Teološko-katehetski program cjeloživotnog učenja za odgojiteljice u predškolskim ustanovama

Split, 17. studenoga 2018.

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije organizira jednogodišnji teološko-katehetski program cjeloživotnog učenja za odgojiteljice u predškolskim ustanovama.

Tim povodom, u subotu 17. studenoga 2018. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta održan je preliminarni sastanak 37 prijavljenih odgojiteljica (s područja Splitsko-makarske, Šibenske i Dubrovačke nad/biskupije) s don Josipom Perišem, predstojnikom Katehetskog ureda i prof. dr. Jadrankom Garmaz, voditeljicom programa i pročelnicom Katedre religiozne pedagogije i katehetike.

Nakon pozdrava i molitve, don Josip Periš najprije je zahvalio svim odgojiteljicama na njihovim prijavama, posebno naglašavajući vrijednost njihove unutarnje motivacije i samoinicijative, kao i dodatan napor koji će uložiti slušanjem predavanja i polaganjem ispita. Uz opće upute vezane uz program cjeloživotnog učenja, predstojnik se osvrnuo na sam stručni profil odgojiteljice u vjeri, kao i na važnost njezinog osobnog kršćanskog opredjeljenja. Naglasio je kako je vjerski odgoj integriran u redoviti odgojiteljski rad s djecom.

U drugom dijelu sastanka prof. Garmaz predstavila je okvirni program i sadržaj seminara. Kratko je predstavila svih devet teoloških disciplina koje će odgojiteljice slušati tijekom 18 subota. Praktične vježbe bit će organizirane u vjerskim vrtićima, a uključivat će hospitacije i izradu i izvedbu oglednih priprema.

Na kraju seminara svim polaznicima, koji budu redovito pohađali predavanja i položili ispite, izdat će se posebna potvrdnica (20 ECTS bodova), na temelju koje će dijecezanski biskup službeno dodjeljivati kanonski mandat (missio canonica) pojedinoj odgojiteljici. S kanonskim mandatom odgojiteljica u predškolskoj ustanovi imat će službeno crkveno poslanje i odobrenje za vjerski odgoj.

Odgojiteljice su aktivno sudjelovale na sastanku te nizom konkretnih pitanja još jednom potvrdile svoj osobni afinitet prema vjerskom odgoju. Program teološko-katehetskog doškolovanja započinje 24. studenoga 2018. godine, do kada očekujemo još prijava zainteresiranih odgojiteljica.

Ivana Perčić

Zanimljivosti

Konoplja je u razdoblju od 3000 godina, sve do 1883., bila bila najkorisnija biljka. Koristila se za izradu tkanina, sapuna, papira, lijekova i ulja.

Humor

- Čuvajte se dobro, jer ne želim mučenike čijim relikvijama nema ni traga ili su neprikladne za izlaganje pred štovatelje…

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)