Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 4. rujna 2015.

Vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije u petak, 4. rujna, slavili su svetu misu u katedrali sv. Dujma u Splitu za početak nove školske i vjeronaučne godine. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem.

 misa podjela mandata2015 e1441465026534 1024x677

koncelebrinano misno slavlje u splitskoj prvostolnici

Obraćajući se vjeroučiteljima, nadbiskup se u homiliji osvrnuo na ulogu Pavlova učenika Epafre (Kol 1), vjeroučitelja i navjestitelja Radosne vijesti u Aziji. „I on je imao mandat“ – kazao je nadbiskup – „imao je poslanje dano mu od Krista preko Pavlovih ruku.“ Ukazao je zatim na značenje riječi mandat koja ima dvostruki korijen: manus (ruka) i dare (dati). Tako su i vjeroučitelji primili mandat od Gospodinove ruke koja je široka i duga, zahvaća sve vjeroučitelje, a preko njih i sve njihove vjeroučenike. „Ime Pavlova učenika je također znakovito i znači onaj koji želi, traži, poput vjeroučitelja koji mora željeti biti nositelj Radosne vijesti, koji je dobio mandat, ne da bi se okrenuo prema sebi, nego prema drugome“ istaknuo je nadbiskup, ukazujući istovremeno na vrlo složeno kulturno ozračje u kojemu se Radosna vijest danas naviješta, ozračje često prožeto poganskim elementima, magijskim odnosom prema Bogu i nadnaravnom. Nadovezujući se potom na evanđeosku poruku, nadbiskup je naglasio kako nije dobro zadržati staro odijelo, odnosno stare navike i tek tu i tamo pokrpati to odijelo zakrpama s novog odijela. Naprotiv, treba mijenjati navike, odreći se starih, neprimjerenih navika kako bi novost Riječi mogla naći svoje mjesto u našim srcima. Jedno s drugim ne može ići zajedno, nego novo vino u nove mješine – zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je također vjeroučiteljima podijelio kanonske mandate. Ove godine 40 vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih oni, u ime Crkve i poslanjem koji su primili od Gospodina, preko nadbiskupovih ruku naviještaju Riječ kroz nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Nadbiskup je svima zaželio dobar i blagoslovljen početak nove školske i vjeronaučne godine, a predstojnik don Josip Periš na završetku slavlja zahvalio je nadbiskupu što redovito prati rad i napredovanje vjeroučitelja, bodri ih i očinski savjetuje. Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Ogrtač koji je prema predaji nosila Marija kad je rodila Krista čuva se u katedrali Notre Dame (Naše Gospe) u Chartresu u Francuskoj. Relikvija se naziva i “Sveto ruho”.

Humor

Želiš godišnji odmor? NE MOŽE! Godina ima 365 dana. Dnevno spavaš 8 sati, što godišnje iznosi 122 dana. Ostaje 243 dana. Dnevno imaš 8 sati odmora, što iznosi dodatnih 122 dana. Ostaje 121 dan. 52 dana godišnje su nedjelje, kada se ne radi i ostaje 69 dana. 52 dana godišnje su subote, kada se također ne radi i ostaje 17 dana. Dnevno imaš pola sata pauze, što godišnje iznosi 7 dana. Ostaje 10 dana. 9 dana godišnje su blagdani, pa ostaje jedan jedini radni dan. Taj dan je 1. svibnja, Praznik rada, te se na taj dan ne radi. Kako pored svega ovoga uopće možeš tražiti godišnji odmor?!?

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)