Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Split, 1. rujna 2018.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 1. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjeroučitelja.

 

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić, nadovezujući se na evanđeosku prispodobu o talentima i promišljajući o pozivu, istaknuo je značenje primljenog poslanja vjeroučitelja darovanog od samog Gospodina Isusa Krista. „Poziv je izraz milosti i ljubavi“ – istaknuo je nadbiskup, koji ne dovodi do samohvale i samoisticanja, već je njegov trajan plod zahvala Gospodinu na primljenom daru vjeroučiteljskog poziva. Primljeni vjeroučiteljski poziv je talent darovan od Gospodina koji je, unatoč prividu Gospodinova odlaska nakon darivanja talentima i našeg iskustvom posvjedočenog osjećaja osamljenosti, način Gospodinove prisutnosti, put rasta u zajedništvu i kao takav izazov. Nije najvažnije koliko smo talenata od Boga primili, nego koliko svaki talent prihvaćamo kao odgovornost i zadaću. Dakle, darovani talenti zahtijevaju našu odgovornost i pažnju. „Kako ih koristim? Je li moje sudjelovanje za pet, za dva ili za jedan talent ili taj jedan čuvam i vraćam bez plodova, zbog straha jer ne želim razočarati Gospodina? Kakav je moj odnos prema Gospodinu?“ – upitao je nadbiskup prisutne vjeroučitelje. Ohrabrivši okupljene vjeroučitelje pozvao je sve da oslobađamo i sebe i nama povjerene od svakog straha kako bi se umnožili darovani talenti. „Nosimo sebe, svoj poziv drugima, donosimo im Gospodina i stoga budimo talent, dar drugima, kako bi Gospodinova radost bila u nama, a tada ćemo i u drugome prepoznati da su talenti, dar nama“ – poručio je mons. Barišić okupljenim vjeroučiteljima.

 

U ime svih vjeroučitelja don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda, zahvalio je ocu nadbiskupu na njegovoj pastirskoj riječi i trajnoj pratnji u zajedničkom hodu u službi Krista i Crkve. „U ovom znakovitom slavlju očituje se sakramentalnost Crkve. Crkva je prije svega saziv iz kojeg se rađa zajedništvo, a iz zajedništva poslanje. Kanonski mandat primamo od Crkve za izgradnju Crkve“ – zaključio je don Josip. Uslijedila je podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama Splitsko-makarske nadbiskupije, od čega se 23 odnose na premještaje vjeroučitelja, 11 mandata za tekuću školsku godinu, 6 mandata na određeno vrijeme i 16 kanonskih mandata na neodređeno vrijeme. Misno slavlje zaključeno je zazivom Duha Svetoga za novu školsku godinu, a poslije sv. mise vjeroučitelji su nastavili zajedničko druženje uz prigodni domjenak u prostorijama župnog ureda.

U duhu crkvenog zajedništva i darovanog poslanja, ugledajući se na Učitelja Gospodina našeg Isusa Krista, svim prosvjetnim djelatnicima želimo blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.

Toni Trutin

Zanimljivosti

Antonio Vasquez, veliki vrač glavnog meksičkog grada svakog dana se 2 puta obraća Svetoj Smrti (plastični kostur koji na sebi ima zeleni dres meksičke reprezentacije i loptu u rukama) paleći 7 svijeća, cigaru i mirišljave štapiće kako bi zaštitio svoju reprezentaciju na SP u Njemačkoj. Rituali neće pomoći Meksikancima da igraju bolji nogomet ali će spriječiti da ih netko ne začara.

Humor

Želiš godišnji odmor? NE MOŽE! Godina ima 365 dana. Dnevno spavaš 8 sati, što godišnje iznosi 122 dana. Ostaje 243 dana. Dnevno imaš 8 sati odmora, što iznosi dodatnih 122 dana. Ostaje 121 dan. 52 dana godišnje su nedjelje, kada se ne radi i ostaje 69 dana. 52 dana godišnje su subote, kada se također ne radi i ostaje 17 dana. Dnevno imaš pola sata pauze, što godišnje iznosi 7 dana. Ostaje 10 dana. 9 dana godišnje su blagdani, pa ostaje jedan jedini radni dan. Taj dan je 1. svibnja, Praznik rada, te se na taj dan ne radi. Kako pored svega ovoga uopće možeš tražiti godišnji odmor?!?

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)