Sveta misa za srednjoškolce i njihove profesore

Split, 27. rujna 2012.

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečano misno slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita i okolice prigodom početka nove školske godine.

Tako je svečano euharistijsko slavlje upriličeno u četvrtak 27. rujna u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, a predvodio ga je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem. Kao i svake godine, euharistijsko slavlje animirali su vjeroučitelji sa svojim učenicima. Ove godine prinos darova i molitvu vjernika pripremili su vjeroučenici Prve splitske gimnazije sa svojim vjeroučiteljima Jerkom Župom i Anitom Vuletin. Cjelokupno slavlje svojom pjesmom uljepšao je vokalno-instrumentalni sastav „Izidor“ sa splitskog Sućidra.

Sveta misa srednjoskolci2012

Obraćajući se mladim vjeroučenicima mons. Barišić u svjetlu biblijskih čitanja govorio o ispraznostima ali i o onome što ispunja ljudsko srce. Naizgled nam se čini da su Propovjednikove riječi iz Prvoga čitanja pune defetizma i pesimizma. Možemo pomisliti da je dobio loše ocjene ili da mu nije ljubav uzvraćena. No to bi bili pogrješni zaključci. U njegovim riječima osjećamo dodir s temeljem života, onim temeljem koji je opjevan u poeziji, prikazan u drami. Propovjednik je mogao živjeti po ljudsku vrlo dobar život uživajući u bogatstvu, ugledu i časti, no unatoč tomu uviđa da je sve to ispraznost bez Boga. Zaključuje da samo Bog može ispuniti ljudski život, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Povezujući to s novozavjetnim tekstom koji govori o Herodovoj radoznaloj potrazi za novošću o kojoj svi pričaju, za Isusom Kristom, naglasio je kako radoznalost – koja je na poseban način odlika mladih ljudi – nije dovoljna. U potrazi sa smislom i ispunjenošću života radoznalost nas ostavlja na površini ukoliko je ne prati udivljenje. U tom je surječju nadbiskup ohrabrio mlade da se ne boje hoditi kroz „vrata vjere“ kako bi što bolje upoznali Isusa Krista, novost koja ispunja i osmišljava njihov život. Njemu mogu predati sve svoje radosti i žalosti, uspjehe i neuspjehe, strahove i nade, planove i programe. Podsjetio ih je da sve veliko i važno u životu iziskuje zalaganje i žrtvu. Svoju je propovijed zaključio slikom lijepoga lopoča u rijeci kojega peteljka čvrsto drži da ga bujice i vjetrovi ne otrgnu, zaželjevši im da budu ta ljepota čvrsto ukorijenjena u Isusu Kristu te da im na tom putu odrastanja u vjeri budu od pomoći njihovi roditelji, vjeroučitelji i učitelji. Na sve je zazvao Božji blagoslov te poželio svima uspješnu novu školsku godinu.

Riječi zahvale svima – Bogu, roditeljima, vjeroučiteljima, profesorima, ravnateljima a posebno mladima – na kraju misnog slavlja uputio je i mr. Periš izrazivši zadovoljstvo što su već niz godina, ovom susretu, domaćini braća franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

U povijesti je bio jedan papa koji nikada nije bio papa. Naime, Stjepan preziter je izabran za papu 22.ožujka 752. godine, ali je nakon dva dana umro i nije posvećen za papu. Novi papa, Stjepan II, izabran je 26.ožujka 752.

Humor

Vračara će jednoj ženi: “Vidim u kartama da će vaš muž uskoro umrijeti…” “To znam”, odgovori žena, “a što kažu karte hoće li biti istrage?”.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)