Sveta misa za srednjoškolce i njihove profesore

Split, 23. rujna 2010.

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečano misno slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita prigodom početka nove školske godine.

Tako je svečano euharistijsko slavlje upriličeno u četvrtak 23. rujna u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, a predvodio ga je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda mr. don Josipom Perišem i franjevcima iz samostana. Kao i svake godine, euharistijsko slavlje animirali su vjeroučitelji sa svojim učenicima, a cjelokupno slavlje svojom je pjesmom uljepšao vokalno-instrumentalni sastav „Izidor“ iz župe Sv. Andrije sa splitskog Sućidra.

nadbiskup srednjoskolci2010

„Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog“ – započeo je nadbiskup svoju propovijed riječima iz knjige Propovjednika. Živimo u tom vremenu i uočavamo koliko ga treba proći da bi izraslo jedno stablo ili voćka. Kada bismo ga nasilno usporili ili ubrzali voćka bi se vjerojatno osušila, nastala bi neka anomalija. Tako se događa i s našim razvojem, naglasio je mons. Barišić te nastavio: „Neki analitičari kažu da danas mladi preforsirano postaju odrasli. To nije normalan razvoj. Vrijeme ne treba forsirati, treba poštivati faze razvoja i opasno ih je ubrzavati“. Osvrnuvši se na evanđeoski tekst koji donosi Isusov upit upućen učenicima: „Što vi kažete tko sam ja?“ nadbiskup je mlade podsjetio na važnost samosvijesti vlastitoga identiteta, osobnoga, vjerničkog, nacionalnog. „Volite svoj život, svoju obitelj, svoju vjeru, kulturu, tradiciju, svoju domovinu. Neka ova godina bude godina snažnije svijesti vlastitoga identiteta i ponosa. Darove i talente koje vam je Bog dao koristite za dobro i korisno. I ne bojte se, Krist vam ništa neće oduzeti, a dat će vam sve što vam je potrebno“ – poručio je mons. Barišić zahvalivši svim roditeljima, odgajateljima, katehetama, profesorima i ravnateljima koji su svoje živote posvetili odgoju hrvatske mladosti.

Na kraju riječ zahvale svima koji su uzveličali misno slavlje uputio je i mr. Periš izrazivši zadovoljstvo što su već četvrtu godinu, ovom susretu, domaćini franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu te što iz godine u godinu u slavlju sudjeluje sve više srednjoškolaca, ove godine njih oko 700 predvođeni svojim profesorima.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Agori, štovatelji božice Kali, ženske manifestacije boga Šive, žive na krematorijima, meditiraju sjedeći na mrtvacima, jedu ljudsko meso, a ponekad čak i spolno opće sa mrtvacima. Smatraju da konzumiranjem droga i alkohola, te jedenjem zaista svega zadovoljavaju božicu. Velika većina ih nije dovoljno snažna za takav način štovanja pa poludi.

Humor

U avionskoj nesreći poginuli papa, pastor i rabin. Zbog prevelike gužve sv. Petar ih privremeno pošalje Luciferu. Iako ih je ovaj veoma rado primio nakon nekoliko sati nazove sv. Petra: “Petre, oprosti ali možeš li preuzeti ovu trojicu koje si mi zadnje poslao? Ovaj u bijelom od kad je ušao ne prestaje opraštati; ovaj u crnom odijelu propovijeda i obraća na sve strane; a ovaj sa šeširom je već uspio skupiti novce za klima uređaj.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)