Sveta Misa i zaziv Duha Svetoga za prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 1. rujna 2012.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga za sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 1. rujna u katedrali Sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate.

Misa prosvjetni djelatnici2012

vjeroučitelji i ostali prosvjetni djelatnici za vrijeme svete mise

Šezdeset vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Pozdravivši nazočne ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje, nadbiskup je izrazio radost zbog zajedništva i u euharistijskom slavlju, a ne samo na radnom mjestu, u školama i zbornicama. U tom je svjetlu podsjetio da je za kršćane jedan Učitelj, vođa i odgojitelj koji želi preko svojih učenika (nastavnika, roditelja i vjeroučitelja) poučavati druge. Budući da evanđeoski tekst donosi prispodobu o talentima, nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi govorio o darovima koje Bog daruje čovjeku radi njegova cjelovitoga razvitka. Termin „talenti“ (mjera za novac) u smislu ljudskih sposobnosti prvi je upotrijebio Erazmo Roterdamski, nizozemski humanist i Marulićev suvremenik. Isus je taj termin gledao u širem smislu ljudskoga postojanja. Čovjek je dar satkan od Božje ljubavi. Prihvatiti dar i odgovoriti na nj znači oploditi ga. Talent je, dakle, dar. Stoga, sv. Pavao reče: „Tko se hvali, u Gospodinu neka se hvali!“ Dar traži zauzetost i odgovornost. Dar traži rad, kazao je nadbiskup primijetivši da su te dvije riječi satkane od istih slova. Što činimo od darova koje nam Bog daje? – upitao se nadbiskup upozorivši da strah blokira čovjeka, a ljubav i povjerenje otvaraju ga kreativnosti.

Misa prosvjetni djelatnici2012a

nadbiskup dijeli mandate vjeroučiteljima

Ozračje u kojem odrastaju mladi ljudi uvelike utječe na (ne)razvijanje talenata. Primjerice kultura materijalizma koja je potisnula etičku pismenost i poljuljala autoritete, obezvrjeđivanje obitelji i duhovnoga-kulturnog blaga koje dovodi do toga da ne cijenimo svoje nego nam je bolje sve ono što je strano, tuđe. U tom je surječju potaknuo nastavnike i vjeroučitelje da još ozbiljnije i odgovornije shvate svoju odgojno-obrazovnu ulogu, da u mladima potiču poštivanje svoga duhovnoga i kulturnog blaga te razvijanje darova radi naše budućnosti. „Potrebno je Hrvatsku graditi ne vezama i snalažljivošću, nego odgojem, radom, zauzetošću i solidarnošću. Ne želimo da nam stranci poput odlaska u shopping centre kupuju naše talente nego da naši talenti ostaju ovdje u našoj domovini. Potrebno je da odgoj ne bude informacija nego život i da svatko od vas bude prikladan priručnik za odgoj“, zaključio je splitsko-makarski nadbiskup dodavši za kraj: „Zgodno netko reče da naši mladi nisu posude koje treba puniti, nego svijeće koje treba zapaliti.“

Nazočnima se na kraju misnoga slavlja i prije podjele mandata obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Dugi niz godina ova se misa organizirala samo za vjeroučitelje (što su preuzele i druge biskupije), a od prošle godine proširena je na sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 350 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bino crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti, naglasio je mr. Periš. Euharistijsko slavlje završilo je podjelom kanonskih mandata i zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Najstarija crkva u Portu (Portugal) Sao Martinho de Cedofeita nosi naziv “brzo napravljena” (cedofeita) jer je završena nekoliko mjeseci prije roka.

Humor

Ne mora vaš sin nužno postati svećenik, uvjerava voditelj sjemeništa oca jednog sjemeništarca. “Znate i sami da nije pretjerano inteligentan, a i materijalne potrebe za školovanje nisu male…” “Da, ali on je tako ponizan” – na to će otac. “Istina, ali to je dovoljno samo da postane svetac, ali ne i da bude svećenik.”

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)