Sveta Misa i zaziv Duha Svetoga za prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 1. rujna 2012.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga za sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 1. rujna u katedrali Sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate.

Misa prosvjetni djelatnici2012

vjeroučitelji i ostali prosvjetni djelatnici za vrijeme svete mise

Šezdeset vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Pozdravivši nazočne ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje, nadbiskup je izrazio radost zbog zajedništva i u euharistijskom slavlju, a ne samo na radnom mjestu, u školama i zbornicama. U tom je svjetlu podsjetio da je za kršćane jedan Učitelj, vođa i odgojitelj koji želi preko svojih učenika (nastavnika, roditelja i vjeroučitelja) poučavati druge. Budući da evanđeoski tekst donosi prispodobu o talentima, nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi govorio o darovima koje Bog daruje čovjeku radi njegova cjelovitoga razvitka. Termin „talenti“ (mjera za novac) u smislu ljudskih sposobnosti prvi je upotrijebio Erazmo Roterdamski, nizozemski humanist i Marulićev suvremenik. Isus je taj termin gledao u širem smislu ljudskoga postojanja. Čovjek je dar satkan od Božje ljubavi. Prihvatiti dar i odgovoriti na nj znači oploditi ga. Talent je, dakle, dar. Stoga, sv. Pavao reče: „Tko se hvali, u Gospodinu neka se hvali!“ Dar traži zauzetost i odgovornost. Dar traži rad, kazao je nadbiskup primijetivši da su te dvije riječi satkane od istih slova. Što činimo od darova koje nam Bog daje? – upitao se nadbiskup upozorivši da strah blokira čovjeka, a ljubav i povjerenje otvaraju ga kreativnosti.

Misa prosvjetni djelatnici2012a

nadbiskup dijeli mandate vjeroučiteljima

Ozračje u kojem odrastaju mladi ljudi uvelike utječe na (ne)razvijanje talenata. Primjerice kultura materijalizma koja je potisnula etičku pismenost i poljuljala autoritete, obezvrjeđivanje obitelji i duhovnoga-kulturnog blaga koje dovodi do toga da ne cijenimo svoje nego nam je bolje sve ono što je strano, tuđe. U tom je surječju potaknuo nastavnike i vjeroučitelje da još ozbiljnije i odgovornije shvate svoju odgojno-obrazovnu ulogu, da u mladima potiču poštivanje svoga duhovnoga i kulturnog blaga te razvijanje darova radi naše budućnosti. „Potrebno je Hrvatsku graditi ne vezama i snalažljivošću, nego odgojem, radom, zauzetošću i solidarnošću. Ne želimo da nam stranci poput odlaska u shopping centre kupuju naše talente nego da naši talenti ostaju ovdje u našoj domovini. Potrebno je da odgoj ne bude informacija nego život i da svatko od vas bude prikladan priručnik za odgoj“, zaključio je splitsko-makarski nadbiskup dodavši za kraj: „Zgodno netko reče da naši mladi nisu posude koje treba puniti, nego svijeće koje treba zapaliti.“

Nazočnima se na kraju misnoga slavlja i prije podjele mandata obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Dugi niz godina ova se misa organizirala samo za vjeroučitelje (što su preuzele i druge biskupije), a od prošle godine proširena je na sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 350 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bino crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti, naglasio je mr. Periš. Euharistijsko slavlje završilo je podjelom kanonskih mandata i zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Septimije Sever (193. – 211.) dopustio je ženama da se bore kao gladijatori. Na području Londona 1996. iskopani su ostaci 20-godišnje gladijatorice. Njezino ime ne znamo, niti odakle je bila, naravno ni u koliko je borbi sudjelovala ali predmeti pokopani s njom svjedoče o velikoj popularnosti.

Humor

Obavijest na ulazu u crkvu: Dragi vjernici, Gospodin nam se obraća na razne načine. Ali sigurno vas neće zvati na mobitel. ZATO VAS LIJEPO MOLIM DA GA ISKLJUČITE PRIJE ULASKA!

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)