Sveta Misa i zaziv Duha Svetoga za prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 12. rujna 2013.

„Učitelji su nezamjenjiva uloga u životu svake mlade osobe“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje za vjeroučitelje i sve prosvjetne djelatnike na području Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak 12. rujna, u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Tom prigodom vjeroučiteljima je podijelio kanonske mandate. Tako je preko četrdeset vjeroučitelja primilo privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Ovo je treća godina zaredom kako Katehetski ured organizira zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga ne samo za vjeroučitelje, nego za sve učitelje, nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama.

podjela mandata2013

za vrijeme svete Mise u splitskoj katedrali

Pozdravivši nazočne ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje, nadbiskup je školsku godinu koja započela usporedio sa putovanjem koje nam otvara nove horizonte zahvaljujući kojima rastemo. Na tom putu kroz našu stvarnost, bitno je imati orijentire, smjernice koje trebaju voditi prema Gospodinu. Izabrani narod je na svom putu kroz pustinju savez s Bogom stavio kao putokaz. „Ta težnja za Njim i savez pojedinca i Boga treba biti urezan u srca svih nas, kako bi bio zauvijek prisutan u čovjeku, ali i u kući, u obitelji, u školi i na ulici. Vaš savez s Bogom treba biti vidljiv“ – rekao je nadbiskup.

Obraćajući se učiteljima, nastavnicima i profesorima, nadbiskup je istaknuo da oni imaju veoma važnu ulogu u društvu, bez obzira koliko njihov rad bio loše plaćen te koliko se njihovo zvanje polako smješta na margine. „Čovjeka se poznaje kad ga se ljubi, a to je jako zahtjevno. Uza sve vlastite poteškoće, imajte ljubavi, pažnje i strpljenja prema djeci i mladima! Oni bez toga ne mogu jer im vaš primjer govori da su dostojni nečije ljubavi, i to ih čini otvorenijim i poletnijim da svu svoju nadarenost spoje u jednu skladnu cjelinu“, poručio je nadbiskup. U duhu blagdana Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, svim prosvjetnim djelatnicima nadbiskup je zaželio da na novom putu koji je pred njima osvježe vlastiti savez s Bogom kako bi svojim učenicima mogli biti blagoslov i kako bi ova naša stvarnost odgajala i rađala osobe pune ljudskog i vjerničkog optimizma.

Zahvalu Ocu nadbiskupu za njegovu prisutnost i pastirsku riječ uputio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš. „Ne bih volio da su ovi katehetski mandati samo izvor vaše materijalne egzistencije nego izraz vaše pozvanosti od Boga, potvrda da Crkva prepoznaje vaše sposobnosti i prikladnost da u njezino ime naviještate evanđelje Isusa Krista u našim školama“, poručio je mr. Periš vjeroučiteljima kojima je, kao i svim nastavnicima i ravnateljima zaželio uspješan i blagoslovljen rad. Euharistijsko slavlje završilo je podjelom kanonskih mandata i zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Židovi su Pilata tužili caru zato što je postavio zlatne grbove carstva na svoju palaču u Jeruzalemu što je vrijeđalo njihove vjerske osjećaje i Tiberije je naredio da se grbovi premjeste u Cezareju u kojoj je bilo glavno upraviteljevo sjedište.

Humor

“Bože, daj mi mudrost da razumijem svoga šefa! Daj mi ljubavi da mu oprostim! Daj mi strpljenja da razumijem njegova djela! Ali dragi Bože nemoj mi dati snagu, jer ako mi daš snagu RAZBIT ĆU MU GLAVU!!!”

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)