Novi tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje - Mandilion

Split. 4. - 8. prosinca 2023.

Tečaj ikonopisanja održavat će se od 4. prosinca do 8. prosinca 2023. u prostorijama Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić u Franjevačkom klerikatu O. fra Ante Antića (Put iza nove bolnice 10c) i to radnim danom u vremenu od 16 do 20 sati (po dogovoru - ovisno o radnom vremenu) i subotom od 9 do 13 sati.

Polaznici će se upoznati s osnovama tehnike ikonopisanja, obrade i pripreme dasaka te proći cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja i pozlate ikone. Upoznat će se i s molitvom srca na praktičan način, povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja te će učiti interpretirati zadanu ikonu. Predznanje i osobita darovitost nisu uvjet za sudjelovanje.

Na kraju tečaja nove ikone će se blagosloviti i polaznici će ih ponijeti kućama. Ikonopisat će se presveto lice Gospodina Isusa Krista po uzoru na drevnu ikonu poznatu pod nazivom Mandilion.

Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli, razvija estetsku dimenziju, a može pomoći u vještinama rada s djecom i mladima u vjeronauku. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Sudionici tečaja svjedoče o brojnim blagodatima ikonopisanja i prisutnosti ikone u domu, a nerijetko se u ikonopisanje uključe i drugi članovi obitelji. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima; tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. stoljeća.

Tečaj će voditi restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i magistra teologije Lidija Piskač, članice Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić te dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.

Sve dodatne informacije o samom tečaju, kao Vaše upite možete poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Cijena tečaja uz subvenciju Katehetskog ureda iznosi 55 €. Prijava se, uz plaćanje, vrši u Katehetskom uredu najkasnije do 25. studenoga 2023. godine.

 

Zanimljivosti

Statistike pokazuju da ljudi koji najčešće ginu u pljačkama banaka jesu pljačkaši.Dakle, ne kradi i smanjiti ćeš rizik da budeš ubijen u pljački banke.

Humor

Jednom prilikom su upitali jednu majku kako je njen sin tako dobar u crkvi. – Pa kažem mu, ako bude bio nemiran zbunit će svećenika, pa će on propovijed početi opet ispočetka. I to uvijek upali.

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)