Vjeroučitelji na stručnom skupu učitelja Hrvatskog jezika

Split, 23. i 24. lipnja 2006.

U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, 23. i 24. lipnja, na stručnom skupu učitelja hrvatskog jezika, na koji su bili pozvani i učitelji ostalih nastavnih predmeta, među tristotinjak sudionika sudjelovali su i vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Stručni skup na temu Preobrazba izobrazbe kroz duhovno egzistencijalni pristup vodio je Tomislav Ivačić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

ivancicU petak 23. lipnja u 17 sati prof. Ivančić je započeo seminar predavanjem u kojem je istaknuo važnu ulogu učitelja hrvatskog jezika koji se u radu s učenicima susreću sa egzistencijalnim pitanjima. Na njima je velika odgovornost da kod učenika razviju senzibilitet za razlikovanje pravih umjetničkih djela od ostalih tekstova dostupnih djeci i mladima. Važno je ukloniti negativistička razmišljanja iz svog života, blokirati netrpeljivost. U stvari zavoliti sebe da bi mogao zavoliti svoje učenike.

Na duhovit i zanimljiv način nastavio je, u jutarnjim satima 24. lipnja, svoje predavanje potkrijepljeno primjerima iz života. Istaknuo je važnost opraštanja. Ne dozvoliti da čovjeka uništava nepravda koju je doživio.

Uprkos gotovo nesnosnoj vrućini stručni skup se pretvorio u svojevrsnu duhovnu obnovu učitelja, koji će ponijeti kao misao vodilju, važnost razvijanja skladnih odnosa među učiteljima, a koji će se potom proširiti i na učionice. Predavač je istaknuo važnost svakog pojedinca u životu zbornice i škole jer i samo jedan pozitivan čovjek može mnogo toga učiniti za druge.

Predavanja su potakla veliki interes i lepezu različitih pitanja na koja je prof. Ivančić strpljivo odgovarao u popodnevnom dijelu skupa.

Gorana Kelam

Zanimljivosti

Stari Rimljani su vjerovali da Etna izbacuje lavu zato što u njoj živi Hefest, bog vatre, koji kuje oružje ostalim bogovima.

Humor

Novi zatvorski kapelan svoju prvu propovijed u zatvorskoj kapeli započe riječima: Drago mi je vidjeti vas ovdje okupljene u tako velikom broju…

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )