Održana državna Vjeronaučna olimpijada

Šibenik, 2. – 4. travnja 2014.

Državna vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola održana je od 2. do 4. travnja 2014. u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. Poznavanje građe na temu Katolička crkva i znanost kroz dva dana natjecanja pokazalo je sedamnaest osnovnoškolskih i osamnaest srednjoškolskih ekipa iz svih nad/biskupija u Republici Hrvatskoj.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju, uz pobjednike na nadbiskupijskom natjecanju – OŠ Sućidar iz Splita i Franjevačku klasičnu gimnaziju iz Sinja – predstavljale su po kriteriju izvrsnosti i OŠ Tučepi iz Tučepi, Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita i II. gimnazija iz Splita.

pobjednici ekipa os sucidar2014a

pobjednička ekipa OŠ Sućidar sa svojim mentorom don Ivanom Čotićem

Program natjecanja je započeo svečanim kulturnim programom u kojem su nastupili članovi etno-udruge Petrovo Polje iz Ružića, djeca dječjeg vrtića Brat sunce, učenici škole domaćina natjecanja i ženska klapa Skradinke. Natjecateljima i njihovim mentorima pozdrave i riječi ohrabrenja uputili su ravnateljica Katoličke osnovne škole s. Mandica Starčević, zamjenik šibenskoga gradonačelnika Nikica Penđer, šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić, predsjednica Državnog povjerenstva Anita Matković i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Na kraju je natjecanje otvorio šibenski biskup mons. Ante Ivas istaknuvši kako čovjeku nije dovoljna samo znanost i mudrost, jer tek kad znanost oplemeni srce, a srce znanost i znanje, tek onda se događaju velike stvari.

Natjecateljski dio započeo je pisanjem testova, nakon čega su učenici i njihovi mentori posjetili Memorijalni centar Fausta Vrančića na otoku Prviću i grob Fausta Vrančića u župnoj crkvi u Prvić Luci. U poslijepodnevnim satima prvog natjecateljskog dana učenici su pokazali svoje znanje i vještinu kroz igru „foto-slagalice“. Potom je slijedio obilazak crkava, samostana i drugih znamenitosti grada Šibenika koji je vodio prema katedrali i svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas. U večernjim satima priređen je kulturni program u kojem su se, uz vokalno-instrumentalni sastav, predstavili i Vodičke žudije.

NKG Split2014

ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” iz Splita

Drugoga dana, nakon razmotrenih žalbi i primjedbi, po pet najboljih osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa iz prethodna dva kruga natjecanja pristupilo je završnoj igri „Tko želi biti Isusov mili-junak“. Prije svečanog proglašenja pobjednika slijedio je nastup klape Bonaca i scenski prikaz „Kušnje mladih“ u izvedbi animatora Šibenske biskupije, a voditelj programa šibenski glumac Jakov Bilić za kraj je pročitao odlomak Šibenske molitve.

Nakon tri kruga natjecanja – pisanog testa, foto-slagalice i „Isusova mili-junaka“ – u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Sućidar iz Splita s 98,50 od mogućih 99 bodova i time šesti put osvojila državno prvenstvo. Drugo mjesto osvojila je Osnovna škola Josipa Broza iz Kumrovca s 97,75 bodova, a treće mjesto Osnovna škola Blaža Tadijanovića iz Slavonskog Broda s 96 bodova. Učenici su pokazali zavidno poznavanje nastavne građe, kao i timski duh u ekipnom dijelu natjecanja.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je V. gimnazija iz Zagreba, a drugo mjesto   Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita. Treće mjesto pripalo je lanjskim državnim pobjednicima – Srednjoj školi Hvar iz Hvara.

Svi sudionici dobili su plakete i medalje vjeronaučne olimpijade, a po tri najuspješnije ekipe Hrvatska biskupska konferencija nagradit će izletom u Rim. Državno natjecanje zatvorila je s. Jakica Vuco, predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije zahvalivši natjecateljima i svim sudionicima državnog natjecanja iz vjeronauka.

Zanimljivosti

“Sagradimo katedralu koja će biti tako velika da će svi koji je vide pomisliti da smo ludi” bio je 1401. godine moto za gradnju katedrale sv. Marije koja je izgrađena kao treća po veličini crkva u Europi.

Humor

davidova_zvijezda_vjeronaukU staroj sinagogi, a može biti da je bilo i u crkvi, polovica okupljenih ustade za vrijeme molitve, a druga polovica ostade sjediti. Zbog toga je nastala takva svađa, da se rabin odlučio posavjetovati sa starcem od 98 godina, koji je bio jedan od osnivača sinagoge. Poveo je starcu predstavnike sukobljenih strana. Onaj koji je stajao za vrijeme molitve upita:”Je li običaj stajati tijekom molitve?” Starac odgovori: “Ne, to nije naš običaj.” Onaj čiji su pristaše sjedili reče: “Je li običaj sjediti za vrijeme molitve?” Starac će: “Ne, to nije naš običaj.” Na to se javi rabin: “Molimo Vas, pomozite! Nastao je pravi sukob, svi viču jedni na druge da ustanu ili sjednu…” “E TO JE NAŠ OBIČAJ!” – reče starac.

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)