Pravi slijepac - poučna priča o pravim vrijednostima Novo!

0 preuzimanja

Stara perzijska priča opisuje čovjeka koji je bio opsjednut mišlju: posjedovati zlato, imati sve postojeće zlato na ovom svijetu!

Ta misao izjedala mu je um i srce. Nijedna druga nije mogla u njemu naći mjesta. Za nj nije postojalo ništa osim zlata.

Kad bi prolazio gradom, samo bi gledao zlatarnice. Druge stvari ga jednostavno nisu zanimale. Ni ljude nije zapažao, a o plavom nebu i mirisnom cvijeću da i ne govorimo.

Jednog dana više nije mogao izdržati, ušao je u zlatarnicu i počeo grabiti sve redom: prstenje, narukvice, naušnice... sve dok nije napunio džepove.

Na izlazu ga je već čekala policija. Nakon što je uhapšen policajac ga upita: "Kako ste mislili proći nezapaženi u trgovini punoj ljudi?"

"Stvarno?" odvrati čovjek sav začuđen. "Uopće ih nisam vidio. Vidio sam samo zlato."

"Imaju oči a ne vide", kaže Biblija o lažnim idolima. To se danas može reći za mnoge ljude. Zaslijepljeni su sjajem stvari koje blješte; pred ponudama o kojima reklame svakodnevno bruje oni kao da su hipnotizirani.

Bruno Ferrero

Pregleda: 2533 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 05. 2020.

Slični dokumenti

Planirano zanemarivanje - kratka priča
Planirano zanemarivanje - kratka priča

Kad su mladu koncertnu violinisticu upitali koja je tajna njenog uspjeha odgovorila je: “Planirano zanemarivanje!”

Savršena žena
Savršena žena

Studenti počeše zapitkivati profesora:

"Vi ste tako mudri i iskreni. Svi vas poštuju, žele vas oponašati i slijediti. A nas sve jako zanima jedna stvar: zašto se još uvijek niste oženili?

Zanimljivosti

Jedan talenat teži oko 30 kg, a u novozavjetno vrijeme je postojao i dvostruki talenat koji je težio oko 60 kilograma.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )