Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije

Split 3. rujna 2016.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine 2016./2017., Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za vjeroučitelje i vjeroučiteljice na području Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 3. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate. Trideset vjeroučitelja tako je primilo privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

podjela mandata2016

Pozdravivši nazočne vjeroučitelje i vjeroučiteljice te predstojnika Katehetskog ureda mr. Josipa Periša, nadbiskup je izrazio radost što se kanonski mandati dodjeljuju upravo u katedrali „majki crkava“, središtu brojnih pastoralnih djelatnosti, katehizacije i evangelizacije. „Ovdje smo produžena ruka sv. Dujma, vašega zaštitnika i katehete sv. Staša i današnjega sveca, pape i naučitelja sv. Grgura Velikoga. Vjerujem da se ovdje prepoznajemo u svojem pozivu i poslanju. U zajedništvu s majkom Crkvom živimo svoju vjeru i svjedočimo“, istaknuo je nadbiskup na početku misnoga slavlja uključivši u molitvu sve škole u nadbiskupiji, ravnatelje, učitelje i učenike te roditelje prve i nezamjenjive navjestitelje vjere.

U propovijedi je nadbiskup progovorio o sv. Grguru Velikome na kojem su se nadahnjivali brojni naraštaji vjeroučitelja, mladića i djevojaka koji su napustili lagodan svjetovni život i odazvali se Božjem pozivu na monaški život. Iako je bio uistinu velik i napravio brojne reforme u Crkvi, sebe je nazvao „sluga slugu Božjih“. Služio je „malom“ čovjeku, a na to je poticao i druge. Propovjednicima je poručivao, naglasio je mons. Barišić, da „trebaju umočiti svoje pero u krv svoga srca, da bi se mogli približiti uhu bližnjega“. U tom svjetlu podsjetio je na temu održane Katehetske ljetne škole u Splitu „Milosrđe – sadržajno i stilsko određenje vjeronauka“, naglasivši da bi jezik vjeroučitelja trebao dolikovati, a život slijediti ono što jezik govori. U tom surječju pozvao je vjeroučitelje da urone cijeli svoj život u milosrđe, odnosno da budu milosrdni nadahnjujući se na Milosrdnome, izvoru milosrđa kako bi njihova riječ i njihov životni primjer dopro do uha i srca onih kojima su poslani i kojima navješćuju Evanđelje.

Nazočnim vjeroučiteljima se na kraju misnoga slavlja i zaziva Duha Svetoga, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 300 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bitno crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti. Potom je nadbiskup Barišić uručio vjeroučiteljima kanonske mandate te zaželio svima blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Silvana Burilović Crnov

Fotogalerija S. Burilović Crnov

Zanimljivosti

Jedan talenat teži oko 30 kg, a u novozavjetno vrijeme je postojao i dvostruki talenat koji je težio oko 60 kilograma.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)