Sveta misa za srednjoškolce 2007.

Split, 27. rujna 2007.

Povodom početka nove školske godine, splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić predvodio je 27. rujna koncelebrirano misno slavlje za sve srednjoškolce grada Splita, u crkvi Gospe od zdravlja.

srednjoskolci misa2007Mnoštvo mladih, a mnogi od njih i sa školskim torbama na leđima, ispunilo je prostranu lađu crkve da bi zajedno sa svojim nadbiskupom, ovim misnim slavljem zazvali Božju pomoć i blagoslov za uspješnu novu školsku godinu. Zajedno s njima i njihovim vjeroučiteljima na ovoj svetoj misi bio je i primjetan broj profesora drugih predmeta.

Obrativši se srednjoškolcima u uvodnom dijelu mise nadbiskup Barišić im je naglasio nezaobilaznu ulogu škole u društvu uopće, a u prigodnoj homiliji govorio im je o ljudskom znanju, te pri tom naglasio: – Ako znanje ne služi na dobro pojedinca i na opće dobro ono postaje ideologija. Jaz između bogatih i siromašnih, dogodio se upravo zbog instrumentalizacije znanja. Isus proročki govori o znanju, rekao je nadalje splitsko-makarski metropolit, oslonivši se pri tom na navještaj iz Lukinog evanđelja koji govori o Isusovom nastupu u sinagogi kada razvija svitak proroka Izaije. –Sinagoga je bila škola, i Isus pred sobom ima mnoštvo koje ga sluša. Proroka Izaiju on komentira svojim životom. Ukoliko smo povezani s Kristom i mi smo proroci svoga vremena. On vidi i vas danas ovdje. On sam je apsolutna novost u kojem osoba dolazi do izražaja. A osoba otkriva svoj identitet ne samo u obitelji nego i u školi. Stoga, neka vam škola bude produžetak obitelji da u njoj otkrijete svoj identitet. U njoj osjetite da pripadate nekome i neka vam ona bude autentični način življenja vašega „biti“. U tome vam pomažu i vaši profesori, nesebično vam se darujući i nastojeći biti vama u službi. Oni vam pomažu da se „vaša knjiga razvije“. Eto zato škola ima onu dimenziju produžene obitelji – pojasnio je nadbiskup. Ovdje smo zato da bismo zamolili Gospodina da ostvarimo proroštvo života u svom vremenu i u svome narodu. To je proroštvo slobode, solidarnosti i ljubavi. Neka ova godina bude godina milosti i neka bude obilježena prisutnošću Isusa Krista među nama, zaželio je srednjoškolcima nadbiskup Barišić na kraju svoje propovijedi.

Molitvu vjernika pripremili su učenici nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, a na kraju sv. mise je predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš zahvalio nadbiskupu, svećenicima koncelebrantima, profesorima, domaćinima župe Gospe od zdravlja, te naravno svim srednjoškolcima koji su da bi sudjelovali na ovom misnom slavlju ispunili prostor ove velebne crkve do posljednjeg mjesta.

VIS „Dujam“ uzveličao je ovo misno slavlje skladnim liturgijskim pjevanjem, kojemu su se srednjoškolci zdušno pridružili.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Dizajn odora papine Švicarske garde pripisuje se Michelangelu osobno.

Humor

Zar ne želite da odslužim Misu za Vašeg pokojnog muža? – upita župnik udovicu nakon pokopa. – Mislim da mu nije potrebna. Ako je u nebu ne treba mu, a ako je u paklu ne može mu pomoći. – A ako je u čistilištu onda mu je dobro jer se već kod kuće navikao. – dometnu župnik.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)