Sveta misa za srednjoškolce i njihove profesore

Split, 28. rujna 2011.

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečano misno slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita i okolice prigodom početka nove školske godine.

Tako je svečano euharistijsko slavlje upriličeno u srijedu 28. rujna u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, a predvodio ga je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda mr. don Josipom Perišem. Kao i svake godine, euharistijsko slavlje animirali su vjeroučitelji sa svojim učenicima.

misa srednjoskolci 2011

Ove godine prinos darova i molitvu vjernika pripremili su vjeroučenici Zdravstvene škole, a čitanja su pripremili mladi Elektrotehničke škole. Cjelokupno slavlje svojom pjesmom uljepšao je vokalno-instrumentalni sastav „Gospa od zdravlja“. Obraćajući se mladim vjeroučenicima mons. Ćubelić ih je pozvao da razvijaju svoje talente te tako postanu blagoslov jedni drugima, svojim roditeljima, školi i mjesnoj Crkvi. Pozvao ih je i na zahvalnost Bogu, roditeljima i profesorima što im je omogućeno dugotrajno školovanje, za razliku od njihovih vršnjaka u dalekom svijetu koji o tomu samo mogu sanjati. Sada kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u EU i kada će svi iz 28 zemalja članica imati jednaka prava za zaposlenje, oni koji bolje uče zasigurno će imati više šansi. Stoga je potaknuo mladež da ne propuštaju drugima ta mjesta nego da se trude biti izvrsni učenici jer su to „njihova mjesta“. Potaknuo ih je, također, da njeguju hrvatski jezik. „Dobro je netko definirao mladoga čovjeka kao ‘otok znatiželje u moru pitanja’. Budite znatiželjni! Pitajte! Istražujte! Odabirite dobro i potičite jedni druge na dobro! Prihvaćajte odgovornosti! Dok prkosite svima u ovoj dobi kad tražite svoju samostalnost, nastojite nikoga ne povrijediti“, kazao je mons. Ćubelić. Budući da se većina mladih, koji su i ovoga puta ispunili omiljenu splitsku crkvu, nalazi pred primanjem sakramenta potvrde a koji označava svojevrsnu zrelost, podsjetio ih je da je znak zrelosti ne udovoljavanje svome egoizmu nego udovoljavanje drugima te činjenje drugima ono što bi željeli da drugi njima čine.

Svoju je propovijed završio mladenačkim jezikom govoreći o važnosti prijateljstva ne onoga preko facebooka koji se postiže jednim klikom na „Potvrdi“ nego onoga koji iziskuje zajedničko vrijeme u susretima lice u lice te istinsko dijeljenje i tuge i radosti. „Bogatstvo je imati prijatelje. Tražite prijatelje! Izgrađujte iskreno prijateljstvo! Čuvajte prijatelje! I ne zaboravite onoga pravoga prijatelja na kojega se uvijek možemo osloniti, na Isusa Krista“, poručio je mons. Ćubelić učenicima, obećavši im da će ih i dalje svakodnevno nositi u svojim molitvama. Riječi zahvale svima, Bogu, roditeljima, odgajateljima, nastavnicima, profesorima, ravnateljima a posebno mladima, na kraju misnog slavlja uputio je i mr. Periš izrazivši zadovoljstvo što su već niz godina, ovom susretu, domaćini braća franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Jedan talenat teži oko 30 kg, a u novozavjetno vrijeme je postojao i dvostruki talenat koji je težio oko 60 kilograma.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)