Sveta misa za srednjoškolce i njihovih profesore

Split, 25. rujna 2014.

Svečano euharistijsko slavlje za uspješan i blagoslovljen početak nove školske godine za srednjoškolce, njihove profesore i ravnatelje na području grada Splita, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, 25. rujna 2014. godine u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu.

U koncelebraciji su bili don Nikola Mikačić i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije koji već tradicionalno, u suradnji sa srednjoškolskim vjeroučiteljima, organizira ovo misno slavlje.

sveta_misa_srednjoskolci2014

Nadbiskup je sa srednjoškolcima podijelio razmišljanje o Hvalospjevu ljubavi iz Pavlove poslanice Korinćanima. Kazao je kako se mnogi slažu da je taj himan ono najdublje i najljepše što je ljudsko srce i um moglo izreći o ljubavi. „Ovaj misterij ljubavi svatko može otkriti u sebi jer smo stvoreni na sliku Božju, a Bog je sama ljubav i iz ljubavi prema nama postao je čovjekom. Mi možemo voljeti i ljubiti upravo zato što smo voljeni i ljubljeni. Taj događaj utjelovljenja središnji je događaj čitavog čovječanstva, no moramo se zapitati je li to središnji događaj mog života i naših odnosa“, istaknuo je nadbiskup. Dodao je da pred ovom Ljubavi čovjek ne bi smio ostati hladan i indiferentan, no nažalost puno je onih koji ne dozvoljavaju da ih ona zahvati.

Govoreći o njihovom srednjoškolskom obrazovanju i odgoju, nadbiskup je mladima kazao da je znanje potrebno, ali nije dovoljno jer smo kroz povijest bili svjedoci brojnih ljudi koji su imali puno znanja, ali ne i ljubavi. Stoga su činili mnogo zla, a posljedice njihovih nedjela vidljive su i danas. Naglasio je da je uz znanje potrebno imati i puno ljubavi koja će prožimati naša srca i odnose i da po tome moraju biti prepoznatljivi. „Što od vas očekuje ovo vrijeme i ovaj svijet i što u vama vidi? Ne znam, no duboko vjerujem da ste vi kao izviđači koji u ovo nezadovoljno društvo, prepuno sumnje i pesimizma, oduševljeno nose nadu i optimizam. Mnogi vas žele preplašiti raznim gigantima koji će vam se naći na putu. Sad je to neki školski predmet ili profesor, a kasnije nešto drugo, no ne bojte se i ne dajte se pokolebati jer niste sami“, poručio im je nadbiskup i ukazao na prijateljstvo kao važnu dimenziju njihova mladenaštva, za koje smatra da je most na kojem se susreće Isus Krist. „Sretan sam i ponosan što imamo zdravu i dobru mladež. Htio bih da u ovom zajedništvu vas, vaših profesora, ravnatelja, roditelja i nas svećenika, osjetite radost životnog hoda i gradnje novih odnosa. Želim vam puno uspjeha u stjecanju novih znanja, ali i da rastete u onome što ostaje trajno, a to je ljubav i sve što se iz nje rađa“, zaključio je nadbiskup.

Slavlje je pjevanjem pratio VIS mladih „Gospini anđeli“ iz Kaštel Gomilice, a učenici Turističko-ugostiteljske i Ekonomsko-birotehničke škole, sa svojim vjeroučiteljima, animirali su prinos darova i molitve vjernika. Na samom kraju okupljenima se obratio i don Josip Periš, koji je zahvalio Ocu nadbiskupu na ohrabrujućoj pastirskoj riječi mladima, braći franjevcima što svake godine daju prostor crkve Gospe od zdravlja za ovu misu te svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga slavlja.

Kristina Bitanga

FOTO GALERIJA - foto Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Svetiše Jasna Gora u Poljskoj najveće je marijansko svetište na svijetu čiji nastanak nije vezan uz ukazanja. To je ujedno i svetište u koje dolazi najveći broj hodočasnika pješice – oko 200 tisuća od ukupno 4-5 milijuna hodočasnika godišnje. Neke grupe hodočasnika pješaka broje i 20 000 vjernika.

Humor

Na Havajima uzimaju drugi pokrivač. +18°C Dalmatinci, Talijani i Grci uključuju grijanje. +15°C Dalmatinci panično kupuju drugu jaknu od perja s kapuljačom. +10°C Dio životinja priprema se za zimski san. +5°C Dalmatinci masovno odlaze na bolovanje. 0°C Talijanski automobili ne mogu upaliti. -1°C Dah se jasno vidi, a Rusi jedu sladoled i piju hladno pivo. -10°C Francuski automobili ne mogu upaliti. -12°C Politicari počinju pričati o beskućnicima. -15°C Američki automobili ne mogu upaliti. -20°C Dah se može, ne samo vidjeti nego i čuti. -25°C Japanski automobili ne mogu upaliti. -29°C Njemački automobili ne mogu upaliti. -30°C Rusi zakopčavaju gornje gumbe na košuljama. -35°C Ni jedan normalni automobil ne može upaliti. -40°C Ruski automobil ne može upaliti. -50°C Mnogi stanovnici Helsinkija umiru od hladnoće. -60°C U Moskvi zakopčavaju kapute, navlače šubare i rukavice. -80°C Čak i odvjetnici zavlače ruke u vlastite džepove. -100°C Oceani su pokriveni višemetarskim ledom te izumire posljednja flora i fauna na zemlji. -120°C Alkohol se smrzava, a Rusi padaju u tešku depresiju. -273,15°C Takozvana “apsolutna nula” prekida kretanje elementarnih čestica u svakoj materiji. Sa smrznutim suzama na licu, zadnji preživjeli Rus posljednjom snagom liže okamenjeni grumen votke.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)