Sveta Misa i zaziv Duha Svetoga za prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata

Split, 11. rujna 2014.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine 2014./2015. Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga za sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak 11. rujna, u katedrali Sv. Dujma u Splitu.

podjela mandata2014

„Okupili smo se ponovno na početku nove školske godine i može nam se učiniti da će biti jednaka onoj prethodnoj. No, na nama je da ju učinimo drugačijom kako bi bila korak naprijed u novim spoznajama i iskustvima“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg je vjeroučiteljima podijelio kanonske mandate. Tako je preko pedeset vjeroučitelja primilo privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

Pozdravivši nazočne ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje, nadbiskup je kazao kako vjeruje da se svi oni na početku svake nove školske godine zapitaju kako svojim učenicima dati novu snagu, motivirati ih i potaknuti da pronađu sebe i svoje dostojanstvo. „Ključ je u tome da i mi svećenici, vjeroučitelji, učitelji i roditelji nanovo pronađemo sebe kako bi mogli usmjeravati djecu na pravi put. Svi zajedno jednako smo odgovorni za njihov rast u znanju i ljudskosti“, naglasio je nadbiskup. Osvrćući se na riječi sv. Pavla koji kaže: „Znanje nadima, a ljubav izgrađuje“ (1 Kor 8,1), nadbiskup je istaknuo kako škola treba podjednako njegovati te dvije dimenzije, znanje i ljubav te kako učitelji svoje znanje djeci trebaju prenositi upravo kanalom ljubavi. „Da bi svojim učenicima mogli biti svjedoci ljubavi Božje potrebno je slijediti Isusove riječi: „Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju i molite za one koji vas zlostavljaju’. Svoje znanje, dragi učitelji, pretvorite u ovakvu milosrdnu ljubav i njome protkajte, ne samo školsku godinu koja je pred vama, već i cijeli svoj život“. Na kraju homilije nadbiskup je svima zaželio da budu dobri učitelji, ali i učenici te da rastu u novim spoznajama i ljubavi kako bi bili prepoznatljivi u svojim školama i cijelom društvu.

podjela mandata2014a

nadbiskup dijeli kanonske mandate vjeroučiteljima

Zahvalu Ocu nadbiskupu za njegovu prisutnost i pastirsku riječ uputio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš. „Naša vjera i život s Bogom bitno su prožeti simbolima i znakovima. Među njima je i podjela kanonskih mandata od strane biskupa vjeroučiteljima. To je znak da vi ne ulazite u škole samo zbog vaše intelektualne i teološke kompetencije, već da vas je Crkva prepoznala kao prikladne svjedoke u službi Evanđelja“, poručio je mr. Periš vjeroučiteljima kojima je, kao i svim nastavnicima i ravnateljima zaželio uspješan i blagoslovljen rad. Euharistijsko slavlje završilo je podjelom kanonskih mandata i zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Svetiše Jasna Gora u Poljskoj najveće je marijansko svetište na svijetu čiji nastanak nije vezan uz ukazanja. To je ujedno i svetište u koje dolazi najveći broj hodočasnika pješice – oko 200 tisuća od ukupno 4-5 milijuna hodočasnika godišnje. Neke grupe hodočasnika pješaka broje i 20 000 vjernika.

Humor

Na Havajima uzimaju drugi pokrivač. +18°C Dalmatinci, Talijani i Grci uključuju grijanje. +15°C Dalmatinci panično kupuju drugu jaknu od perja s kapuljačom. +10°C Dio životinja priprema se za zimski san. +5°C Dalmatinci masovno odlaze na bolovanje. 0°C Talijanski automobili ne mogu upaliti. -1°C Dah se jasno vidi, a Rusi jedu sladoled i piju hladno pivo. -10°C Francuski automobili ne mogu upaliti. -12°C Politicari počinju pričati o beskućnicima. -15°C Američki automobili ne mogu upaliti. -20°C Dah se može, ne samo vidjeti nego i čuti. -25°C Japanski automobili ne mogu upaliti. -29°C Njemački automobili ne mogu upaliti. -30°C Rusi zakopčavaju gornje gumbe na košuljama. -35°C Ni jedan normalni automobil ne može upaliti. -40°C Ruski automobil ne može upaliti. -50°C Mnogi stanovnici Helsinkija umiru od hladnoće. -60°C U Moskvi zakopčavaju kapute, navlače šubare i rukavice. -80°C Čak i odvjetnici zavlače ruke u vlastite džepove. -100°C Oceani su pokriveni višemetarskim ledom te izumire posljednja flora i fauna na zemlji. -120°C Alkohol se smrzava, a Rusi padaju u tešku depresiju. -273,15°C Takozvana “apsolutna nula” prekida kretanje elementarnih čestica u svakoj materiji. Sa smrznutim suzama na licu, zadnji preživjeli Rus posljednjom snagom liže okamenjeni grumen votke.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)