Novi tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje

Split, 1. - 9. ožujka 2024. godine

Tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje održavat će se od 1. do 9. ožujka 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić u Franjevačkom klerikatu O. fra Ante Antića (Put iza nove bolnice 10c).

Radionice će se odvijati:
1.3.2024. (petak )16 do19 sati
2.3.2024. (subota) 9 do13 sati
3.3.2024. (nedjelja) 10 do 12 sati ili prema dogovoru
8.3.2024. (petak) 16 do19 sati
9.2.2024. (subota) 9 do 13 sati
Blagoslov će se održati prema dogovoru.


Polaznici će se upoznati s osnovama tehnike ikonopisanja, obrade i pripreme dasaka te proći cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja i pozlate ikone. Upoznat će se i s molitvom srca na praktičan način, povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja te će učiti interpretirati zadanu ikonu. Predznanje i osobita darovitost nisu uvjet za sudjelovanje.
Na kraju tečaja nove ikone će se blagosloviti i polaznici će ih ponijeti kućama.


Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli, razvija estetsku dimenziju, a može pomoći u vještinama rada s djecom i mladima u vjeronauku. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Sudionici tečaja svjedoče o brojnim blagodatima ikonopisanja i prisutnosti ikone u domu, a nerijetko se u ikonopisanje uključe i drugi članovi obitelji. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima;tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. stoljeća.
Tečaj će voditi restauratorica i konzervatorica Bruna Periš i magistra teologije Lidija Piskač, članice Hrvatske udruge ikonopisaca Josip Ružić te dugogodišnje voditeljice tečajeva ikonopisanja u Splitu i Zagrebu.
Sve dodatne informacije o samom tečaju, kao Vaše upite možete poslati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Cijena tečaja uz subvenciju Katehetskog ureda iznosi 55 €. Prijava se, uz plaćanje, vrši u Katehetskom uredu najkasnije do 27. veljače 2024. godine.

Zanimljivosti

Statistike pokazuju da ljudi koji najčešće ginu u pljačkama banaka jesu pljačkaši.Dakle, ne kradi i smanjiti ćeš rizik da budeš ubijen u pljački banke.

Humor

– Koliko Microsoftovih programera treba da zamijene žarulju? – Ni jedan. Oni mrak proglase standardom.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )