Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Solin, 18. rujna 2021.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 18. rujna 2021. godine upriličeno je euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije u crkvi Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Uz poštivanje epidemioloških mjera misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uz koncelebraciju više svećenika koji vrše službu vjeroučitelja u školi i predstojnika Katehetskog ureda don Josipa Periša te uz sudjelovanje preko 150 vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

P1560539

U homiliji nadbiskup Barišić je protumačio i aktualizirao evanđeosku parabolu o sijaču. „Sjeme je Božja riječ, ali i ljudska riječ. Božja riječ je svjetlo koje u sebi ima snagu života. Božja riječ traži dobru zemlju. U svakome od nas postoje četiri vrste tla: put, kamenito tlo, trnje i dobra zemlja. Opasnosti bogatstva i užitci mogu ugušiti Riječ. Vjeroučitelj prvo treba kod sebe riješiti tri problema, treba se riješiti tri vrste tla koja ne donose obilan rod. Da bi to ostvario treba biti povezan s Isusom i njegovom Riječi“, naglasio je nadbiskup. Poput svetog Pavla koji želi odgojiti Timoteja, i nadbiskup Barišić potaknuo je vjeroučitelje: „Čuvajte Zapovijedi na plodnom tlu pa ćete onda moći svjedočiti Riječ i donositi obilan rod“.

P1560903

Nadbiskup je također parafrazirao riječi svetog pape Ivana Pavla II. prilikom njegovog apostolskog pohoda Hrvatskoj 1998. godine kada je upravo na susretu u Solinu pozvao vjeroučitelje da u školama i u župnim zajednicama budu svjedoci Riječi kako bi mladi upoznali Isusa Krista i postali njegovi svjedoci. „Pozvani ste pomagati mladeži da se, svladavajući u svjetlu Evanđelja teškoće na koje nailazi u svojemu sazrijevanju, uključi u Crkvu i društvo. Mladima je potrebno svjedočanstvo ljubavi koja se zna žrtvovati, i strpljivosti koja zna čekati s pouzdanjem.“ Nadbiskup je istaknuo riječi svetog pape Pavla VI.: „Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke negoli učitelje ili ako sluša učitelje sluša ih zato što su svjedoci“. Mons. Barišić zaključio je homiliju željom da vjeroučitelji „budu učitelji – svjedoci koji traže ljubav koja se zna žrtvovati i koji strpljivo znaju čekati s pouzdanjem“.

P1560942

U ime svih vjeroučitelja predstojnik don Josip Periš zahvalio je nadbiskupu Barišiću na predvođenju euharistijskog slavlja i trajnoj pastirskoj pratnji vjeroučitelja. Naglasio je važnost trajne obnove eklezijalnog zajedništva vjeroučitelja sa svojim nadbiskupom i posebno istaknuo crkvenost vjeroučiteljskog poslanja koja se očituje u znakovitom trenutku dodjele kanonskoga mandata. Na tragu najnovijeg motu proprija pape Franje o uspostavi laičke službe katehete, ovaj događaj svečane podjele kanonskih mandata govori u prilog snažnijeg vrednovanja i uvažavanja mnogih crkvenih laičkih službi, pa tako i službe kateheta i vjeroučitelja.

 

Nadbiskup Barišić podijelio je 23 kanonska mandata vjeroučiteljima, od čega je deset mandata na neodređeno vrijeme, šest na određeno vrijeme i sedam za tekuću školsku godinu. Osim toga 12 vjeroučitelja dobilo je premještaj u druge škole. Nakon uručenja kanonskih mandata uslijedio je zaziv Duha Svetoga.

Nakon misnog slavlja vjeroučiteljima se obratio ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije gospodin Denis Maslov, predstavivši ukratko rad Caritasa koji ove godine slavi 50 godina organiziranog djelovanja te potaknuo vjeroučitelje na suradnju kroz različite oblike zajedničkog karitativnog zauzimanja za potrebite, osobito njihove učenike. Susret je završio zajedničkim druženjem i domjenkom u prostorijama novog pastoralnog centra.

Toni Trutin

 

 

Zanimljivosti

U Brazilu sa 2,5 milijuna djece i mladih radi 492 370 vjeroučitelja.

Humor

Zašto internet nikad neće moći zamijeniti novine? Pa kako ćeš internetom ubijati muhe?

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)