakon čega su učenici i njihovi mentori posjetili Memorijalni centar Fausta Vrančića na otoku Prviću i grob Fausta Vrančića u župnoj crkvi u Prvić Luci. U poslijepodnevnim satima prvog natjecateljskog dana učenici su pokazali svoje znanje i vještinu kroz igru „foto-slagalice“. Potom je slijedio obilazak crkava, samostana i drugih znamenitosti grada Šibenika koji je vodio prema katedrali i svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas. U večernjim satima priređen je kulturni program u kojem su se, uz vokalno-instrumentalni sastav, predstavili i Vodičke žudije.

NKG Split2014

ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” iz Splita

Drugoga dana, nakon razmotrenih žalbi i primjedbi, po pet najboljih osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa iz prethodna dva kruga natjecanja pristupilo je završnoj igri „Tko želi biti Isusov mili-junak“. Prije svečanog proglašenja pobjednika slijedio je nastup klape Bonaca i scenski prikaz „Kušnje mladih“ u izvedbi animatora Šibenske biskupije, a voditelj programa šibenski glumac Jakov Bilić za kraj je pročitao odlomak Šibenske molitve.

Nakon tri kruga natjecanja – pisanog testa, foto-slagalice i „Isusova mili-junaka“ – u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Sućidar iz Splita s 98,50 od mogućih 99 bodova i time šesti put osvojila državno prvenstvo. Drugo mjesto osvojila je Osnovna škola Josipa Broza iz Kumrovca s 97,75 bodova, a treće mjesto Osnovna škola Blaža Tadijanovića iz Slavonskog Broda s 96 bodova. Učenici su pokazali zavidno poznavanje nastavne građe, kao i timski duh u ekipnom dijelu natjecanja.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je V. gimnazija iz Zagreba, a drugo mjesto   Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita. Treće mjesto pripalo je lanjskim državnim pobjednicima – Srednjoj školi Hvar iz Hvara.

Svi sudionici dobili su plakete i medalje vjeronaučne olimpijade, a po tri najuspješnije ekipe Hrvatska biskupska konferencija nagradit će izletom u Rim. Državno natjecanje zatvorila je s. Jakica Vuco, predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije zahvalivši natjecateljima i svim sudionicima državnog natjecanja iz vjeronauka.

Zanimljivosti

Osim osuđenih kriminalaca, ratnih zarobljenika i robova, postojali su i profesionalni gladijatori – slobodni ljudi koji su se dobrovoljno javljali za borbu. Čak je i car Commodus sudjelovao u više borbi u areni, a zanimljivo je da je umro tako što ga je atletičar Narcissus zadavio u svlačionici. ,

Humor

Učiteljica: “Ivice zašto si doveo djeda na roditeljski sastanak?” Ivica: “Zato što jedino on slabo vidi.”

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)