XXII. susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije

Humac – Međugorje – Mostar, 16. ožujka 2024.

U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije. Za više od 800 učenika Nadbiskupije, zajedničko druženje započelo je misom u crkvi sv. Ante na Humcu, a nastavljeno je u Međugorju i Mostaru.

Od ranog jutra pristizale su kolone autobusa iz raznih dijelova Splitsko-makarske nadbiskupije. Maturanti su ovim hodočašćem i posjetom Crkve u Bosni i Hercegovini pokazali kršćansko zajedništvo te kroz molitvu, pjesmu i druženje zahvalili Bogu na svim milostima koje im je udijeljeno tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Euharistijsko slavlje na Humcu predvodio je vrhbosanski nadbiskup, metropolit i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, a u koncelebraciji su bili župnik domaćin fra Dario Dodig, don Antonio Zirdum te don Mirko Šakić, koji je svjedočio nakon euharistijskog slavlja.

Mons. Tomo Vukšić prigodnu homiliju započeo je riječima nadovezujući se na liturgijsko čitanje iz proroka Jeremije: „Tebi, Gospodine, povjeravam parnicu svoju“, nastavljajući, „I vi povjerite Gospodinu parnicu svojega života. Gospodinu povjeravajte svoje naume, nakane, planove, živote, svjedočenje, učenje i napredovanje.“ Jeremija se nalazio u nezavidnoj situaciji. Mnogi njegovi suvremenici bili su protiv njega. U takvoj situaciji Jeremija izriče ovu poznatu rečenicu. Njegov vapaj je ujedno i iskaz njegove vjere jer zna, kada povjeri Gospodinu sve, da će on to voditi na najbolji mogući način, kazao je nadbiskup Vukšić potaknuvši mlade da po primjeru starozavjetnog proroka u iskrenoj vjeri predaju svoje živote Gospodinu.

U današnjem kulturnom i civilizacijskom ambijentu čovjek također doživljava „pakosne namjere“, neprijateljska raspoloženja prema kršćanskim stavovima. Kršćani na našim područjima ne doživljavaju fizičke progone, ali doživljavaju progone u obliku zakonodavstva, kulture, novih etičkih i moralnih paradigmi. No, kršćanin ne treba živjeti u zabrinutosti jer vjeruje da ga Gospodin čuva. Kršćani su pozvani svjedočiti vjerom i djelima, a na tom putu katkad će naići na „pakosne namjere“.

„Naš put spasenja zove se konkretan život“, istaknuo je nadbiskup. Put spasenja nalazi se u izvršavanju svakodnevnih dodijeljenih dužnosti i odgovornosti. Konkretno, za učenike, to znači učenje. „Ne može se biti dobar Kristov učeni, a biti loš đak, ili loš nastavnik ili loš župnik, svećenik i biskup. Kršćanstvo je takva vjera koja traži životni pečat nad onim što se vjeruje i svjedoči“, zaključio je nadbiskup.  

Nakon misnog slavlja, uslijedilo je svjedočanstvo don Nikole Šakića, župnika Župe Gospe od Zdravlja iz Podstrane pokraj Splita. U svojem obraćanju posvjedočio je mladima o intimnim životnim trenutcima koji su ga doveli do Boga. Njegovo životno obraćenje počelo je već u srednjoj školi. Bio je izvrstan nogometaš te mu je jedan od ciljeva bio uspjeti u istome. Nakon nekih turbulentnih životnih razdoblja, po primjeru svoje starije sestre, uviđa da ga mladenački način života ne dovodi do sreće već to jedino može naći u molitvi i predanju Bogu. Između ostaloga, u svojem pastoralnom radu, don Mirko je aktivno uključen u pastoral zatvorenika na splitskim Bilicama, pastoralno djeluje i na psihijatriji te u zajednici Cenacolo. Na temelju tih iskustava, govorio je mladima da većina problema sa zakonom, drogom, psihičkim bolestima počinje već u srednjoj školi. Upozorio ih je na probleme s kockom, drogom, nemoralnim načinom života koji čovjeka ostavljaju praznim, a jedini put k istinskoj sreći je Isus Krist raspeti i uskrsli.   

Zatim se maturantima obratila predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši svima koji su svojim doprinosom pridonijeli ovom susretu, zaželjela je maturantima sreću u budućim životnim izborima.

Nakon posjeta Međugorju i Mostaru, maturanti su se puni radosti i lijepih uspomena vratili svojim kućama.

Ljubo Jermelić

Zanimljivosti

Filipini su jedina Azijska zemlja u kojoj prevladavaju katolici. Od ukupno 84 milijuna filipinskog stanovništva više od 80% su katolici.

Humor

“Jesi li čuo, izabran je novi papa?” “Da, ali opet katolik.”

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)