Učenici OŠ Sućidar obranili naslov državnih prvaka iz vjeronauka

Split, 11. - 13. svibnja 2009.

Pobjednici Vjeronaučne olimpijade Maloga koncila za osnovnoškolce ponovno su učenici OŠ Sućidar iz Splita, a pobjednici srednjoškolskog natjecanja su učenici SŠ „Zlatar” iz Zlatara.

Posljednjeg dana završnice državne vjeronaučne olimpijade za učenike osnovnih i srednjih škola u srijedu 13. svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu proglašeni su pobjednici. Pobjednici Vjeronaučne olimpijade Maloga koncila za osnovnu školu ponovno su učenici OŠ Sućidar iz Splita (Luka Donadini, Mateja Gudelj, Antonia Senta i Ana Tomičić s vjeroučiteljem don Ivanom Čotićem) s čak 311 bodova, 24 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu OŠ “Prof. Filip Lukas” iz Kaštel Staroga koja je osvojila 287 bodova. Treće mjesto osvojila je OŠ “Smiljevac” iz Zadra s 283 boda.

drzavno natjecanje vjeronauk2009b

Pobjednici srednjoškolskog natjecanja na državnoj razini učenici su SŠ “Zlatar” iz Zlatara (Zrinka Jurec, Antun Palanović, Andrija Jurki i Matija Knok s vjeroučiteljem Stjepanom Pavekom) s osvojenih 266 bodova, samo tri boda ispred drugoplasirane ekipe prošlogodišnjega prvaka Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” iz Splita koja je osvojila 263 boda. Treće mjesto osvojila je ekipa iz Gimnazije – Čakovec s 239 bodova.

Svim natjecateljima uručena su priznanja o natjecanju, a ekipama prigodni darovi Splitsko-makarske nadbiskupije i monografija “Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj” autorice Lidije Komes, dar Hrvatskoga radija. Po tri prvoplasirane ekipe osnovnih i srednjih škola dobile su i posebne nagrade Glasa Koncila: medalje i statue grada Splita, koje su najboljima uručili: uime Nacionalnoga katehetskog ureda predsjednik Državnoga povjerenstva za vjeronaučnu olimpijadu dr. Josip Šimunović te uime domaćina splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i Vlade Dragun, ravnatelj OŠ “Sućidar”, koja je bila domaćin održavanju samoga natjecateljskog djela ali i glavni animator kulturnoga programa. Prigodnu riječ i svoje čestitke svim natjecateljima, a osobito pobjednicima uputili su nadbiskup Barišić, ravnatelj Dragun, s. Zrinka Majstorović iz Maloga koncila te dr. fra Ante Čovo, autor ovogodišnje građe o sv. Franji Asiškome za osnovnu i srednju školu, koji je tom prigodom kazao da su franjevci najboljima darovali još jedan poseban dar – četverodnevno hodočašće u Asiz u lipnju. I ove su godine Vjeronaučnu olimpijadu zajedno organizirali Agencija za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalni katehetski ured i Glas Koncila, odnosno Mali koncil – MAK.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Drugi dan vjeronaučne olimpijade

Kako natjecanje ne bi prošlo samo u duhu znanja, vjeroučenici su posjetili i zanimljivosti grada Splita, obližnjeg Marjana kao i svetište Gospe od Otoka u Solinu

drzavno natjecanje vjeronauk2009aDrugoga dana završnoga natjecanja državne olimpijade iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola, koja se održava u Splitu, u utorak 12. svibnja vjeroučenici su u prostorijama Osnovne škole Sućidar pokazali svoje znanje o sv. Franji Asiškom kroz pismeni ispit, fotoslagalicu, rebus i križaljku te kroz već tradicionalnu igru vjeronaučnih olimpijada “Tko želi biti Isusov milijunak?”. Kako natjecanje ne bi prošlo samo u duhu znanja, vjeroučenici su posjetili i zanimljivosti grada Splita, obližnjeg Marjana kao i svetište Gospe od Otoka u Solinu, gdje su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s deset svećenika. U propovijedi je nadbiskup podsjetio na povijesnu važnost mjesta na kojem se nalaze, Gospinu prasvetištu, korijenima naše hrvatske svijesti i povijesti, vjere i kulture, u kolijevci i krstionici po kojoj smo preporođeni ušli u zajednicu europske civilizacije i kulture. Ovdje teče jedna rijeka, druga po važnosti, odmah nakon Jordana, ali za nas najvažnija rijeka Jadro gdje su naši pradjedovi po krštenju primili milosni život Božji da bi i mi danas sudjelovali u izgradnji Crkve poput sv. Franje i brojnih drugih svetaca, mučenika svjedoka kršćanske vjere. Nadbiskup je, nadalje, u propovijedi, između ostaloga, govorio o značenju krštenja koje smo primili i dostojanstvu djece Božje koje nadilazi sve zemaljske nagrade koje smo primili i koje ćemo primiti: diplome, titule. Krštenje nas stavlja u novi odnos s Nebeskim Ocem, možemo mu se obraćati kao sinovi i kćeri s “Oče naš”. Govoreći o tomu zajedništvu krštenika koji su živo kamenje ugrađeno u duhovni hram, nadbiskup je naglasio posebnu i nezamjenjivu ulogu svakoga krštenika u izgradnji Crkve potaknuvši ih na ustrajnu molitvu i učenje, rast u dobi, znanju i mudrosti kako bi bili blagoslov u Crkvi ali i u društvu. Nakon mise, vjeroučenici su ostali u razgovoru s nadbiskupom Barišićem te se zajedno s njim fotografirali na svetom mjestu bogate prošlosti u svetištu gdje je izgrađena prva crkva u Hrvata posvećena Gospi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Započelo završno natjecanje Vjeronaučne olimpijade učenika osnovnih
i srednjih škola

drzavno natjecanje vjeronauk2009Sudjeluju 34 ekipe (19 ekipa iz osnovnih i 15 iz srednjih škola) iz svih nad/biskupija Hrvatske, ukupno 170 vjeroučenika i mentora)

Završno natjecanje Vjeronaučne olimpijade učenika osnovnih i srednjih škola, na kojemu sudjeluju 34 ekipe (19 ekipa iz osnovnih i 15 iz srednjih škola) iz svih nad/biskupija Hrvatske, ukupno 170 vjeroučenika i mentora, započelo je u Splitu u ponedjeljak 11. svibnja. Državno natjecanje iz vjeronauka ove se godine, u povodu 800. obljetnice postojanja franjevačkoga reda, održava na temu “Franjo Asiški u izgradnji Crkve”. Susret vjeroučenika započeo je u Nadbiskupskom sjemeništu u opuštenom duhu pozdravima domaćina i organizatora te predstavljanjem samih ekipa, s kojima su i njihovi mentori-vjeroučitelji kao i članovi Državnoga povjerenstva Vjeronaučne olimpijade. Tako su se nazočnima obratili: zamjenik pročelnika Odjela za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije Zvonko Marić, provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, ravnatelj OŠ “Sućidar” u Splitu Vlade Dragun i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. To državno natjecanje iz vjeronauka promiče niz općeprihvaćenih vrijednosti kao što su tolerancija, pomaganje, isticanje kvalitete i sposobnosti, marljivost i rad. Zato iskreno čestitam svima onima koji su dali i daju svoj doprinos organizaciji ove olimpijade. Svi ne ćete moći ostvariti svoje želje s kojima ste došli ali samim tim što ste došli već ste postigli mnogo jer ste među najboljima, kazao je ravnatelj Filipović. Radi ovoga događaja radostan je i sv. Dujam, biskup i mučenik, zaštitnik Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije kojega smo proslavili prije nekoliko dana. Vjerujemo da će ovaj događaj imati odjeka u svakom od nas jer izgrađuje Crkvu u sebi, kazao je nadbiskup Barišić zaželjevši svim natjecateljima i njihovim mentorima koristan i radostan boravak u Splitu. Kulturni program, koji je vodila vjeroučiteljica Helena Balajić, svojim su nastupima uzveličali: klapa Kampaneli, učenici iz OŠ “Sućidar” koji su izveli stare splitske plesove i stihove na čakavskom narječju te domaćin Mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić”, čija je ekipa prošle godine pobijedila na vjeronaučnoj olimpijadi.

Na samom natjecanju, koje se održava u utorak 12. svibnja u prostorijama Osnovne škole Sućidar čija je ekipa prošle godine pobijedila na Olimpijadi, vjeroučenici će pokazati svoje znanje o sv. Franji Asiškom kroz pismeni ispit, fotoslagalicu, rebus i križaljku te kroz već tradicionalnu igru vjeronaučnih olimpijada “Tko želi biti Isusov milijunak?”, koja uvijek i “iznjedri” pobjednika. Kako natjecanje ne bi prošlo samo u duhu znanja, vjeroučenici će posjetiti i zanimljivosti grada Splita, obližnjeg Marjana kao i svetište Gospe od Otoka u Solinu, gdje će sudjelovati na euharistijskom slavlju. I ove godine Vjeronaučnu olimpijadu zajedno organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Nacionalni katehetski ured i Glas Koncila, odnosno Mali koncil – MAK.

text: IKA, foto: Glas koncila

Zanimljivosti

Konoplja je u razdoblju od 3000 godina, sve do 1883., bila bila najkorisnija biljka. Koristila se za izradu tkanina, sapuna, papira, lijekova i ulja.

Humor

Poslije sprovoda svi dolaze ožalošćenom udovcu. Samo što su sjeli počne strašno nevrijeme s grmljavinom. Udovac s dubokim uzdahom reče: ‘Evo, upravo je stigla gore.’

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)