Sveta Misa za srednjoškolce grada Splita

Split, 24. rujna 2015.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa srednjoškolskim vjeroučiteljima već tradicionalno prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine organizira svečano euharistijsko slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita.

Svetu misu, u kojoj su srednjoškolci zajednički molili za uspješnu i blagoslovljenu školsku godinu, predvodio je 24. rujna 2015. godine u crkvi Gospe od zdravlja splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s osobnim tajnikom don Nikolom Mikačićem i predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem.

Misa srednjoskolci2015a 1024x628

srednjoškolci na svetoj Misi

Nadbiskup je u homiliji kazao kako danas često čujemo opravdanja, koja nerijetko i sami koristimo, da nemamo vremena. To se čini točnim zato što veliki dio našeg vremena uzima virtualni svijet, ali istina je da nam je Gospodin dao dovoljno vremena za sve što nam treba, samo ga je potrebno dobro rasporediti. „Nismo gospodari vremena, ono nam je darovano. Stoga je bitno odgovorno upravljati i raspolagati s tim darom. Gospodin želi da budemo suvremeni, a to znači aktivni u svom vremenu“ – istaknuo je nadbiskup. Pozvao je vjeroučenike da budu oni koji neće trčati za vremenom nego će vladati svojim vremenom te da, poput proroka Hagaja iz prvog čitanja, budu mali proroci u svojim sredinama, u vremenu u kojem žive.

Osvrćući se na evanđelje u kojem je Herod čuo i interesira se za Isusa, nadbiskup je naglasio kako se i Isusovi učenici također pitaju tko je on, no kako postoji velika razlika. Herod osluškuje što drugi o Isusu govore, a učenici se pitaju iz iskustva njegove blizine. „Potrebno je da i mi danas, u moru informacija koje nas svakodnevno zagušuju, doživljavamo Isusa ne po čuvenju nego iskustveno, izbliza. Potrebno nam je upoznati ga i ugraditi njegovu istinu u naš život kako bismo osjetili radost i zadovoljstvo u ovom vremenu koje nam je darovano“, zaključio je nadbiskup i svima zaželio blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.

Misa srednjoskolci2015

nadbiskup propovijeda

Misno slavlje pjevanjem je obogatio VIS „Izidor“ sa župe sv. Andrije na Sućidru u Splitu, a liturgijska čitanja, molitvu vjernika i prinos darova animirali su učenici splitske IV. gimnazije „Marko Marulić“ sa svojim vjeroučiteljicama Nedom Nižetić i Anom Balta.

Na kraju se okupljenima obratio i predstojnik don Josip Periš, koji je zahvalio nadbiskupu na ohrabrujućoj pastirskoj riječi, franjevcima što svake godine daju prostor crkve Gospe od zdravlja za ovu misu, te svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga slavlja. „Vjerujem da će vam ova sveta misa biti poticaj da s Gospodinom uđete u ovu školsku godinu i da vam Isus Krist bude nadahnuće u svim životnim koracima, a posebno u vašim školskim obvezama“, zaključio je Periš.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Sv. Leonard Portomauricijski podigao je sredinom 18. stoljeća 572 križna puta u Italiji.

Humor

– Gdje ćeš za Božić? – Na ponoćku u župnu crkvu.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)