Sveta misa za srednjoškolce 2005.

Split, 27. rujna 2005.

Povodom početka nove školske godine u splitskoj prvostolnici nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić predvodio je koncelebrirano misno slavlje za sve srednjoškolce grada Splita, koje već tradicionalno početkom svake školske godine organiziraju srednjoškolski vjeroučitelji.

sveta misa za srednjoskolce 2005 1 20190610 1351791740Vjeroučenici predvođeni svojim vjeroučiteljima, ali i drugim profesorima, ispunili su ne samo katedralu nego i peripter katedrale, da bi zajedničkim misnim slavljem zazvali Božju pomoć i blagoslov za uspješnu novu školsku godinu. U tom monumentalnom zdanju starom 17 stoljeća  za vrijeme misnog slavlja, ta mladost kao da je sjedinila prošlost i sadašnjost, a usmjerena prema budućnosti – Kristu. I sam nadbiskup, obrativši im se u uvodnom dijelu misnog slavlja rekao je: «Evo nas ovdje gdje je započela škola. Ovdje smo s onim koji je izvor znanja i mudrosti».

U prigodnoj homiliji nadbiskup je mladima predstavio školu ne samo kao mjesto stjecanja znanja, nego i kao mjesto druženja i zajedništva. Jer – rekao je nadalje – radost početka  nove školske godine nosi sobom i radost zajedništva. A vjeronauk je upravo predmet zajedništva jer je na razini osobnosti. Vi nemate drugi predmet koji zadovoljava tu razinu kao što je vjeronauk. Među vama mladima dobiva se  motivacija, upravo zato jer ste vi mladi. Vi ste glasnici sadašnjosti poslani da propitujete budućnost. Takvi kakvi jeste, za deset godina vi ćete dati pečat ovoj realnosti, naglasio je između ostalog splitsko-makarski metropolita.

Prikazne darove na oltar su prinijeli učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije «Don Frane Bulić» pod vodstvom svoje vjeroučiteljice s. Petre Šakić. Skladnim pjevanjem liturgijskih pjesmama koje su učenici oduševljeno prihvatili, ovo misno slavlje obogatio je VIS «Dujam».

Na kraju, učenicima se riječima pohvale obratio i predstojnik Katehetskog ureda ove nadbiskupije, ovaj put u ulozi koncelebranta misnog slavlja, mr. don Josip Periš.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela se pisati enciklopedija “Bibliotheca Sanctorum” s imenima i životopisima svetaca. Ima 30 svezaka s preko 8 000 stranica i stalno se ispravlja i nadopunjuje.

Humor

Zašto pogrebna vozila nemaju rotacijska svjetla? Nema potrebe – ništa nije hitno!

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)