Sveta misa za srednjoškolce i profesore grada Splita

Split, 26. rujna 2019.

Prigodom početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano euharistijsko slavlje za srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita. U koncelebraciji je bio i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

srednj19 01

Osvrćući se na prvo čitanje iz knjige proroka Hagaja (Hag 1, 1-8), mons. Barišić u homiliji je istaknuo kako Izraelci zaboravljaju na Gospodina po povratku u Jeruzalem i svatko se usmjerava samo na sebe i izgradnju svoje vlastite kuće, pri tome govoreći kako još nije vrijeme za izgradnju Doma Gospodnjega. „Gospodin je izbavio Izraelce iz babilonskog sužanjstva preko kralja Kira koji ih vraća u njihove domove. No, Izraelci se ne usmjeravaju na izgradnju Doma Gospodnjega, na izgradnju duhovnih i moralnih vrednota, nego se svatko okreće prema svom vlastitom ja i prema svojoj vlastitoj kući. Stalno ističu kako još nije vrijeme za izgradnju Doma Gospodnjeg. Zato Gospodin šalje proroka koji ih upozorava na njihove pogrešne prioritete“, rekao je nadbiskup. Obraćajući se učenicima, potaknuo ih je na mudro korištenje svoga vremena i pravilno postavljanje ljestvice životnih vrednota. „Ako pravilno postavite svoje vrijednosti, pronaći ćete vrijeme za ispunjenje svih svojih obveza i ništa vam u životu neće predstavljati veliki problem. Tada ćete spoznati kako ima vremena i pobijediti ‘izraelsko opravdanje’ o nedostatku vremena. Na taj način ostvarujemo krepostan život koji je suprotnost od lijenosti, brige i pritiska“, ustvrdio je mons. Barišić.

srednj19 02

U nastavku propovijedi, nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Lk 9, 7-9), upozorio je srednjoškolce na opasnost po kojoj Isus postaje samo predmet podučavanja. „U školskom vjeronauku spoznajna razina ima veliku važnost. Krista trebamo upoznati kako bismo mu mogli povjerovati. No, ukoliko ga upoznamo samo na razini znanja, a ne i na razini osobnog susreta, naše učenje neće uroditi plodom. Naš Gospodin traži osobni susret kroz koji nam postaje prijatelj. U suprotnom, ostaje nam dalek bez obzira na gradivo koje smo naučili“, poručio je nadbiskup.

Nadbiskup je zatim istaknuo kako se u evanđeoskom tekstu vide pokušaji definiranja Kristove novosti. „Isusovi suvremenici nikako ne uspijevaju definirati njegovo djelovanje. Jedni smatraju kako je Ivan uskrsnuo od mrtvih, drugi govore o pojavljivanju proroka Ilije, dok treći smatraju kako je ustao neki od drevnih proroka. Gospodin Isus uistinu jest prorok nad prorocima koji i nas poziva na prorokovanje u svijetu u kojem živimo. Herod ne može razumjeti Isusa jer nije otvoren za novost njegova prorokovanja. Vi ste, draga mladosti, pozvani na nadilaženje Herodove zatvorenosti i na prorokovanje u suvremenom svijetu. Vaš napor i trud je sjeme boljeg društva, države i Crkve. Naša ste nada i proročko obećanje. Po svojim vrednotama i dobi proroci ste i svježina ovoga svijeta“, ohrabrio je mons. Barišić mlade srednjoškolce, zaželjevši svima Duhom ispunjenu i blagoslovljenu novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Na svetoj misi, koju je svojim pjevanjem uzveličao VIS Izidor iz župe sv. Andrije sa Sućidra, okupilo se oko 400 srednjoškolaca. Liturgijska čitanja, molitvu vjernika i prinos darova pripremili su i animirali učenici Zdravstvene škole u Splitu s njihovom vjeroučiteljicom Mirjanom Vučica. Na kraju svete mise predstojnik don Josip Periš uputio je riječi zahvale svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u organizaciji ovog euharistijskog slavlja kao snažnog svjedočanstva ljudskog i kršćanskog zajedništva.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Jedan talenat teži oko 30 kg, a u novozavjetno vrijeme je postojao i dvostruki talenat koji je težio oko 60 kilograma.

Humor

Izgledate potišteno, velečasni. – zabrinuto će neki župljanin svom župniku. – Kako ne bi bio, sutra imam vizitaciju. – Što je vizitacija? – Posjet. Ali ne bilo kakav. Kako da vam objasnim? Posjet je kad Vam punac dođe u kuću, a vizitacija kad dođe punica.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)