Vjeroučitelji u Svetoj zemlji

13. - 18. travnja 2009.

Pod geslom „Vjeroučitelji stopama svoga Učitelja“ pedeset vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije hodočastilo je od 13. do 18. travnja u Svetu zemlju.

Uz duhovno vodstvo splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića i predstojnika Katehetskog ureda mr. don Josipa Periša te uz stručnu pratnju gđe. Nataše Bulić vjeroučitelji su, preko geografskih prostora Nazareta, Kafarnauma, Tabora, Kane Galilejske, Betlehema, Jeruzalema i drugih mjesta vjerničke ljubavi, stvarali u svojim srcima prostor za Isusovu živu riječ.

vjeroucitelji Sveta zemlja1

Bili su slobodni dotaknuti ta mjesta i stvoriti raspoloženje u sebi kako bi Božja ljubav preko njih našla odjeka do njihovih vjeroučenika i kako bi svoj život mogli nositi prema Uskrsnuću. Upravo je to i bio cilj ovoga studijskog hodočašća.

Svakodnevno poniranje u evanđeoske tekstove i sudjelovanje u misnim slavljima u bazilici Navještenja, Petrovoj kući, bazilici Svetog groba, špilji sv. Jeronima, kapeli Dvorane posljednje večere, crkvi sv. Lazara, dozivalo je u svijest činjenicu kako vjeroučitelji ne mogu razumjeti svoga Učitelja ako se njegova riječ ne utjelovi u njima, tek tada će snaga njegova Uskrsnuća biti djelatna u školi.

Za snagu te ljubavi molili su i kroz postaje Križnog puta čiji su zazivi nadjačali buku prodavača na prepunim jeruzalemskim ulicama. U crkvi svih naroda, bazilici Isusove agonije bilo je upriličeno klanjanje pred Presvetim. Stijena koja je primila kapi krvavoga Isusovog znoja primila je poljupce vjeroučitelja koji su Isusu uputili svoje osobne prošnje i zahvale.

vjeroucitelji Sveta zemlja

Svoju sabranost pokušali su zadržati i u bazilici Svetog groba gdje su među brojnim kršćanskim konfesijama imali prostornu milost dotaknuti mjesto Isusovog pokopa i uskrsnuća na nov život.

Posljednje euharistijsko slavlje ovog putovanja nadbiskup Barišić predvodio je u crkvi sv. Lazara kada je poručio kako ovo slavlje nije kraj putovanja u Svetu zemlju već početak jednoga novog pogleda na svoju zemlju jer Kristovo otajstvo nije uokvireno u vrijeme i prostor, nadiđeno je i poziva svakog vjeroučitelja da mu se otvori i odgovori mu.

Marina Šimić

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)