Sveta misa za srednjoškolce 2006.

Split, 27. rujna 2006.

Više od 500 splitskih srednjoškolaca ispunilo je katedralu Sv. Dujma u kojoj je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić 27. rujna za njih slavio misu povodom početka nove školske godine.

 

srednjoskolci Misa2006Obrativši se mladima u uvodnom dijelu misnog slavlja, nadbiskup ih je nazvao mladicama koje su uvijek najtješnje povezane s korijenima što ih predstavlja upravo katedrala.

U prigodnoj je propovijedi nadbiskup, osvrnuvši se na Lukino evanđelje, srednjoškolce usporedio s Isusovim učenicima koje on šalje u svijet, poučavajući ih kako će propovijedati. Ono “kako” vrlo je bitno jer svojim načinom života poruku Evanđelja možemo ili osnažiti ili obezvrijediti, istaknuo je nadbiskup. Školu je nazvao širokim poljem gdje se sazrijeva i stječe znanje, odakle će oni biti poslani u svijet ne samo kao stručnjaci nego i kao Kristovi učenici, jer on uvijek upisuje pokoljenja u svoju školu te smo i mi njegovi učenici. Znanje nam je potrebno, istaknuo je, no ono je djelomična istina. Stoga je Papino predavanje o odnosu vjere i razuma, održano u Regensburgu, nazvao zenitom današnjeg intelekta. Zato neka u našim školama bude mnogo svjedoka razumnosti, pozvao je nadbiskup Barišić. Srednja škola je u središtu pažnje roditelja i nastavnika i vjeroučitelja. Ona je zjenica oka naše budućnosti kroz koju gledamo u budućnost čovjeka. Vjeroučenici Druge splitske gimnazije pod vodstvom svoje vjeroučiteljice s. Dolores Brkić prinijeli su darove na oltar, a misno je slavlje pjevanjem uzveličao VIS “Dujam”.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Začetnik reformacije Martin Luther, koji je i sam bio zaređen u augustinskom redu oženio se 1525. Katharinom van Bora bivšom časnom sestrom.

Humor

“Bože, daj mi mudrost da razumijem svoga šefa! Daj mi ljubavi da mu oprostim! Daj mi strpljenja da razumijem njegova djela! Ali dragi Bože nemoj mi dati snagu, jer ako mi daš snagu RAZBIT ĆU MU GLAVU!!!”

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)