Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije

Split 3. rujna 2016.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine 2016./2017., Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za vjeroučitelje i vjeroučiteljice na području Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 3. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate. Trideset vjeroučitelja tako je primilo privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

podjela mandata2016

Pozdravivši nazočne vjeroučitelje i vjeroučiteljice te predstojnika Katehetskog ureda mr. Josipa Periša, nadbiskup je izrazio radost što se kanonski mandati dodjeljuju upravo u katedrali „majki crkava“, središtu brojnih pastoralnih djelatnosti, katehizacije i evangelizacije. „Ovdje smo produžena ruka sv. Dujma, vašega zaštitnika i katehete sv. Staša i današnjega sveca, pape i naučitelja sv. Grgura Velikoga. Vjerujem da se ovdje prepoznajemo u svojem pozivu i poslanju. U zajedništvu s majkom Crkvom živimo svoju vjeru i svjedočimo“, istaknuo je nadbiskup na početku misnoga slavlja uključivši u molitvu sve škole u nadbiskupiji, ravnatelje, učitelje i učenike te roditelje prve i nezamjenjive navjestitelje vjere.

U propovijedi je nadbiskup progovorio o sv. Grguru Velikome na kojem su se nadahnjivali brojni naraštaji vjeroučitelja, mladića i djevojaka koji su napustili lagodan svjetovni život i odazvali se Božjem pozivu na monaški život. Iako je bio uistinu velik i napravio brojne reforme u Crkvi, sebe je nazvao „sluga slugu Božjih“. Služio je „malom“ čovjeku, a na to je poticao i druge. Propovjednicima je poručivao, naglasio je mons. Barišić, da „trebaju umočiti svoje pero u krv svoga srca, da bi se mogli približiti uhu bližnjega“. U tom svjetlu podsjetio je na temu održane Katehetske ljetne škole u Splitu „Milosrđe – sadržajno i stilsko određenje vjeronauka“, naglasivši da bi jezik vjeroučitelja trebao dolikovati, a život slijediti ono što jezik govori. U tom surječju pozvao je vjeroučitelje da urone cijeli svoj život u milosrđe, odnosno da budu milosrdni nadahnjujući se na Milosrdnome, izvoru milosrđa kako bi njihova riječ i njihov životni primjer dopro do uha i srca onih kojima su poslani i kojima navješćuju Evanđelje.

Nazočnim vjeroučiteljima se na kraju misnoga slavlja i zaziva Duha Svetoga, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 300 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bitno crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti. Potom je nadbiskup Barišić uručio vjeroučiteljima kanonske mandate te zaželio svima blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Silvana Burilović Crnov

Fotogalerija S. Burilović Crnov

Zanimljivosti

Najstariji vodič putem sv. Jakova u Španjolskoj datira iz 12. stoljeća.

Humor

Nakon što je protumačio važnost pokajanja kao preduvjet za dobru ispovijed vjeroučitelj pita: “Što trebamo učiniti da bi nam Bog oprostio grijehe u sakramentu ispovijedi?” Ivica: “Sagriješiti!”

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)