Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Split, 1. rujna 2018.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 1. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjeroučitelja.

 

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić, nadovezujući se na evanđeosku prispodobu o talentima i promišljajući o pozivu, istaknuo je značenje primljenog poslanja vjeroučitelja darovanog od samog Gospodina Isusa Krista. „Poziv je izraz milosti i ljubavi“ – istaknuo je nadbiskup, koji ne dovodi do samohvale i samoisticanja, već je njegov trajan plod zahvala Gospodinu na primljenom daru vjeroučiteljskog poziva. Primljeni vjeroučiteljski poziv je talent darovan od Gospodina koji je, unatoč prividu Gospodinova odlaska nakon darivanja talentima i našeg iskustvom posvjedočenog osjećaja osamljenosti, način Gospodinove prisutnosti, put rasta u zajedništvu i kao takav izazov. Nije najvažnije koliko smo talenata od Boga primili, nego koliko svaki talent prihvaćamo kao odgovornost i zadaću. Dakle, darovani talenti zahtijevaju našu odgovornost i pažnju. „Kako ih koristim? Je li moje sudjelovanje za pet, za dva ili za jedan talent ili taj jedan čuvam i vraćam bez plodova, zbog straha jer ne želim razočarati Gospodina? Kakav je moj odnos prema Gospodinu?“ – upitao je nadbiskup prisutne vjeroučitelje. Ohrabrivši okupljene vjeroučitelje pozvao je sve da oslobađamo i sebe i nama povjerene od svakog straha kako bi se umnožili darovani talenti. „Nosimo sebe, svoj poziv drugima, donosimo im Gospodina i stoga budimo talent, dar drugima, kako bi Gospodinova radost bila u nama, a tada ćemo i u drugome prepoznati da su talenti, dar nama“ – poručio je mons. Barišić okupljenim vjeroučiteljima.

 

U ime svih vjeroučitelja don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda, zahvalio je ocu nadbiskupu na njegovoj pastirskoj riječi i trajnoj pratnji u zajedničkom hodu u službi Krista i Crkve. „U ovom znakovitom slavlju očituje se sakramentalnost Crkve. Crkva je prije svega saziv iz kojeg se rađa zajedništvo, a iz zajedništva poslanje. Kanonski mandat primamo od Crkve za izgradnju Crkve“ – zaključio je don Josip. Uslijedila je podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama Splitsko-makarske nadbiskupije, od čega se 23 odnose na premještaje vjeroučitelja, 11 mandata za tekuću školsku godinu, 6 mandata na određeno vrijeme i 16 kanonskih mandata na neodređeno vrijeme. Misno slavlje zaključeno je zazivom Duha Svetoga za novu školsku godinu, a poslije sv. mise vjeroučitelji su nastavili zajedničko druženje uz prigodni domjenak u prostorijama župnog ureda.

U duhu crkvenog zajedništva i darovanog poslanja, ugledajući se na Učitelja Gospodina našeg Isusa Krista, svim prosvjetnim djelatnicima želimo blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.

Toni Trutin

Zanimljivosti

Indijski babe imaju razne vrste zavjeta. Npr. stojeći baba nije sjeo 12 godina, ili baba s jednom rukom u zraku, koji stoji na jednoj nozi, oni koji se zavjetuju na šutnju, strogi vegetarijanci koji jedu samo otpadnute plodove ili oni koji godinama ništa ne stave u usta, babe koji nacrtaju krug u šumi ili u planini i ne miču se iz tog kruga.

Humor

Na prigovore zašto zimi ide na skijanje krakovski kardinal Karol Woytyla uzvratio je: – Vidite, to vam je kod nas običaj. Polovica poljskih kardinala odlazi na snijeg. (U to doba Poljska je imala 2 kardinala)

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)