XIX. međubiskupijski susret maturanata

Humac – Međugorje – Mostar, 17. ožujka 2018.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je devetnaesti po redu međubiskupijski susret maturanata 17. ožujka 2018. godine u crkvi franjevačkoga samostana na Humcu.

Na susretu je sudjelovalo oko 2.400 učenika završnih razreda s njihovim vjeroučiteljima i profesorima iz svih biskupija južne hrvatske, među kojima je najbrojnija bila skupina iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Ovim hodočašćem vjeroučenici završnih razreda srednje škole željeli su zahvaliti Bogu, roditeljima te svim profesorima i odgojiteljima koji su im bili podrška i pomoć tijekom srednjoškolskog hoda.

xix susret maturanata humac meugorje mostar 17 ozujka 2018 11 20180806 1693181387

Maturanti su započeli ovaj susret u pokorničkom duhu korizmenog vremena. Već pola sata prije i za vrijeme cijele svete mise mladi su se u velikom broju ispovijedali, a na raspolaganju im je bilo desetak svećenika. Na samom početku svete mise sve je srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu gvardijan humačkog samostana fra Dario Dodig. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine u kojemu se nalazi bogat knjižni fond s preko 20 tisuća naslova, umjetnička galerija pod nazivom Majka s radovima poznatih slikara i kipara iz različitih vremena. Također je spomenuo najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini na glagoljici iz 10. stoljeća.

xix susret maturanata humac meugorje mostar 17 ozujka 2018 3 20180806 1995073852

Euharistijsko slavlje je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Obraćajući se u homiliji maturantima svoju je misao povezao s misnim čitanjima i upitao ih u što su oni zagledani, odnosno koji su im životni ciljevi, što ih čini trajno sretnima. Očinski je maturante upozorio da se, poput proroka Jeremije, čuvaju raznih spletki, a to su danas mnoge pseudovrijednosti koje im se nude putem medija. Naglasio je kako ih Gospodin može sačuvati i osloboditi od tih spletki koje ne vode ostvarenju istinske sreće. Izrazio je povjerenje u njihovu neiskvarenost i potaknuo maturante da zazovu Gospodina koji će im dati snagu Duha Svetoga. Bog daje vrlo jasne smjernice, nastavio je biskup, a to su Božje zapovijedi. No, još više od toga, Bog usmjerava mladog čovjeka da sidro svoje nade baci u nebo, da mu na nebu bude blago.

U nastavku euharistijskog slavlja učenici iz više šibenskih srednjih škola sa svojim su vjeroučiteljima pripremili i izrekli kratke i sadržajne molitve vjernika. Zbor mladih Agnus iz splitske župe sv. Josipa na Mertojaku, pod palicom voditeljice Mirjam Zubanović, svojim je skladnim pjevanjem i lijepim glasovima animirao sve glazbene trenutke ovog susreta.

Kao i svake godine, don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije je u ime svih maturanata uručio novčani poklon gvardijanu samostana za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca. Svi nazočni su ovu gestu ispratili snažnim pljeskom, pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima. Nakon što je svima zahvalio, don Josip Periš je pozvao gosta iznenađenja, a to je bio pjevač Dražen Zečić.

xix susret maturanata humac meugorje mostar 17 ozujka 2018 47 20180806 2023960219

Naime, ovaj popularni pjevač nije došao nastupati, nego posvjedočiti svoju vjeru u Isusa Krista. Ukratko je nazočnima ispričao svoju životnu priču obilježenu stigmom nepoželjnog djeteta u komunističkoj Jugoslaviji, jer je potekao iz prave hrvatske obitelji. Osjećaj osobne nesigurnosti i sumnja u samoga sebe bila je posljedica, svjedoči pjevač, i nepovjerenja u Boga. Prošao je i svoj ratni put, kao dragovoljac Domovinskog rata u 4. gardijskoj brigadi. No, ono što ga je iznutra počelo ozdravljati dogodilo se kroz susret s jednom bolesnom djevojčicom koja ga je potaknula na razmišljanje i obraćanje Isusu Kristu. Tek kad je prepoznao Božju ljubav, vratila mu se i vjera u samoga sebe. Dosljednost, ustrajnost i vjera u Isusa Krista su stupovi na kojima se može graditi život, zaključio je Dražen Zečić te pozvao mlade da se ne boje krenuti tim putem. Gost je govorio iskreno, iz srca što su mladi prepoznali i pozdravili ga dugim i snažnim pljeskom.

Nakon misnog slavlja druženje učenika nastavljeno je sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Dobro raspoloženje mnogih mladih duša, duhovno okrijepljenih sakramentom pomirenja i euharistije, nije pokvarila kiša koja je povremeno padala. Prema riječima mnogih, ovo je bilo jedno od najljepših srednjoškolskih iskustava koje će ponijeti sa sobom u život.

Mirjana Vučica

Fotogalerija: Jerko Župa

 

Zanimljivosti

Uz janje, beskvasni kruh i gorko zelje za vrijeme pashalne večere oko stola kruže četiri obredne čaše vina.

Humor

– Učiteljica me pitala imam li brata ili sestru koji idu u našu školu. – Što si joj odgovorio? – Da nemam. – I što je ona na to rekla? – Bogu hvala.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)