Sveta misa za srednjoškolce i njihove profesore

Split, 27. rujna 2012.

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečano misno slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita i okolice prigodom početka nove školske godine.

Tako je svečano euharistijsko slavlje upriličeno u četvrtak 27. rujna u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, a predvodio ga je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem. Kao i svake godine, euharistijsko slavlje animirali su vjeroučitelji sa svojim učenicima. Ove godine prinos darova i molitvu vjernika pripremili su vjeroučenici Prve splitske gimnazije sa svojim vjeroučiteljima Jerkom Župom i Anitom Vuletin. Cjelokupno slavlje svojom pjesmom uljepšao je vokalno-instrumentalni sastav „Izidor“ sa splitskog Sućidra.

Sveta misa srednjoskolci2012

Obraćajući se mladim vjeroučenicima mons. Barišić u svjetlu biblijskih čitanja govorio o ispraznostima ali i o onome što ispunja ljudsko srce. Naizgled nam se čini da su Propovjednikove riječi iz Prvoga čitanja pune defetizma i pesimizma. Možemo pomisliti da je dobio loše ocjene ili da mu nije ljubav uzvraćena. No to bi bili pogrješni zaključci. U njegovim riječima osjećamo dodir s temeljem života, onim temeljem koji je opjevan u poeziji, prikazan u drami. Propovjednik je mogao živjeti po ljudsku vrlo dobar život uživajući u bogatstvu, ugledu i časti, no unatoč tomu uviđa da je sve to ispraznost bez Boga. Zaključuje da samo Bog može ispuniti ljudski život, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Povezujući to s novozavjetnim tekstom koji govori o Herodovoj radoznaloj potrazi za novošću o kojoj svi pričaju, za Isusom Kristom, naglasio je kako radoznalost – koja je na poseban način odlika mladih ljudi – nije dovoljna. U potrazi sa smislom i ispunjenošću života radoznalost nas ostavlja na površini ukoliko je ne prati udivljenje. U tom je surječju nadbiskup ohrabrio mlade da se ne boje hoditi kroz „vrata vjere“ kako bi što bolje upoznali Isusa Krista, novost koja ispunja i osmišljava njihov život. Njemu mogu predati sve svoje radosti i žalosti, uspjehe i neuspjehe, strahove i nade, planove i programe. Podsjetio ih je da sve veliko i važno u životu iziskuje zalaganje i žrtvu. Svoju je propovijed zaključio slikom lijepoga lopoča u rijeci kojega peteljka čvrsto drži da ga bujice i vjetrovi ne otrgnu, zaželjevši im da budu ta ljepota čvrsto ukorijenjena u Isusu Kristu te da im na tom putu odrastanja u vjeri budu od pomoći njihovi roditelji, vjeroučitelji i učitelji. Na sve je zazvao Božji blagoslov te poželio svima uspješnu novu školsku godinu.

Riječi zahvale svima – Bogu, roditeljima, vjeroučiteljima, profesorima, ravnateljima a posebno mladima – na kraju misnog slavlja uputio je i mr. Periš izrazivši zadovoljstvo što su već niz godina, ovom susretu, domaćini braća franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Ne zna se kad niti kako je nastala slika Crne Gospe u Jasnoj Gori u Poljskoj. Autorstvo slike tradicija pripisuje čak sv. Luki Evanđelistu.

Humor

Djeca se igraju mobitelima u pješčaniku, a jedina odgojiteljica drijema na klupi. – Kako možete spavati, to su mala djeca… razbježat će se – probudi ju prolaznik. – Neće oni nigdje. Wi – Fi nam je ograničen na pješčanik.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)