Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Split, 2. rujna 2017.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine 2017./2018., Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao svečano misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za vjeroučitelje i vjeroučiteljice na području Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 2. rujna 2017. godine, u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate. Dvadeset i pet vjeroučitelja primilo je trajne ili privremene kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama (6 kanonskih mandata na neodređeno vrijeme, 6 na određeno vrijeme, 13 za ovu školsku godinu te 18 poslanja s nadopunom satnice ili premještaja vjeroučitelja).

 width=

Pozdravivši nazočne vjeroučitelje i vjeroučiteljice te predstojnika Katehetskog ureda mr. don Josipa Periša, nadbiskup je istaknuo da je poslanje vjeroučitelja posebno crkveno poslanje koje ide u samu srž kršćanske vjere, u otajstvo Isusa Krista. Pozvao je sve vjeroučitelje da obnove svoje poslanje te da u molitvu uključe sve škole u nadbiskupiji, ravnatelje, učitelje i učenike te roditelje kao prve i nezamjenjive navjestitelje vjere.

U svjetlu evanđeoske prispodobe o talentima nadbiskup je u propovijedi govorio o darovima, sposobnostima koje Bog daje čovjeku, koji ih može umnožiti ili pak zakopati. Prispodoba o talentima govori o našem odnosu prema Gospodinu, prema drugima i prema poslanju koje imamo. Kako se odnosimo prema primljenim darovima govore i dva pogleda na život: optimističan, vedar, zauzet i s pouzdanjem ili pak pesimističan, skeptičan i bezvoljan. Gledamo li na svoje talente kao na primljene darove ili kao nešto što je samorazumljivo? Shvaćamo li da smo suradnici, a ne njihovi vlasnici?“ - upitao je nadbiskup vjeroučitelje.

Govoreći o razlikama između onoga koji je zakopao svoj talent i onoga koji ga je umnožio, nadbiskup je kazao da je prvi dar pretvorio u gips i statiku, a drugi u kvasac i dinamiku rasta. U tom je surječju pozvao vjeroučitelje da svoje poslanje vjeroučitelja koje im Crkva daje gledaju kao primljeni dar za druge, za vjeroučenike koje će obogaćivati a ne ih sputavati. Nazvavši prispodobu o talentima „poemom kreativnosti“ potaknuo ih je da s Gospodinom izgrađuju prijateljski odnos pun povjerenja te da budu kreativni sustvaratelji. „Nemojte se mjeriti jedni s drugima, niti se natjecati biti bolji jedni od drugih nego budite bolji sami od sebe“ - poručio je nadbiskup.

 width=

Nazočnim vjeroučiteljima na kraju misnoga slavlja, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, obratio se predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu Barišiću na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 350 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bitno crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti. Potom je nadbiskup Barišić uručio vjeroučiteljima kanonske mandate te zaželio svima blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine. Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga i blagoslovom.

Silvana Burilović Crnov

 

Zanimljivosti

Nakon smrti Heroda Velikoga Rimljani su na križ pribili 2000 ustanika.

Humor

Vjeroučiteljica tumačeći Petrovo zatajenje zaključi zaključi kako pijetao zakukuriče svaki put kad se nešto slaže, Ivica upita: Zašto onda kukuriče u tri sata u noći kad svi spavaju? ZATO JER SE TADA TISKAJU NOVINE!

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)