Al-Mamunov konj Novo!

0 preuzimanja

konj_ilustracijaBagdadski kalif Al-Mamun imao je prelijepog arapskog konja. Bogati Omah želio je tog konja i nudio je mnogo kamila za njega, ali kalif nije htio ni da čuje za to. Omah je odlučio da će doći do tog konja po svaku cijenu, pa makar i prevarom. Znao je kuda će Al-Mamun proći na konju, pa se prerušio u prosjaka, legao nasred puta i čekao. Al-Mamun je bio čovjek mekog srca i, čim ga je vidio, sjahao je s konja da vidi što mu je. “Pomagajte!”, zavapio je lažni prosjak. “Danima gladujem i nisam se u stanju ni podignuti na noge.” Al-Mamun ga je pažljivo popeo na konja, a Omah podbode konja i ovaj krenu u galop. Kalif je trčao, vičući mu da stane. Kada je Omah dovoljno daleko odmakao, zastao i okrenuo se. “Molim te nemoj nikome reći kako si došao do konja.” - vikao je Al-Mamun. “Zašto?”– upita Omah. “Ako se pročuje, može se dogoditi da jednog dana nitko ne zastane pomoći čovjeku koji leži nasred ulice i zaista umire.”

Pregleda: 1191 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 19. 11. 2019.

Slični dokumenti

Priča o greškama
Priča o greškama

Nedavno sam od prijatelja čuo priču o slavnom znanstveniku. Novinar ga je upitao zašto je toliko kreativniji od prosječnih osoba. Odgovorio je da je, u drugoj godini života pokušavao dohvatiti plastičnu bocu mlijeka iz hladnjaka, ali boca mu je ispala iz ruku i mlijeko se prolilo po podu.

Sok od naranče - priča o kontroli emocija
Sok od naranče - priča o kontroli emocija

Priznati stručnjak iz područja ljudskih potencijala držao je predavanje.

Nakon uvodnog dijela, on uze naranču u ruke i upita: »Ako stisnem iz sve snage ovu naranču, što će izaći iz nje?»

Jedna djevojka iz prvog reda dobaci: »Glupog li pitanja! Ako stisnete naranču iz naranče će izaći sok od naranče.» Predavač reče: »Točno. Iz naranče će izaći narančin sok jer je samo to unutra.”

Tako je i s ljudima: Kad nas stisnu problemi, brige, strahovi, kad nas se ogovara, kad nas netko uvrijedi, kad nam nanese bol... iz nas izađu bijes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba... Rekli bismo da je to izašlo iz nas zato što nam je netko rekao ovo ili učinio ono, ali istina je da iz nas može izaći samo ono što imamo u sebi.

Upamtite, ako vas nešto optereti, iz vas će uvijek izaći samo ono što je već u vama.

Iz naranče nikad neće izaći sok od jabuke.

Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama.

autor nepoznat

Zanimljivosti

Najpoznatiji gladijator bio je Spartacus – vođa pobune robova.

Humor

Vjeroučiteljica tumačeći Petrovo zatajenje zaključi zaključi kako pijetao zakukuriče svaki put kad se nešto slaže, Ivica upita: Zašto onda kukuriče u tri sata u noći kad svi spavaju? ZATO JER SE TADA TISKAJU NOVINE!

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)